Της Ρούλας Σαλούρου
Παγωμένες, στο ύψος της 12ης Νοεμβρίου 2012 και μάλιστα με πλαφόν, θα είναι οι αποζημιώσεις, για τους εργαζόμενους με 16 και πλέον έτη προϋπηρεσίας στον ίδιο εργοδότη, όπως ξεκαθαρίζεται σε εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας.
Αντίστοιχα, παγώνει και η προϋπηρεσία των εργαζόμενων σε ΔΕΚΟ και Τράπεζες οι οποίοι δικαιούνται αποζημίωση λόγω συνταξιοδότησης, με αποτέλεσμα να μειώνεται δραστικά και αυτή η αποζημίωση. Από την ίδια ημέρα δημοσίευσης του νέου Μνημονίου (Ν. 4093/2012) κόβονται και τα επιδόματα γάμου, στις επιχειρήσεις που οι εργαζόμενοι δεν καλύπτονται από κάποια σύμβαση. Η εγκύκλιος αναλύει όλες τις αλλαγές που προβλέπονται στο Μνημόνιο3, όπως η μείωση των αποζημιώσεων, η αλλαγές στον κατώτατο μισθό και η κατάργηση του επιδόματος γάμου.
Αναλυτικά, για τον κατώτατο μισθό, η ερμηνευτική εγκύκλιος προβλέπει μεταξύ άλλων τα εξής:
Από 1/4/2013 ο κατώτατος μισθός θα διαμορφώνεται μέσω πράξης υπουργικού συμβουλίου με το «νέο σύστημα κατώτατου μισθού και κατώτατου ημερομισθίου για τους εργαζομένους ιδιωτικού δικαίου όλης της χώρας». Στη διαδικασία θα πρέπει να προβλέπεται η διαβούλευση της κυβέρνησης με εκπροσώπους κοινωνικών εταίρων και άλλους επιστημονικούς φορείς.
Έτσι, για τους υπαλλήλους ηλικίας 25 ετών και άνω ο κατώτατος μισθός ορίζεται στα 586,08 ευρώ και για τους εργατοτεχνίτες ηλικίας 25 ετών και άνω το κατώτατο ημερομίσθιο στα 26,18 ευρώ. Για τους 25 ετών και άνω, προσαυξάνεται με ποσοστό 10% για κάθε τριετία προϋπηρεσίας κι έως τρεις τριετίες και συνολικά 30% για προϋπηρεσία 9 ετών και άνω και το κατώτατο ημερομίσθιο των εργατοτεχνιτών ηλικίας 25 ετών και άνω, προσαυξάνεται με ποσοστό 5% για κάθε τριετία προϋπηρεσίας κι έως έξι τριετίες και συνολικά 30% για προϋπηρεσία 18 ετών και άνω. Για τους κάτω των 25 ετών, ο κατώτατος μισθός ορίζεται στα 510,95 ευρώ και για τους εργατοτεχνίτες ηλικίας κάτω των 25 ετών το κατώτατο ημερομίσθιο ορίζεται σε 22,83 ευρώ. Για τους κάτω των 25 ετών προσαυξάνεται με ποσοστό 10% για μία τριετία προϋπηρεσίας και για προϋπηρεσία 3 ετών και άνω και το κατώτατο ημερομίσθιο των εργατοτεχνιτών ηλικίας κάτω των 25 ετών προσαυξάνεται με ποσοστό 5% για κάθε τριετία προϋπηρεσίας κι έως δύο τριετίες συνολικά 10% για προϋπηρεσία 6 ετών και άνω.
Μέχρι η ανεργία να πέσει κάτω του 10%, αναστέλλεται η προσαύξηση του νομοθετικώς καθορισμένου νόμιμου κατώτατου μισθού και ημερομισθίου για προϋπηρεσία, που συμπληρώνεται μετά τη 14.2.2012, ημερομηνία δημοσίευσης του Ν. 4046/2012.
Όσο για την επεκτασιμότητα των Συμβάσεων, η εγκύκλιος ξεκαθαρίζει ότι κάθε επιχειρησιακή σύμβαση που θα υπογραφεί μετά τις 12-11-12 θα δεσμεύει την επιχείρηση. Εφόσον δε, ο επιχειρηματίας είναι μέλος των εργοδοτικών οργανώσεων που συμβάλλονται στην ΕΓΣΣΕ (ΣΕΒ, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ), τη νέα αυτή σύμβαση θα τη δεσμεύει για τους μη μισθολογικούς όρους όσο και από τους μισθολογικούς όρους και η ισχύουσας ΕΓΣΣΕ.
