>Η Ε.Ε. ενημέρωσε για την προώθηση του απευθείας εμπορίου από τον Δεκέμβριο. ΔΕΝ είναι θέμα που προέκυψε τις τελευταίες ημέρες, το ζήτημα με την προώθηση της έγκρισης του απευθείας εμπορίου Ευρωπαϊκής Ένωσης και κατεχομένων.
Ο «Φ» αποκαλύπτει σήμερα με έγγραφα ότι η Κομισιόν είχε ενημερώσει τις Μόνιμες Αντιπροσωπείες όλων των κρατών-μελών, περιλαμβανομένης και της Κυπριακής Δημοκρατίας, για την πρόθεσή της αυτή από τον περασμένο Δεκέμβρη. Το έγγραφο ενημέρωσης της Κομισιόν, φέρει ημερομηνία 11 Δεκεμβρίου 2009 και σε αυτό εξηγείται η πρόθεση να προωθήσουν τη διαδικασία έγκρισης του απευθείας εμπορίου μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και τ/κ κοινότητας, από τα κατεχόμενα λιμάνια στο ψευδοκράτος. Το έγγραφο που στάλθηκε αποτελείται από 93 σελίδες και η διαδικασία παραπομπής του Κανονισμού από την Κομισιόν στην Ευρωβουλή διήρκεσε τρεις και πλέον μήνες (από τις 11 Δεκεμβρίου 2009 μέχρι τις 17 Μαρτίου 2010) και εκ των πραγμάτων παρείχε αρκετό χρόνο στη Λευκωσία προκειμένου να αντιδράσει και να λειτουργήσει αποτρεπτικά.
Τόσο ο Πρόεδρος Χριστόφιας όσο και ο Υπουργός Εξωτερικών, Μάρκος Κυπριανού, δεν φαίνεται να ήταν ενήμεροι για τη διαδικασία αυτή που προωθούσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Κι αυτό προκύπτει τόσο από τις δημόσιες δηλώσεις τους όσο και για το γεγονός ότι προέβησαν αμφότεροι σε διαβήματα και ενέργειες, όταν το θέμα είδε το φως της δημοσιότητας. Υπενθυμίζεται συναφώς ότι ο Πρόεδρος Χριστόφιας επικοινώνησε με τον Πρόεδρο της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και ο Υπουργός Εξωτερικών, Μάρκος Κυπριανού με τον Επίτροπο για τη Διεύρυνση της Ε.Ε., Στέφαν Φούλε και διαμαρτυρήθηκαν έντονα για την εξέλιξη αυτή. Η Κυπριακή Δημοκρατία ήταν το μοναδικό κράτος-μέλος εκ των «27» της Ε.Ε. που κατόρθωσε να μη λάβει γνώση του πακέτου «omnibus» της Κομισιόν, στο οποίο περιλαμβάνεται μια σειρά Κανονισμών που εκκρεμούν και με βάση τη Συνθήκη της Λισαβόνας τίθενται σε διαδικασία συναπόφασης Συμβουλίου-Ευρωβουλής. Τούτο δημιουργεί εκ των πραγμάτων ερωτηματικά και εύλογες απορίες για το γεγονός ότι δεν λειτούργησαν οι μηχανισμοί του κράτους για να υπάρξει η αναγκαία ενημέρωση. Αυτό στέρησε το δικαίωμα και τη δυνατότητα στην Κυβέρνηση να κινηθεί έγκαιρα και αποτρεπτικά.
παρασκηνιο
>>Κενά ενημέρωσης Λευκωσίας – Βρυξελλών >>Πλώρη για έγκριση του Κανονισμού >>Η Άγκυρα έστησε γέφυρες συνεννόησης με Φούλε
Καθαρός ο Μπαρόζο, εκτεθειμένη η Λευκωσία.ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΟ: Με έγγραφο ενημέρωσε για το απευθείας εμπόριο από 11 Δεκεμβρίου 2009
ΠΑΥΛΟΣ ΞΑΝΘΟΥΛΗΣ, ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ
Η Κομισιόν ενημέρωσε εγγράφως στις 11 Δεκεμβρίου 2009 τα 27 κράτη-μέλη για την προώθηση έγκρισης του απευθείας εμπορίου, αλλά η Μόνιμη Αντιπροσωπεία δεν το γνωστοποίησε προς τη Λευκωσία, στερώντας από τον Πρόεδρο Χριστόφια τη δυνατότητα αποτρεπτικής παρέμβασης.
Τρεις μήνες και δεκατέσσερις μέρες πριν σκάσει η «βόμβα» τροχιοδρόμησης της έγκρισης του απευθείας εμπορίου, η Κομισιόν είχε ενημερώσει τις Μόνιμες Αντιπροσωπείες όλων των κρατών-μελών, περιλαμβανομένης και της Κυπριακής Δημοκρατίας, για την πρόθεσή της να προωθήσει τη διαδικασία ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, χωρίς ωστόσο να υπάρξει η παραμικρή αντίδραση εκ μέρους της κυπριακής κυβέρνησης.
Ο «Φ» φέρνει στο φως της δημοσιότητας έγγραφο της Κομισιόν, ημερομηνίας 11 Δεκεμβρίου 2009, διά του οποίου οι υπηρεσίες του Σώματος ενημέρωσαν το Συμβούλιο, δηλαδή όλα τα κράτη-μέλη, άρα και την Κυπριακή Δημοκρατία, καθώς και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την πρόθεση να προωθήσουν τη διαδικασία έγκρισης του απευθείας εμπορίου μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τ/κ κοινότητας, από τα κατεχόμενα λιμάνια στο ψευδοκράτος. Όπως προκύπτει ευθέως από το έγγραφο (σ.σ. βλέπε φωτοτυπία), ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο όχι μόνο δεν έστησε παιγνίδι στην πλάτη της Κυπριακής Κυβέρνησης, αλλά οι υπηρεσίες του ενημέρωσαν εγγράφως και εγκαίρως τη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Κυπριακής Δημοκρατίας, στις 11 Δεκεμβρίου 2009. Το έγγραφο που στάληκε αποτελείται από 93 σελίδες και εάν κάποιος έμπαινε στον κόπο να το διαβάσει, θα αντιλαμβανόταν χωρίς καμιά δυσκολία ότι προωθεί την παραπομπή και του Κανονισμού για το απευθείας εμπόριο ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου προς έγκριση.
