ΣΑΒΒΑΤΟ, 1 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2026
ΔΙΕΘΝΗ

Η Γερμανία παρατείνει τους συνοριακούς ελέγχους μετά την κρίση στη Θέουτα Ανησυχία στην Ευρώπη για νέο μεταναστευτικό κύμα​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Πρόσθεσε το olympia.gr ως προτιμώμενη πηγή στη Google

Η μαζική είσοδος παράνομων μεταναστών στον ισπανικό θύλακα της Θέουτα

εξακολουθεί να προκαλεί αλυσιδωτές αντιδράσεις στην Ευρώπη,

με τη Γερμανία να ανακοινώνει ότι θα διατηρήσει τους συνοριακούς ελέγχους στα χερσαία σύνορά της και μετά τον Σεπτέμβριο, επικαλούμενη τους κινδύνους από την παράνομη μετανάστευση.

Ο ομοσπονδιακός υπουργός Εσωτερικών, Αλεξάντερ Ντόμπριντ, δήλωσε ότι οι έλεγχοι, οι οποίοι εφαρμόζονται από τις 16 Σεπτεμβρίου 2024, θα παραταθούν, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει για πόσο χρονικό διάστημα.

«Η Θέουτα δείχνει πόσο ασταθής είναι η κατάσταση»

«Θα επεκτείνουμε τη δυνατότητα των ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα και μετά τον Σεπτέμβριο. Για να διατηρηθούν τα αποτελέσματα που έχουν επιτευχθεί μέχρι στιγμής στον περιορισμό της παράνομης μετανάστευσης, πρέπει να συνεχιστούν οι ευέλικτοι και προσαρμοσμένοι συνοριακοί έλεγχοι», δήλωσε ο Ντόμπριντ.

Όπως ανέφερε, η κρίση στη Θέουτα, όπου περίπου 60.000 παράνομοι μετανάστες πέρασαν από το Μαρόκο στον ισπανικό θύλακα μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, αποδεικνύει πόσο γρήγορα μπορεί να αλλάξει η κατάσταση στο μεταναστευτικό.

Οι έλεγχοι είχαν αποφασιστεί αρχικά από την κυβέρνηση του Όλαφ Σολτς και της τότε υπουργού Εσωτερικών Νάνσι Φέζερ και έχουν ήδη παραταθεί τρεις φορές.

Παρέμβαση Μερτς για την Ισπανία

Ο καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς ζήτησε από την Ισπανία να θέσει «το συντομότερο δυνατό» υπό έλεγχο την κατάσταση στη Θέουτα, εκφράζοντας παράλληλα την ικανοποίησή του για την πρόθεση της Μαδρίτης να μην επιτρέψει στους παράνομους μετανάστες να περάσουν στην ευρωπαϊκή ήπειρο.

Παράλληλα, κάλεσε το Μαρόκο να δεχθεί άμεσα πίσω όσους εισήλθαν παράνομα στον ισπανικό θύλακα.

Ανησυχία της Αστυνομίας για νέο κύμα

Η Γερμανική Ένωση Αστυνομικών (GdP) προειδοποίησε ότι τα γεγονότα στη Θέουτα ενδέχεται να οδηγήσουν σε αύξηση των προσπαθειών παράνομης εισόδου και στη Γερμανία.

Ο πρόεδρος του τμήματος Ομοσπονδιακής Αστυνομίας της GdP, Αντρέας Ρόσκοπφ, δήλωσε ότι η εξέλιξη αποδεικνύει πως η παράνομη μετανάστευση «δεν έχει τελειώσει» και ζήτησε ενίσχυση των δυνατοτήτων της Ομοσπονδιακής Αστυνομίας με drones, τεχνολογία αναγνώρισης πινακίδων, σύγχρονα περιπολικά και πιο ευέλικτους συνοριακούς ελέγχους.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να συμφωνήσουν άμεσα σε κοινή δράση και να στηρίξουν την Ισπανία.

«Σε καμία περίπτωση η Ισπανία δεν πρέπει να μείνει μόνη της με αυτή την κατάσταση. Τα λάθη των προηγούμενων ετών δεν πρέπει να επαναληφθούν», τόνισε.

Πολιτικές αντιδράσεις

Ο εκπρόσωπος της CDU/CSU για θέματα εσωτερικής πολιτικής, Αλεξάντερ Τρομ, χαρακτήρισε την κρίση στη Θέουτα ως την πρώτη πραγματική δοκιμασία του Κοινού Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασύλου (CEAS).

Όπως υποστήριξε, ακόμη και μία δικαστική απόφαση στην Ισπανία ήταν αρκετή για να κινητοποιήσει χιλιάδες ανθρώπους, κυρίως νεαρούς άνδρες, αποδεικνύοντας ότι οι «παράγοντες έλξης» λειτουργούν στην πράξη.

Από την πλευρά του SPD, ο Σεμπάστιαν Φίντλερ προειδοποίησε ότι οι μεταναστευτικές ροές μπορεί να αυξηθούν όταν οι διακινητές θεωρήσουν πως μια διαδρομή προσφέρει πιθανότητες επιτυχίας.

Η επικεφαλής της AfD, Αλίς Βάιντελ, τάχθηκε υπέρ της προσωρινής αναστολής της εφαρμογής της Σένγκεν για την Ισπανία, εφόσον αυτό κριθεί απαραίτητο.

Αντίθετα, η Αριστερά ζήτησε από τη γερμανική κυβέρνηση να δεχθεί μετανάστες από τη Θέουτα, με την Κλάρα Μπύνγκερ να υποστηρίζει ότι «η περαιτέρω απομόνωση δεν θα λύσει το πρόβλημα».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *