Ο ΟΟΣΑ αναλαμβάνει να χαρτογραφήσει νόμους και κανονισμούς σε 13 βασικούς τομείς της ελληνικής οικονομίας. Να εντοπίσει περιττές γραφειοκρατικές επιβαρύνσεις και να διατυπώσει εναλλακτικές συστάσεις για την τροποποίησή τους.
Οι τομείς αυτοί είναι: Γεωργία και Γεωργικές Επιδοτήσεις, Ισολογισμοί/Εταιρικό Δίκαιο, Ενέργεια, Περιβάλλον, Αλιεία, Ασφάλεια τροφίμων, Φαρμακευτική Νομοθεσία, Δημόσιες Συμβάσεις, Στατιστικές, Φορολογικό Δίκαιο (ΦΠΑ), Τηλεπικοινωνίες, Τουρισμός, Εργασιακό Περιβάλλον/Εργασιακές σχέσεις.
Με τη χρήση τυποποιημένου μοντέλου κόστους (standard cost model) όπως αυτό έχει προσαρμοστεί στην ελληνική διοικητική πραγματικότητα. Στόχος είναι με παρεμβάσεις να απομειωθεί το 80% των γραφειοκρατικών επιβαρύνσεων της νομοθεσίας σε αυτούς τους κρίσιμους για την κοινωνία και την οικονομία τομείς.
Από τη χαρτογράφηση αυτή θα προκύψουν αντίστοιχα 13 εκθέσεις αξιολόγησης σχετικά με το διοικητικό βάρος του συνόλου της νομοθεσίας στους εν λόγω τομείς. Οι εκθέσεις θα περιλαμβάνουν:
– Ποσοτικοποίηση των διοικητικών βαρών
– Τα οφέλη που προκύπτουν από την άρση τους
– Καταγραφή των αλλαγών που πρέπει να γίνουν στη νομοθεσία και στην επεξεργασία εναλλακτικών λύσεων που θα οδηγήσουν σε απλούστερες διαδικασίες.
fpress.gr