Η διαδικασία παραπομπής του Κανονισμού από την Κομισιόν στην Ευρωβουλή διήρκεσε μάλιστα τρεις και πλέον μήνες (από τις 11 Δεκεμβρίου 2009 μέχρι τις 17 Μαρτίου 2010) και εκ των πραγμάτων παρείχε υπέραρκετο χρόνο στη Λευκωσία προκειμένου να αντιδράσει και να λειτουργήσει αποτρεπτικά, κάτι όμως που δεν έγινε ποτέ… Κι αυτό γιατί οι διπλωματικές υπηρεσίες της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Δημοκρατίας στις Βρυξέλλες ισχυρίστηκαν (σύμφωνα με δημόσιες δηλώσεις του Προέδρου Χριστόφια) ότι δεν είχαν «καμιά ενημέρωση» από την Κομισιόν. Δηλαδή ισχυρίστηκαν ότι δεν έλαβαν το ενημερωτικό έγγραφο, ισχυρισμός ο οποίος πάντως καταρρίπτεται αφού όπως αναφέρεται στη φωτοτυπία που δημοσιεύουμε, η Κομισιόν έστειλε το έγγραφο προς το Συμβούλιο (Council), δηλαδή προς τα 27 κράτη-μέλη της Ε.Ε., στα οποία ως γνωστόν περιλαμβάνεται και η Κυπριακή Δημοκρατία.
Ωστόσο, η Μόνιμη Αντιπροσωπεία, ο πρέσβης Ανδρέας Μαυρογιάννης, δεν ενημέρωσε τον υπουργό Εξωτερικών Μάρκο Κυπριανού, ούτε βεβαίως και τον πρόεδρο Χριστόφια για το έγγραφο ενεργοποίησης της διαδικασίας έγκρισης του απευθείας εμπορίου, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα οι δύο αξιωματούχοι να μείνουν «στο σκοτάδι». Ως εκ τούτου, τόσο ο υπουργός Εξωτερικών, όσο και ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, όχι μόνο δεν ήταν σε θέση να δράσουν προληπτικά και να αποτρέψουν τις αρνητικές για την Κύπρο εξελίξεις, αλλά όταν ταξίδεψαν στις Βρυξέλλες ο μεν κ. Κυπριανού για συναντήσεις με τον Στέφαν Φούλε (1 Μαρτίου και 22 Μαρτίου 2010) και ο κ. Χριστόφιας στις 24-26 Μαρτίου (Σύνοδος Κορυφής), τελούσαν, όπως εκ των υστέρων δήλωσαν, εν πλήρη αγνοία…
Η αδυναμία της Μόνιμης Αντιπροσωπείας να ανταποκριθεί στα καθήκοντά της και να ενημερώσει τη Λευκωσία, δεν εκθέτει μόνο τον Μάρκο Κυπριανού και τον Πρόεδρο Χριστόφια, αλλά και ολόκληρο το κράτος. Η Κυπριακή Δημοκρατία ήταν το μοναδικό κράτος-μέλος εκ των «27» της Ευρωπαϊκής Ένωσης που κατόρθωσε να μην λάβει γνώση του πακέτου «omnibus» της Κομισιόν, στο οποίο περιλαμβάνονται μια σειρά Κανονισμών που εκκρεμούν και με βάση τη Συνθήκη της Λισαβόνας τίθενται σε διαδικασία συναπόφασης Συμβουλίου-Ευρωβουλής. Μεταξύ των Κανονισμών αυτών περιλαμβάνεται και το απευθείας εμπόριο.Και βεβαίως οι συνέπειες των αδυναμιών της Μόνιμης Αντιπροσωπείας ήταν αλυσιδωτές:
1.Στέρησε από τον Πρόεδρο Χριστόφια τη δυνατότητα παρέμβασης και αποτροπής της προώθησης του απευθείας εμπορίου στην Ευρωβουλή, κάτι που αντικειμενικά μόνο με προεδρική παρέμβαση προς τον Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο θα μπορούσε να είχε επιτευχθεί. Εάν η Μόνιμη Αντιπροσωπεία είχε ενημερώσει ως όφειλε την Κυβέρνηση για το απευθείας εμπόριο, ίσως τα πράγματα να ήταν διαφορετικά. Γιατί ο Πρόεδρος Χριστόφιας θα είχε χρονικό περιθώριο τριών και πλέον μηνών για να εκδηλώσει τις παρεμβάσεις του πριν την υποβολή του Κανονισμού για το απευθείας εμπόριο στην Επιτροπή Διεθνούς Εμπορίου της Ευρω βουλής, στις 17 Μαρτίου.
