Σφοδρή επίθεση του Φινταν κατά του Ισραήλ

Σφοδρή επίθεση κατά του Ισραήλ εξαπέλυσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακαν Φιντάν από τη Δαμασκό,
κατηγορώντας το ότι επιχειρεί να αποσταθεροποιήσει τη Συρία σε μια περίοδο κατά την οποία,
όπως υποστήριξε, δημιουργούνται νέες προοπτικές για τη χώρα και την ευρύτερη περιοχή.
Ο Φιντάν πραγματοποιεί επίσκεψη στη Συρία και παραχώρησε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Σύρο ομόλογό του Ασάαντ αλ Σαϊμπάνι, ο οποίος από την πλευρά του επανέλαβε ότι η Δαμασκός παραμένει προσηλωμένη στη διπλωματική λύση.
«Γνωρίζετε το όνομα αυτού του παράγοντα: Ισραήλ»
Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας αναφέρθηκε στις ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Συρία, με ιδιαίτερη αναφορά στην πρόσφατη επίθεση στην αεροπορική βάση Άμπου Ντουλούρ, στη βορειοδυτική Συρία.
«Τη στιγμή που η Συρία φέρνει τόση ελπίδα για την περιοχή και τον κόσμο, ιδού που ένας παράγοντας εργάζεται για να αποσταθεροποιήσει τη χώρα. Γνωρίζετε το όνομα αυτού του παράγοντα: Ισραήλ», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Ο Φιντάν υποστήριξε ακόμη ότι «οι πολιτικές που ακολουθεί το Ισραήλ είναι το σοβαρότερο εμπόδιο για αυτήν τη θετική πορεία», ενώ υπενθύμισε την επίθεση στην αεροπορική βάση.
«Είναι δικαίωμα του κυρίαρχου λαού της Συρίας να διασφαλίσει την ασφάλεια στο έδαφός του», πρόσθεσε.
Η ισραηλινή παρουσία και οι επιθέσεις στη Συρία
Το Ισραήλ έχει πραγματοποιήσει εκατοντάδες πλήγματα στη Συρία μετά την ανατροπή, τον Δεκέμβριο του 2024, του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ από συνασπισμό ισλαμιστικών οργανώσεων.
Οι ισραηλινές επιχειρήσεις έχουν επικεντρωθεί κυρίως σε στρατιωτικές υποδομές, ενώ ισραηλινές δυνάμεις έχουν αναπτυχθεί και στη ζώνη ασφαλείας που επιτηρείται από τον ΟΗΕ, στα όρια του τμήματος του συριακού υψιπέδου του Γκολάν που το Ισραήλ κατέχει από το 1967 και προσάρτησε το 1981.
Το Ισραήλ είχε επικαλεστεί, μεταξύ άλλων, την προσπάθεια της Τουρκίας να εγκατασταθεί στην αεροπορική βάση Άμπου Ντουλούρ ως λόγο για τα πλήγματα. Η Άγκυρα, ωστόσο, διαψεύδει ότι διατηρεί στρατιωτική παρουσία στην περιοχή.
Η Δαμασκός ζητά αποχώρηση του Ισραήλ
Ο Ασάαντ αλ Σαϊμπάνι χαρακτήρισε την επίθεση στην αεροπορική βάση χωρίς «καμία θεμιτή ή νόμιμη δικαιολογία», διαβεβαιώνοντας παράλληλα ότι το περιστατικό δεν πρόκειται να επηρεάσει τις σχέσεις της Συρίας με την Τουρκία, οι οποίες, όπως είπε, βρίσκονται σήμερα «στο βέλτιστο επίπεδο».
Ο Σύρος υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε το αίτημα της Δαμασκού για απόσυρση των ισραηλινών δυνάμεων και επιστροφή στη διπλωματική οδό, υπογραμμίζοντας ότι η χώρα του «γνωρίζει καλά το κόστος των πολέμων».
Την περασμένη Τετάρτη, η Συρία είχε καταγγείλει επίσης την παρουσία του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου σε συριακό έδαφος, όπου συναντήθηκε με Ισραηλινούς στρατιώτες που έχουν αναπτυχθεί στη συριακή πλευρά του όρους Ερμών. Η Δαμασκός χαρακτήρισε την επίσκεψη «πρόκληση» και «κατάφωρη παραβίαση» της εθνικής της κυριαρχίας.
Συνάντηση Σαϊμπάνι με τη Μοσάντ – Έρχεται ο Ερντογάν στη Δαμασκό
Παρά την ένταση, η Συρία έχει επιχειρήσει να διατηρήσει ανοιχτό τον δίαυλο της διπλωματίας. Στις 23 Αυγούστου ο Σαϊμπάνι συναντήθηκε στην Ιορδανία με τον επικεφαλής της Μοσάντ, στο πλαίσιο προσπάθειας αποκλιμάκωσης.
Την ίδια ώρα, η Τουρκία παραμένει στενός σύμμαχος των νέων συριακών αρχών, επιδιώκοντας συνεργασία με τη Δαμασκό στους τομείς της ενέργειας και του εμπορίου.
Οι σχέσεις Άγκυρας και Τελ Αβίβ παραμένουν ιδιαίτερα τεταμένες από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα, τον Οκτώβριο του 2023.
Ο Χακάν Φιντάν ανακοίνωσε, τέλος, ότι ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναμένεται να επισκεφθεί προσεχώς τη Δαμασκό, χωρίς ωστόσο να προσδιορίσει την ημερομηνία της επίσκεψης.