Για τις επιχειρησιακές που έχουν συναφθεί πριν από το Μνημόνιο 3, μέχρι τη 12-11-12, εάν ο εργοδότης είναι μέλος των εργοδοτικών οργανώσεων (ΣΕΒ, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ) δεσμεύεται τόσο από τους μη μισθολογικούς όσο και από τους μισθολογικούς όρους της ισχύουσας ΕΓΣΣΕ (βασικός μισθός, τριετίες, επίδομα γάμου).
Για τις περιπτώσεις εργοδοτών που έχουν συνάψει επιχειρησιακή από την 27.10.2011 (ημερομηνία δημοσίευσης του Ν. 4024/2011) κι έως τη 12-11-12 (ημερομηνία δημοσίευσης του Ν. 4093/2012 ήτοι του Μνημονίου3) και δεν είναι μέλη των εργοδοτικών οργανώσεων, εφόσον υφίσταται σχετική βούληση των συμβαλλόμενων μερών, δύνανται να προσαρμόσουν τους προβλεπόμενους μισθολογικούς όρους στα όρια του νόμιμου νομοθετημένου κατώτατου μισθού και ημερομίσθιου του Ν. 4093/2012 (βασικός μισθός, τριετίες), με τροποποιητική σύμβαση.
Για το επίδομα γάμου, οι εργοδότες που δεσμεύονται από ισχύουσες κλαδικές, ομοιοεπαγγελματικές ή επιχειρησιακές συλλογικές συμβάσεις εργασίας που προβλέπουν επίδομα γάμου, υποχρεούνται στην καταβολή του.
Από τη 12.11.2012 εργοδότες-επιχειρήσεις που δεν δεσμεύονται από ισχύουσες κλαδικές ή ομοιοεπαγγελματικές ή επιχειρησιακές συλλογικές συμβάσεις εργασίας «δύνανται» να συνεχίζουν κανονικά την καταβολή του επιδόματος γάμου.
Προφανώς βέβαια, «δύνανται» και να μην το καταβάλλουν. Συνεπώς, το επίδομα γάμου σε όσες επιχειρήσεις δεν ισχύει κάποια κλαδική σύμβαση, μπορεί να κοπεί άμεσα…
Αποζημιώσεις
Όσο για τις αποζημιώσεις, αυτές παραμένουν ως έχουν έως τα 16 έτη προϋπηρεσίας στον ίδιο εργοδότη (12 μισθοί) και αυξάνονται κατά 2.000 ευρώ το ανώτερο (πλαφόν) ανά επιπλέον έτος. Προσοχή. Αυτό δεν ισχύει για πάντα. Ισχύει για την 12η Νοεμβρίου του 2012. Δηλαδή, η αποζημίωση που θα λάβει κάποιος, όταν απολυθεί στο μέλλον, έχει ήδη καθοριστεί, βάσει της προϋπηρεσίας στις 12-11-12.
Η απόλυση με προειδοποίηση για υπαλλήλους που έχουν υπηρετήσει στον ίδιο εργοδότη από 12 μήνες-2 έτη ανέρχεται πλέον στον 1 μήνα πριν από την απόλυση, από 2-5 έτη στους 2 μήνες, από 5-10 έτη στους 3 μήνες και από 10 έτη και άνω στους 4 μήνες, με μειωμένη κατά το ήμισυ την αποζημίωση.
Μαχαίρι και μάλιστα αιχμηρό, πέφτει και τια τους εργαζόμενους σε ΔΕΚΟ, Τράπεζες και επιχειρήσεις των οποίων μέχρι σήμερα, οι συμβάσεις προέβλεπαν εφάπαξ αποζημίωση λόγω συνταξιοδότησης. Στην περίπτωση αυτή, η εγκύκλιος ξεκαθαρίζει ότι για τον υπολογισμό της αποζημίωσης προσμετράται η συμπληρωθείσα προϋπηρεσία στον ίδιο εργοδότη έως τις 12-11-2012, οποτεδήποτε κι αν αποχωρήσει ή απομακρυνθεί από την εργασία του, λόγω συμπλήρωσης προϋποθέσεων για λήψη πλήρους σύνταξης γήρατος.
Αλλαγές και στο Ωράριο
Από τις 12/11/2012 αίρεται η απαγόρευση της απασχόλησης των εργαζομένων κατά τις ώρες που δεν λειτουργούν τα καταστήματα. Από την ίδια ημερομηνία επιτρέπεται η υπέρβαση του νόμιμου ημερήσιου ωραρίου έως 2 ώρες ημερησίως και μέχρι 120 ώρες το έτος, ως υπερωριακής απασχόλησης, για το προσωπικό των επιχειρήσεων που δεν υπάγονται στο πεδίο εφαρμογής του ΝΔ 515/70.
capital.gr