2.Οδήγησε τον Πρόεδρο Χριστόφια στη δυσχερή θέση να προβεί σε διαβήματα προς τον Πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο στις 25 Μαρτίου 2010, υποστηρίζοντας λανθασμένα, εν αγνοία του, ότι η Κυπριακή Κυβέρνηση δεν είχε ενημερωθεί για τις προθέσεις της Κομισιόν. Ο Πρόεδρος Χριστόφιας δήλωσε μάλιστα και σε συνέντευξη Τύπου ότι δεν υπήρξε «απολύτως καμία ενημέρωση» εκ μέρους της Κομισιόν προς τη Μόνιμη Αντιπροσωπεία και προς την Κυβέρνηση και πρόσθεσε ότι «αυτό μας δυσαρεστεί». Όπως ωστόσο προκύπτει ευθέως από το έγγραφο της Κομισιόν, η Κυπριακή Κυβέρνηση είχε ενημερωθεί στις 11 Δεκεμβρίου 2009. Δυστυχώς όμως, η Μόνιμη Αντιπροσωπεία (σ.σ. οι λειτουργοί που είχαν την ευθύνη της παραλαβής του συγκεκριμένου εγγράφου καθώς και ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος) «κατόρθωσε» να μην λάβει γνώση του περιεχομένου του εγγράφου που της κοινοποιήθηκε από την Κομισιόν και ως εκ τούτου η Κυπριακή Κυβέρνηση «έμεινε στο σκοτάδι».
3.Ο Κανονισμός για το απευθείας εμπόριο βρίσκεται από τις 17 Μαρτίου στην ατζέντα της Επιτροπής Διεθνούς Εμπορίου και η διαδικασία έγκρισής του δεν μπορεί να ανασταλεί, πόσο μάλλον να τερματιστεί. Η διαδικασία εξέτασης του θέματος αρχίζει και επισήμως το δεύτερο δεκαπενθήμερο Απριλίου.
4.Οι επιλογές της Κυπριακής Κυβέρνησης περιορίζονται πλέον εκ των πραγμάτων στην ουσία του Κανονισμού, επί του οποίου θα αναγκασθεί να δώσει μάχη προκειμένου να ανατρέψει αρνητικότατες πρόνοιες που περιλαμβάνονται στο «απευθείας εμπόριο», κάτι βεβαίως που δεν θα είναι εύκολη υπόθεση και προϋποθέτει γερές συμμαχίες με πολιτικές ομάδες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Σημειώνεται ότι η Λευκωσία χάνει την «πρώτη μάχη», δεδομένου ότι η Σοσιαλιστική Ομάδα της Ευρωβουλής διεμήνυσε διά του ηγέτη της Μάρτιν Σουλτς ότι θα στηρίξει «ταχεία υιοθέτηση» του Κανονισμού για το απευθείας εμπόριο.
Πλώρη για έγκριση του Κανονισμού
ΣΕ ΤΡΟΧΙΑεπίσημης ενεργοποίησης της διαδικασίας υιοθέτησης του Κανονισμού για το απευθείας εμπόριο εισέρχεται το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», το Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας έχει ήδη παρέμβει προς την κατεύθυνση πολιτικών ομάδων της Ευρωβουλής προκειμένου να εξασφαλίσει τη θετική τους ψήφο για έγκριση του Κανονισμού απευθείας εμπορίου «με την ίδια ακριβώς μορφή που είχε υποβληθεί στις 7 Ιουλίου 2004 από τον Γκούντερ Φερχόιγκεν». Στόχος του τουρκικού ΥΠΕΞ είναι η δημιουργία «ενός άτυπου καθεστώτος Ταϊβάν» στα κατεχόμενα, προκειμένου να υπάρξει απευθείας σύνδεση των παράνομων λιμανιών του ψευδοκράτους με τα λιμάνια των κρατών-μελών της Ε.Ε., παρακάμπτοντας την Κυπριακή Δημοκρατία.
Στην ίδια ακριβώς γραμμή κινούνται και υπηρεσιακοί παράγοντες της διεύθυνσης διεύρυνσης της Ε.Ε., της οποίας προΐσταται ο επίτροπος Στέφαν Φούλε. Κύκλοι του στενού περιβάλλοντος του Τσέχου Επιτρόπου έλεγαν μάλιστα στον «Φ» ότι η Κομισιόν παραμένει από το 2004 δεσμευμένη στην έγκριση του απευθείας εμπορίου, με βάση τα Συμπεράσματα του Συμβουλίου περί τερματισμού της «απομόνωσης» των Τ/κ. Διευκρίνιζαν ότι ενημέρωσαν από τις 11 Δεκεμβρίου 2009 το Συμβούλιο και τα 27 κράτη-μέλη που το απαρτίζουν, περιλαμβανομένης και της Κυπριακής Δημοκρατίας για τις προθέσεις τους να υποβάλουν προς έγκριση τον Κανονισμό ενώπιον της Ευρωβουλής, σημειώνοντας ότι για τρεις και πλέον μήνες η Λευκωσία δεν είχε εκδηλώσει καμιά απολύτως αντίδραση (σ.σ η πρώτη αντίδραση εκδηλώθηκε από τον Πρόεδρο Χριστόφια στις 25 Μαρτίου 2010)… Δεδομένης της εκ των πραγμάτων αδυναμίας άσκησης προληπτικής πολιτικής εκ μέρους της Κυβέρνησης, το βάρος αποτροπής της έγκρισης του απευθείας εμπορίου πέφτει κατά κύριο λόγο στους ώμους των Κυπρίων ευρωβουλευτών:
Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα:Ο ευρωβουλευτής του ΔΗΣΥ και αντιπρόεδρος της Ομάδας του Λαϊκού Κόμματος Γιαννάκης Κασουλίδης, της μεγαλύτερης πολιτικής οικογένειας της Ευρωβουλής (265 ευρωβουλευτές) ελέγχει τη συντριπτική πλειοψηφία των μελών της ομάδας του. Έχει μάλιστα κάνει ουσιαστική προεργασία και δεν θα ήταν υπερβολή να ειπωθεί ότι βρίσκεται πολλά βήματα μπροστά από τη διπλωματική υπηρεσία και το Υπουργείο Εξωτερικών. Ουσιαστικά παρεμβαίνει και η ευρωβουλευτής του ΔΗΣΥ Ελένη Θεοχάρους προς την κατεύθυνση αποτροπής της έγκρισης του απευθείας εμπορίου.
