Οι Ευρωπαϊκές χώρες πιέζουν για πρόσθετες πιστώσεις και εγγυήσεις. Το ΔΝΤ είναι σε αντίθεση με τις επεκτάσεις του χρέους. Τώρα, πολλές “αναδυόμενες” χώρες θυμούνται τις δύσκολες συνθήκες που υπέστησαν κατά το παρελθόν.
Ακόμα και μετά από μια πληθώρα σχεδίων λιτότητας και μεταρρυθμιστικών προγραμμάτων, η Ελλάδα εξακολουθεί να μην είναι σε θέση να εξισορροπήσει τον προϋπολογισμό της. Γι ‘αυτό η τρόικα, έχει δώσει στην Ελλάδα
άλλα δύο χρόνια για να μειώσει το δημοσιονομικό έλλειμμα της στο 3 % του ΑΕΠ.
Μέχρι το 2020, η Ελλάδα πρέπει να μειώσει το συνολικό χρέος της από το σημερινό 180 % του ΑΕΠ στο 120 %. Η παράταση αυτή των δύο ετών, αναμένεται να κοστίσει έως και 33 δισεκατομμύρια ευρώ.
Ο Jean-Claude Juncker, ο πρόεδρος του Eurogroup, συνηγορεί υπέρ της περαιτέρω παράτασης μέχρι το 2022. Ωστόσο, η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, είναι κατηγορηματικά αντίθετη με την ιδέα
Ο Rolf Langhammer, καθηγητής οικονομικών και πρώην αντιπρόεδρος του Kiel Institute for Global Economics, θυμάται τις δύσκολες συνθήκες που τους επιβλήθηκαν από το ΔΝΤ στο παρελθόν, όταν ήταν στο πρόβλημα….
Πρώην οφειλέτες ενάντια σε περαιτέρω επεκτάσεις
Η στάση αυτή αντικατοπτρίζεται επίσης στην αδιάλλακτη θέση Lagarde, σύμφωνα με τον Langenhammer.
Η Lagarde πιέζει τις κυβερνήσεις της ευρωζώνης να ακυρώσουν ένα μέρος των χρεών της Ελλάδας. Μέχρι στιγμής, μόνο ιδιώτες πιστωτές αναγκάστηκαν να παραιτηθούν από μέρος των χρημάτων τους. Το επόμενο κούρεμα είναι πιθανό να περιλαμβάνει τις χώρες της ευρωζώνης.
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έχει ωστόσο υποστηρίξει ότι, Γερμανικές και άλλες ευρωπαϊκές εθνικές νομοθεσίες απαγορεύουν τη διαγραφή του χρέους.
“Δεν νομίζω ότι το επιχείρημα ισχύει,” δήλωσε ο Langhammer. “Όταν είχαμε πάρει πρωτοβουλίες αναδιάρθρωσης του χρέους για τις φτωχές, αναπτυσσόμενες χρεωμένες χώρες, [οι κυβερνήσεις] συμφώνησαν σε ένα κούρεμα.”
Πίσω από το πρόβλημα: Η οικονομική ανταγωνιστικότητα
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών αντ ‘αυτού πρότεινε τη μείωση των επιτοκίων… “Δεν θα ήταν κατ’ ανάγκη ακριβότερη λύση.”
Σύμφωνα με αναφορές των μέσων ενημέρωσης, τα μέλη της ευρωζώνης εξετάζουν τις άμεσες μεταφορές. Συζητούν επίσης τη συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η οποία κατέχει ήδη ελληνικά ομόλογα αξίας περίπου € 45 δισεκατομμύρια.
Ο Hans-Werner Sinn, διευθυντής του Ifo του Μονάχου (Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών), είπε ότι είναι πεπεισμένος ότι, οι δύο πλευρές αγνοούν το βασικό πρόβλημα: την έλλειψη οικονομικής ανταγωνιστικότητας.
«Η Ελλάδα πρέπει να είναι 30 με 40 % φθηνότερη, προκειμένου να συνεχίσει ακόμη την αποπληρωμή του χρέους της», είπε. “Δεν είμαστε καν κοντά σε αυτό.”
Ένα πρόγραμμα λιτότητας από μόνο του δεν είναι αρκετό για να ενισχύσει την ελληνική ανταγωνιστικότητα, είπε ο Sinn. Κάλεσε για ένα κούρεμα και ταχεία έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη.
http://exomatiakaivlepo.blogspot.com/2012/11/blog-post_1166.html