Στο «κόκκινο» είναι ο ΟΑΕΔ, που πρέπει να βρει 350 εκατομμύρια ευρώ για να μπορέσει να καταβάλει κανονικά επιδόματα (π.χ. ανεργίας) και άλλες παροχές μέχρι το τέλος του χρόνου.
Ο Οργανισμός αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα ρευστότητας, το οποίο οφείλεται στην καθυστέρηση του ΙΚΑ να καταβάλει τις ανειλημμένες υποχρεώσεις του.
Είναι χαρακτηριστικό πως το ΙΚΑ έχει καταβάλει στον Οργανισμό 50 εκατομμύρια (αντί για 100 εκατομμύρια) τον Οκτώβριο, ενώ δεν έχει δώσει χρήματα για τον Νοέμβριο. Συνολικά το μεγαλύτερο Ταμείο της χώρας υπολογίζεται πως χρωστά στον ΟΑΕΔ 8 με 9 δισεκατομμύρια ευρώ (μαζί με τις οφειλές που υπάρχουν προς Εργατική Εστία και Κατοικία).
Το εργόσημο
Στο μεταξύ, τα νέα επιδοτούμενα προγράμματα απασχόλησης -που θα καλύψουν περίπου 60.000 άτομα- και η επέκταση του εργόσημου βρέθηκαν χθες στο επίκεντρο της συνάντησης του υπουργού Εργασίας με τους κοινωνικούς εταίρους.
Μεταξύ άλλων, πρόκειται να υλοποιηθεί πρόγραμμα για την απόκτηση εργασιακής εμπειρίας 45.000 νέων. Το πρόγραμμα αφορά 20.000 αποφοίτους λυκείου και 25.000 πτυχιούχους πανεπιστημίου. Η επιδότηση θα είναι 400 ευρώ τον μήνα (460 ευρώ τον μήνα για τους πτυχιούχους) και η διάρκεια του προγράμματος θα είναι 5 μήνες.
Παράλληλα θα τρέξει πρόγραμμα για νέους ελεύθερους επαγγελματίες. Περίπου 7.000 άτομα θα πάρουν επιδότηση 10.000 ευρώ για να ανοίξουν τη δική τους επιχείρηση. Ειδικές δράσεις θα τρέξουν για τη δημιουργία θέσεων εργασίας σε συγκεκριμένους κλάδους (π.χ. στον τουρισμό) αλλά και στον αγροτικό τομέα. Με βάση τον σχεδιασμό του υπουργείου, το επόμενο διάστημα θα υλοποιηθούν δράσεις κατάρτισης και προγράμματα μαθητείας.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γ. Παναγόπουλος, τόνισε πως είναι ανάγκη όσοι συμμετέχουν στα προγράμματα να καλύπτονται και ασφαλιστικά (τώρα καλύπτονται για Υγεία, αλλά όχι για σύνταξη).
Παράλληλα ζήτησε να μπουν ασφαλιστικές δικλίδες, ώστε οι επιχειρήσεις που μετέχουν στα προγράμματα να μην έχουν προχωρήσει σε απολύσεις «παλαιών» εργαζομένων. Για το εργόσημο στο τραπέζι έχουν πέσει προτάσεις για επέκτασή του σε διάφορους κλάδους (π.χ. εστίαση). Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ τόνισε πως «δεν αποδεχόμαστε να επεκταθεί το εργόσημο σε μηνιαία βάση και ευρύτερα σε επιχειρήσεις, γιατί υπάρχει κίνδυνος να γίνει ο φερετζές που θα κρύβεται η μαύρη και ανασφάλιστη εργασία».
Οσον αφορά τις δράσεις των Οργανισμών Εργατικής Κατοικίας και Εστίας (οι οποίοι έχουν καταργηθεί), όλες οι παροχές (π.χ. επιδόματα, κοινωνικός τουρισμός) θα δίνονται με «επιταγές» κοινωνικής πολιτικής (κατά τα πρότυπα των vou-cher).
ethnos.gr