Σοσιαλιστική Ομάδα:Αναμφισβήτητα, το μεγαλύτερο βάρος θα κληθούν να σηκώσουν οι ευρωβουλευτές που συμμετέχουν στη Σοσιαλιστική Ομάδα, δηλαδή ο Κούλλης Μαυρονικόλας της ΕΔΕΚ και η Αντιγόνη Παπαδοπούλου του ΔΗΚΟ. Οι δύο θα πρέπει να κινήσουν κυριολεκτικά γη και ουρανό για να ανατρέψουν την εξαγγελθείσα πρόθεση του ηγέτη των Σοσιαλιστών Μάρτιν Σουλτς για υπερψήφιση του απευθείας εμπορίου. Θα πρέπει πάντως να λεχθεί ότι και οι δύο ευρωβουλευτές φαίνονται διατεθειμένοι ακόμη και να συγκρουστούν με τον Πρόεδρο Σουλτς και αναμένεται να δώσουν σκληρή μάχη εντός των συλλογικών οργάνων για ανατροπή του συνθήματος στήριξης του απευθείας εμπορίου. Ήδη, απέστειλαν επιστολές προς τον Μάρτιν Σουλτς και έχουν αρχίσει να επικοινωνούν με συναδέλφους ευρωβουλευτές, τους οποίους επιχειρούν να ευαισθητοποιήσουν. Σημειώνεται ότι η Σοσιαλιστική Ομάδα είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πολιτική οικογένεια της Ευρωβουλής και αριθμεί 184 ευρωβουλευτές.
Ενωτική Αριστερά:Οι δύο ευρωβουλευτές του ΑΚΕΛ, Κυριάκος Τριανταφυλλίδης και Τάκης Χατζηγεωργίου ελέγχουν την Ομάδα της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς, η οποία ωστόσο αριθμεί μόλις 35 ευρωβουλευτές και ως εκ τούτου η πολιτική της συμπεριφορά δεν θα καθορίσει το αποτέλεσμα της προσπάθειας για έγκριση ή απόρριψη του απευθείας εμπορίου.
Υπέρ του απευθείας εμπορίου αναμένεται να τοποθετηθούν οι Ευρωπαίοι Πράσινοι, ενώ θετικοί «με μέτρο» εκτιμάται ότι θα είναι οι Φιλελεύθεροι, δεδομένου ότι ο εισηγητής του θέματος στην Επιτροπή Διεθνούς Εμπορίου, Νίκολο Ρινάλντι, προέρχεται από τις τάξεις τους.
Κενά και σοβαρότατες ευθύνες
Η ευθύνη για την άγνοια του υπουργού Εξωτερικών Μάρκου Κυπριανού και του Προέδρου Χριστόφια αλλά και τα εκ των πραγμάτων άστοχα προεδρικά διαβήματα για αποτροπή της ενεργοποίησης της διαδικασίας επί του απευθείας εμπορίου, δεν ανήκει βεβαίως στο σύνολο των λειτουργών της Μόνιμης Αντιπροσωπείας. Ευθύνονται χωρίς αμφιβολία οι λειτουργοί, οι οποίοι είχαν την ευθύνη της παραλαβής και επεξεργασίας του συγκεκριμένου εγγράφου που αποστάληκε από την Κομισιόν προς το Συμβούλιο. Όπως βεβαίως και οι διπλωμάτες που δραστηριοποιούνται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, οι οποίοι όχι μόνο δεν «πήραν είδηση» για το έγγραφο που στάληκε στις 11 Δεκεμβρίου 2009, αλλά ούτε καν για την απόφαση έναρξης της διαδικασίας ενώπιον της Επιτροπής Διεθνούς Εμπορίου, στις 17 Μαρτίου 2010. Η μεγαλύτερη όμως ευθύνη ανήκει στον προϊστάμενό τους, πρέσβη Ανδρέα Μαυρογιάννη, ο οποίος ενημέρωσε την Κυβέρνηση για το περιεχόμενο του εγγράφου που έστειλε με όλη την επισημότητα η Κομισιόν προς το Συμβούλιο στις 11 Δεκεμβρίου 2009, με καθυστέρηση τριών και πλέον μηνών. Άλλωστε, ο ίδιος ο Πρόεδρος Χριστόφιας δήλωσε δημοσίως στις 26 Μαρτίου 2010 ότι μέχρι τότε δεν είχε «απολύτως καμιά ενημέρωση»… Συγκεκριμένα, ο Πρόεδρος Χριστόφιας ενημερώθηκε για το απευθείας εμπόριο με καθυστέρηση τριών μηνών και δεκατεσσάρων ημερών, στις 25 Μαρτίου 2010 και ενώ ελάμβανε μέρος στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. με θέμα την οικονομία (Στρατηγική 2020) και την έγκριση ενός μηχανισμού στήριξης της ελληνικής οικονομίας.
Η ενημέρωση για τις αρνητικές εξελίξεις προήλθε μάλιστα μέσω «σπασμένου τηλεφώνου», με πρωτοβουλία του ευρωβουλευτή του ΔΗΣΥ Γιαννάκη Κασουλίδη, ο οποίος έλαβε γνώση των αρνητικών εξελίξεων πριν «πάρει είδηση» ολόκληρος ο μηχανισμός των διπλωματικών υπηρεσιών της Μόνιμης Αντιπροσωπείας στις Βρυξέλλες και κατ’ επέκταση και η ίδια η Κυβέρνηση. Ο Γιαννάκης Κασουλίδης επικοινώνησε με διπλωμάτη τον οποίο ενημέρωσε για το απευθείας εμπόριο, ο οποίος με τη σειρά του ενημέρωσε τη Μόνιμη Αντιπροσωπεία, που εν τέλει μετέφερε την «είδηση» στον Πρόεδρο Χριστόφια. Με καθυστέρηση τριών μηνών και δεκατεσσάρων ημερών…
ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ
Ο «Φ» αποκαλύπτει σήμερα με έγγραφα ότι η Κομισιόν είχε ενημερώσει τις Μόνιμες Αντιπροσωπείες όλων των κρατών-μελών, περιλαμβανομένης και της Κυπριακής Δημοκρατίας, για την πρόθεσή της αυτή από τον περασμένο Δεκέμβρη. Το έγγραφο ενημέρωσης της Κομισιόν, φέρει ημερομηνία 11 Δεκεμβρίου 2009 και σε αυτό εξηγείται η πρόθεση να προωθήσουν τη διαδικασία έγκρισης του απευθείας εμπορίου μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και τ/κ κοινότητας, από τα κατεχόμενα λιμάνια στο ψευδοκράτος. Το έγγραφο που στάλθηκε αποτελείται από 93 σελίδες και η διαδικασία παραπομπής του Κανονισμού από την Κομισιόν στην Ευρωβουλή διήρκεσε τρεις και πλέον μήνες (από τις 11 Δεκεμβρίου 2009 μέχρι τις 17 Μαρτίου 2010) και εκ των πραγμάτων παρείχε αρκετό χρόνο στη Λευκωσία προκειμένου να αντιδράσει και να λειτουργήσει αποτρεπτικά.
Τόσο ο Πρόεδρος Χριστόφιας όσο και ο Υπουργός Εξωτερικών, Μάρκος Κυπριανού, δεν φαίνεται να ήταν ενήμεροι για τη διαδικασία αυτή που προωθούσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Κι αυτό προκύπτει τόσο από τις δημόσιες δηλώσεις τους όσο και για το γεγονός ότι προέβησαν αμφότεροι σε διαβήματα και ενέργειες, όταν το θέμα είδε το φως της δημοσιότητας. Υπενθυμίζεται συναφώς ότι ο Πρόεδρος Χριστόφιας επικοινώνησε με τον Πρόεδρο της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και ο Υπουργός Εξωτερικών, Μάρκος Κυπριανού με τον Επίτροπο για τη Διεύρυνση της Ε.Ε., Στέφαν Φούλε και διαμαρτυρήθηκαν έντονα για την εξέλιξη αυτή. Η Κυπριακή Δημοκρατία ήταν το μοναδικό κράτος-μέλος εκ των «27» της Ε.Ε. που κατόρθωσε να μη λάβει γνώση του πακέτου «omnibus» της Κομισιόν, στο οποίο περιλαμβάνεται μια σειρά Κανονισμών που εκκρεμούν και με βάση τη Συνθήκη της Λισαβόνας τίθενται σε διαδικασία συναπόφασης Συμβουλίου-Ευρωβουλής. Τούτο δημιουργεί εκ των πραγμάτων ερωτηματικά και εύλογες απορίες για το γεγονός ότι δεν λειτούργησαν οι μηχανισμοί του κράτους για να υπάρξει η αναγκαία ενημέρωση. Αυτό στέρησε το δικαίωμα και τη δυνατότητα στην Κυβέρνηση να κινηθεί έγκαιρα και αποτρεπτικά.
παρασκηνιο
>>Κενά ενημέρωσης Λευκωσίας – Βρυξελλών >>Πλώρη για έγκριση του Κανονισμού >>Η Άγκυρα έστησε γέφυρες συνεννόησης με Φούλε
Καθαρός ο Μπαρόζο, εκτεθειμένη η Λευκωσία.ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΟ: Με έγγραφο ενημέρωσε για το απευθείας εμπόριο από 11 Δεκεμβρίου 2009
ΠΑΥΛΟΣ ΞΑΝΘΟΥΛΗΣ, ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ
Η Κομισιόν ενημέρωσε εγγράφως στις 11 Δεκεμβρίου 2009 τα 27 κράτη-μέλη για την προώθηση έγκρισης του απευθείας εμπορίου, αλλά η Μόνιμη Αντιπροσωπεία δεν το γνωστοποίησε προς τη Λευκωσία, στερώντας από τον Πρόεδρο Χριστόφια τη δυνατότητα αποτρεπτικής παρέμβασης.
Τρεις μήνες και δεκατέσσερις μέρες πριν σκάσει η «βόμβα» τροχιοδρόμησης της έγκρισης του απευθείας εμπορίου, η Κομισιόν είχε ενημερώσει τις Μόνιμες Αντιπροσωπείες όλων των κρατών-μελών, περιλαμβανομένης και της Κυπριακής Δημοκρατίας, για την πρόθεσή της να προωθήσει τη διαδικασία ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, χωρίς ωστόσο να υπάρξει η παραμικρή αντίδραση εκ μέρους της κυπριακής κυβέρνησης.
Ο «Φ» φέρνει στο φως της δημοσιότητας έγγραφο της Κομισιόν, ημερομηνίας 11 Δεκεμβρίου 2009, διά του οποίου οι υπηρεσίες του Σώματος ενημέρωσαν το Συμβούλιο, δηλαδή όλα τα κράτη-μέλη, άρα και την Κυπριακή Δημοκρατία, καθώς και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την πρόθεση να προωθήσουν τη διαδικασία έγκρισης του απευθείας εμπορίου μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τ/κ κοινότητας, από τα κατεχόμενα λιμάνια στο ψευδοκράτος. Όπως προκύπτει ευθέως από το έγγραφο (σ.σ. βλέπε φωτοτυπία), ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο όχι μόνο δεν έστησε παιγνίδι στην πλάτη της Κυπριακής Κυβέρνησης, αλλά οι υπηρεσίες του ενημέρωσαν εγγράφως και εγκαίρως τη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Κυπριακής Δημοκρατίας, στις 11 Δεκεμβρίου 2009. Το έγγραφο που στάληκε αποτελείται από 93 σελίδες και εάν κάποιος έμπαινε στον κόπο να το διαβάσει, θα αντιλαμβανόταν χωρίς καμιά δυσκολία ότι προωθεί την παραπομπή και του Κανονισμού για το απευθείας εμπόριο ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου προς έγκριση.
Η διαδικασία παραπομπής του Κανονισμού από την Κομισιόν στην Ευρωβουλή διήρκεσε μάλιστα τρεις και πλέον μήνες (από τις 11 Δεκεμβρίου 2009 μέχρι τις 17 Μαρτίου 2010) και εκ των πραγμάτων παρείχε υπέραρκετο χρόνο στη Λευκωσία προκειμένου να αντιδράσει και να λειτουργήσει αποτρεπτικά, κάτι όμως που δεν έγινε ποτέ… Κι αυτό γιατί οι διπλωματικές υπηρεσίες της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Δημοκρατίας στις Βρυξέλλες ισχυρίστηκαν (σύμφωνα με δημόσιες δηλώσεις του Προέδρου Χριστόφια) ότι δεν είχαν «καμιά ενημέρωση» από την Κομισιόν. Δηλαδή ισχυρίστηκαν ότι δεν έλαβαν το ενημερωτικό έγγραφο, ισχυρισμός ο οποίος πάντως καταρρίπτεται αφού όπως αναφέρεται στη φωτοτυπία που δημοσιεύουμε, η Κομισιόν έστειλε το έγγραφο προς το Συμβούλιο (Council), δηλαδή προς τα 27 κράτη-μέλη της Ε.Ε., στα οποία ως γνωστόν περιλαμβάνεται και η Κυπριακή Δημοκρατία.
Ωστόσο, η Μόνιμη Αντιπροσωπεία, ο πρέσβης Ανδρέας Μαυρογιάννης, δεν ενημέρωσε τον υπουργό Εξωτερικών Μάρκο Κυπριανού, ούτε βεβαίως και τον πρόεδρο Χριστόφια για το έγγραφο ενεργοποίησης της διαδικασίας έγκρισης του απευθείας εμπορίου, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα οι δύο αξιωματούχοι να μείνουν «στο σκοτάδι». Ως εκ τούτου, τόσο ο υπουργός Εξωτερικών, όσο και ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, όχι μόνο δεν ήταν σε θέση να δράσουν προληπτικά και να αποτρέψουν τις αρνητικές για την Κύπρο εξελίξεις, αλλά όταν ταξίδεψαν στις Βρυξέλλες ο μεν κ. Κυπριανού για συναντήσεις με τον Στέφαν Φούλε (1 Μαρτίου και 22 Μαρτίου 2010) και ο κ. Χριστόφιας στις 24-26 Μαρτίου (Σύνοδος Κορυφής), τελούσαν, όπως εκ των υστέρων δήλωσαν, εν πλήρη αγνοία…
Η αδυναμία της Μόνιμης Αντιπροσωπείας να ανταποκριθεί στα καθήκοντά της και να ενημερώσει τη Λευκωσία, δεν εκθέτει μόνο τον Μάρκο Κυπριανού και τον Πρόεδρο Χριστόφια, αλλά και ολόκληρο το κράτος. Η Κυπριακή Δημοκρατία ήταν το μοναδικό κράτος-μέλος εκ των «27» της Ευρωπαϊκής Ένωσης που κατόρθωσε να μην λάβει γνώση του πακέτου «omnibus» της Κομισιόν, στο οποίο περιλαμβάνονται μια σειρά Κανονισμών που εκκρεμούν και με βάση τη Συνθήκη της Λισαβόνας τίθενται σε διαδικασία συναπόφασης Συμβουλίου-Ευρωβουλής. Μεταξύ των Κανονισμών αυτών περιλαμβάνεται και το απευθείας εμπόριο.Και βεβαίως οι συνέπειες των αδυναμιών της Μόνιμης Αντιπροσωπείας ήταν αλυσιδωτές:
1.Στέρησε από τον Πρόεδρο Χριστόφια τη δυνατότητα παρέμβασης και αποτροπής της προώθησης του απευθείας εμπορίου στην Ευρωβουλή, κάτι που αντικειμενικά μόνο με προεδρική παρέμβαση προς τον Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο θα μπορούσε να είχε επιτευχθεί. Εάν η Μόνιμη Αντιπροσωπεία είχε ενημερώσει ως όφειλε την Κυβέρνηση για το απευθείας εμπόριο, ίσως τα πράγματα να ήταν διαφορετικά. Γιατί ο Πρόεδρος Χριστόφιας θα είχε χρονικό περιθώριο τριών και πλέον μηνών για να εκδηλώσει τις παρεμβάσεις του πριν την υποβολή του Κανονισμού για το απευθείας εμπόριο στην Επιτροπή Διεθνούς Εμπορίου της Ευρω βουλής, στις 17 Μαρτίου.
2.Οδήγησε τον Πρόεδρο Χριστόφια στη δυσχερή θέση να προβεί σε διαβήματα προς τον Πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο στις 25 Μαρτίου 2010, υποστηρίζοντας λανθασμένα, εν αγνοία του, ότι η Κυπριακή Κυβέρνηση δεν είχε ενημερωθεί για τις προθέσεις της Κομισιόν. Ο Πρόεδρος Χριστόφιας δήλωσε μάλιστα και σε συνέντευξη Τύπου ότι δεν υπήρξε «απολύτως καμία ενημέρωση» εκ μέρους της Κομισιόν προς τη Μόνιμη Αντιπροσωπεία και προς την Κυβέρνηση και πρόσθεσε ότι «αυτό μας δυσαρεστεί». Όπως ωστόσο προκύπτει ευθέως από το έγγραφο της Κομισιόν, η Κυπριακή Κυβέρνηση είχε ενημερωθεί στις 11 Δεκεμβρίου 2009. Δυστυχώς όμως, η Μόνιμη Αντιπροσωπεία (σ.σ. οι λειτουργοί που είχαν την ευθύνη της παραλαβής του συγκεκριμένου εγγράφου καθώς και ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος) «κατόρθωσε» να μην λάβει γνώση του περιεχομένου του εγγράφου που της κοινοποιήθηκε από την Κομισιόν και ως εκ τούτου η Κυπριακή Κυβέρνηση «έμεινε στο σκοτάδι».
3.Ο Κανονισμός για το απευθείας εμπόριο βρίσκεται από τις 17 Μαρτίου στην ατζέντα της Επιτροπής Διεθνούς Εμπορίου και η διαδικασία έγκρισής του δεν μπορεί να ανασταλεί, πόσο μάλλον να τερματιστεί. Η διαδικασία εξέτασης του θέματος αρχίζει και επισήμως το δεύτερο δεκαπενθήμερο Απριλίου.
4.Οι επιλογές της Κυπριακής Κυβέρνησης περιορίζονται πλέον εκ των πραγμάτων στην ουσία του Κανονισμού, επί του οποίου θα αναγκασθεί να δώσει μάχη προκειμένου να ανατρέψει αρνητικότατες πρόνοιες που περιλαμβάνονται στο «απευθείας εμπόριο», κάτι βεβαίως που δεν θα είναι εύκολη υπόθεση και προϋποθέτει γερές συμμαχίες με πολιτικές ομάδες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Σημειώνεται ότι η Λευκωσία χάνει την «πρώτη μάχη», δεδομένου ότι η Σοσιαλιστική Ομάδα της Ευρωβουλής διεμήνυσε διά του ηγέτη της Μάρτιν Σουλτς ότι θα στηρίξει «ταχεία υιοθέτηση» του Κανονισμού για το απευθείας εμπόριο.
Πλώρη για έγκριση του Κανονισμού
ΣΕ ΤΡΟΧΙΑεπίσημης ενεργοποίησης της διαδικασίας υιοθέτησης του Κανονισμού για το απευθείας εμπόριο εισέρχεται το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», το Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας έχει ήδη παρέμβει προς την κατεύθυνση πολιτικών ομάδων της Ευρωβουλής προκειμένου να εξασφαλίσει τη θετική τους ψήφο για έγκριση του Κανονισμού απευθείας εμπορίου «με την ίδια ακριβώς μορφή που είχε υποβληθεί στις 7 Ιουλίου 2004 από τον Γκούντερ Φερχόιγκεν». Στόχος του τουρκικού ΥΠΕΞ είναι η δημιουργία «ενός άτυπου καθεστώτος Ταϊβάν» στα κατεχόμενα, προκειμένου να υπάρξει απευθείας σύνδεση των παράνομων λιμανιών του ψευδοκράτους με τα λιμάνια των κρατών-μελών της Ε.Ε., παρακάμπτοντας την Κυπριακή Δημοκρατία.
Στην ίδια ακριβώς γραμμή κινούνται και υπηρεσιακοί παράγοντες της διεύθυνσης διεύρυνσης της Ε.Ε., της οποίας προΐσταται ο επίτροπος Στέφαν Φούλε. Κύκλοι του στενού περιβάλλοντος του Τσέχου Επιτρόπου έλεγαν μάλιστα στον «Φ» ότι η Κομισιόν παραμένει από το 2004 δεσμευμένη στην έγκριση του απευθείας εμπορίου, με βάση τα Συμπεράσματα του Συμβουλίου περί τερματισμού της «απομόνωσης» των Τ/κ. Διευκρίνιζαν ότι ενημέρωσαν από τις 11 Δεκεμβρίου 2009 το Συμβούλιο και τα 27 κράτη-μέλη που το απαρτίζουν, περιλαμβανομένης και της Κυπριακής Δημοκρατίας για τις προθέσεις τους να υποβάλουν προς έγκριση τον Κανονισμό ενώπιον της Ευρωβουλής, σημειώνοντας ότι για τρεις και πλέον μήνες η Λευκωσία δεν είχε εκδηλώσει καμιά απολύτως αντίδραση (σ.σ η πρώτη αντίδραση εκδηλώθηκε από τον Πρόεδρο Χριστόφια στις 25 Μαρτίου 2010)… Δεδομένης της εκ των πραγμάτων αδυναμίας άσκησης προληπτικής πολιτικής εκ μέρους της Κυβέρνησης, το βάρος αποτροπής της έγκρισης του απευθείας εμπορίου πέφτει κατά κύριο λόγο στους ώμους των Κυπρίων ευρωβουλευτών:
Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα:Ο ευρωβουλευτής του ΔΗΣΥ και αντιπρόεδρος της Ομάδας του Λαϊκού Κόμματος Γιαννάκης Κασουλίδης, της μεγαλύτερης πολιτικής οικογένειας της Ευρωβουλής (265 ευρωβουλευτές) ελέγχει τη συντριπτική πλειοψηφία των μελών της ομάδας του. Έχει μάλιστα κάνει ουσιαστική προεργασία και δεν θα ήταν υπερβολή να ειπωθεί ότι βρίσκεται πολλά βήματα μπροστά από τη διπλωματική υπηρεσία και το Υπουργείο Εξωτερικών. Ουσιαστικά παρεμβαίνει και η ευρωβουλευτής του ΔΗΣΥ Ελένη Θεοχάρους προς την κατεύθυνση αποτροπής της έγκρισης του απευθείας εμπορίου.
Σοσιαλιστική Ομάδα:Αναμφισβήτητα, το μεγαλύτερο βάρος θα κληθούν να σηκώσουν οι ευρωβουλευτές που συμμετέχουν στη Σοσιαλιστική Ομάδα, δηλαδή ο Κούλλης Μαυρονικόλας της ΕΔΕΚ και η Αντιγόνη Παπαδοπούλου του ΔΗΚΟ. Οι δύο θα πρέπει να κινήσουν κυριολεκτικά γη και ουρανό για να ανατρέψουν την εξαγγελθείσα πρόθεση του ηγέτη των Σοσιαλιστών Μάρτιν Σουλτς για υπερψήφιση του απευθείας εμπορίου. Θα πρέπει πάντως να λεχθεί ότι και οι δύο ευρωβουλευτές φαίνονται διατεθειμένοι ακόμη και να συγκρουστούν με τον Πρόεδρο Σουλτς και αναμένεται να δώσουν σκληρή μάχη εντός των συλλογικών οργάνων για ανατροπή του συνθήματος στήριξης του απευθείας εμπορίου. Ήδη, απέστειλαν επιστολές προς τον Μάρτιν Σουλτς και έχουν αρχίσει να επικοινωνούν με συναδέλφους ευρωβουλευτές, τους οποίους επιχειρούν να ευαισθητοποιήσουν. Σημειώνεται ότι η Σοσιαλιστική Ομάδα είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πολιτική οικογένεια της Ευρωβουλής και αριθμεί 184 ευρωβουλευτές.
Ενωτική Αριστερά:Οι δύο ευρωβουλευτές του ΑΚΕΛ, Κυριάκος Τριανταφυλλίδης και Τάκης Χατζηγεωργίου ελέγχουν την Ομάδα της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς, η οποία ωστόσο αριθμεί μόλις 35 ευρωβουλευτές και ως εκ τούτου η πολιτική της συμπεριφορά δεν θα καθορίσει το αποτέλεσμα της προσπάθειας για έγκριση ή απόρριψη του απευθείας εμπορίου.
Υπέρ του απευθείας εμπορίου αναμένεται να τοποθετηθούν οι Ευρωπαίοι Πράσινοι, ενώ θετικοί «με μέτρο» εκτιμάται ότι θα είναι οι Φιλελεύθεροι, δεδομένου ότι ο εισηγητής του θέματος στην Επιτροπή Διεθνούς Εμπορίου, Νίκολο Ρινάλντι, προέρχεται από τις τάξεις τους.
Κενά και σοβαρότατες ευθύνες
Η ευθύνη για την άγνοια του υπουργού Εξωτερικών Μάρκου Κυπριανού και του Προέδρου Χριστόφια αλλά και τα εκ των πραγμάτων άστοχα προεδρικά διαβήματα για αποτροπή της ενεργοποίησης της διαδικασίας επί του απευθείας εμπορίου, δεν ανήκει βεβαίως στο σύνολο των λειτουργών της Μόνιμης Αντιπροσωπείας. Ευθύνονται χωρίς αμφιβολία οι λειτουργοί, οι οποίοι είχαν την ευθύνη της παραλαβής και επεξεργασίας του συγκεκριμένου εγγράφου που αποστάληκε από την Κομισιόν προς το Συμβούλιο. Όπως βεβαίως και οι διπλωμάτες που δραστηριοποιούνται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, οι οποίοι όχι μόνο δεν «πήραν είδηση» για το έγγραφο που στάληκε στις 11 Δεκεμβρίου 2009, αλλά ούτε καν για την απόφαση έναρξης της διαδικασίας ενώπιον της Επιτροπής Διεθνούς Εμπορίου, στις 17 Μαρτίου 2010. Η μεγαλύτερη όμως ευθύνη ανήκει στον προϊστάμενό τους, πρέσβη Ανδρέα Μαυρογιάννη, ο οποίος ενημέρωσε την Κυβέρνηση για το περιεχόμενο του εγγράφου που έστειλε με όλη την επισημότητα η Κομισιόν προς το Συμβούλιο στις 11 Δεκεμβρίου 2009, με καθυστέρηση τριών και πλέον μηνών. Άλλωστε, ο ίδιος ο Πρόεδρος Χριστόφιας δήλωσε δημοσίως στις 26 Μαρτίου 2010 ότι μέχρι τότε δεν είχε «απολύτως καμιά ενημέρωση»… Συγκεκριμένα, ο Πρόεδρος Χριστόφιας ενημερώθηκε για το απευθείας εμπόριο με καθυστέρηση τριών μηνών και δεκατεσσάρων ημερών, στις 25 Μαρτίου 2010 και ενώ ελάμβανε μέρος στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. με θέμα την οικονομία (Στρατηγική 2020) και την έγκριση ενός μηχανισμού στήριξης της ελληνικής οικονομίας.
Η ενημέρωση για τις αρνητικές εξελίξεις προήλθε μάλιστα μέσω «σπασμένου τηλεφώνου», με πρωτοβουλία του ευρωβουλευτή του ΔΗΣΥ Γιαννάκη Κασουλίδη, ο οποίος έλαβε γνώση των αρνητικών εξελίξεων πριν «πάρει είδηση» ολόκληρος ο μηχανισμός των διπλωματικών υπηρεσιών της Μόνιμης Αντιπροσωπείας στις Βρυξέλλες και κατ’ επέκταση και η ίδια η Κυβέρνηση. Ο Γιαννάκης Κασουλίδης επικοινώνησε με διπλωμάτη τον οποίο ενημέρωσε για το απευθείας εμπόριο, ο οποίος με τη σειρά του ενημέρωσε τη Μόνιμη Αντιπροσωπεία, που εν τέλει μετέφερε την «είδηση» στον Πρόεδρο Χριστόφια. Με καθυστέρηση τριών μηνών και δεκατεσσάρων ημερών…
ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ
http://infognomonpolitics.blogspot.com/2010/04/11-2009.html#ixzz0krisB4PZ