Η Τουρκία χάνει την όρεξη της για την ένταξη στην ΕΕ.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Turkey%E2%80%99s+post EU+worldΆρθρο της Ζαμαν σε μετάφραση.

Τα αποτελέσματα νέας μελέτης έδειξαν ότι ο Τουρκικός λαός απομακρύνεται από την ιδέα της ένταξής τους στην Ευρώπη καθώς η υπομονή τους έχει αρχίσει να εξαντλείται ακολουθώντας μια σειρά από επιπλήξεις της Ε.Ε. προς την Τουρκία ολισθαίνοντας την διαδρομή προς την πλήρη ένταξη της δεύτερης.

Ένα γκάλοπ από το πανεπιστήμιο του Boğaziçi  το οποίο δημοσιεύτηκε στην Τουρκική εφημερίδα  Vatan έδειξε αύξηση στον αριθμό των  Τούρκων που πιστεύουν πως η χώρα τους δεν θα γίνει μέλος της ΕΕ ή θα υπάρξει με την ιδιότητα μέλους των 27 χωρών με αρνητικές επιπτώσεις για την χώρα .

 47.1 % των συμμετεχόντων  ήταν θετικά προσκείμενη στην ΕΕ, περισσότερο από 20% μείωση του αποτελέσματος από το 2003 όπου το τότε ποσοστό ανερχόταν στο 63%.

Ακλουθώντας  την παρουσία του κόμματος ΑΚ που ανέλαβε  την εξουσία το 2002 , και το οποίο  αναβίωσε  ελπίδα υποψηφιότητας της  Τουρκίας ως μέλος στην ΕΕ η Άγκυρα και οι Βρυξέλλες  ήλπιζαν ότι η Τουρκία θα γινόταν μέλος του  συνασπισμού στην επερχόμενη δεκαετία μετά το κλείσιμο των επιτυχημένων διαπραγματεύσεων.

Όμως λόγω των μακροχρόνιων προβλημάτων με την Κύπρο και την αντίθεση κάποιων κρατών , συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας , η διαδικασία ένταξης οδηγήθηκε σε αδιέξοδο. Η Τουρκία ανακοίνωσε στην αρχή του χρόνου ότι δεν θα συμμετάσχει σε καμία Ευρωπαϊκή συνάντηση μετά την ανάληψη της προεδρίας της ΕΕ από την Ελληνική Κύπρο τον Ιούλιο του τρέχοντος έτους. Η Ιρλανδία θα αναλάβει την προεδρίας τον Ιανουάριο τον επόμενο χρόνο.

Το ποσοστό των Τούρκων που θεωρούν ότι η Τουρκία είναι μέρος της Ευρώπης έπεσε στο μισό από το 2003 που ήταν 70% στο 46% σήμερα.

Η έρευνα διεξήχθη σε 16 επαρχίες της Τουρκίας σε σύνολο 1.200 συμμετεχόντων.

Μέσα σε  10 χρόνια , αυτοί που πιστεύουν ότι η ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ θα προκαλέσει κακό στις θρησκευτικές αξίες της χώρας αυξήθηκαν κατά 10% δλδ 64%  ενώ  μόνο το 41,8% των συμμετεχόντων ανέφεραν ότι η ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε. θα διαιρέσει τη χώρα κατά τα αποτελέσματα του 2003 ,  σήμερα το αντίστοιχο ποσοστό που πιστεύει το ίδιο ανέρχεται σε 54%.

Το ένα τρίτο των Τούρκων πιστεύουν ότι η Τουρκία δεν θα γίνει ποτέ μέλος της ΕΕ (32%), ενώ το 21% είπε ότι η ιδιότητα του μέλλους δεν θα πραγματοποιηθεί ‘’όσο ζω’’..

Ο Τουρκικός πληθυσμός και αξιωματούχοι έχουν γίνει σε αξιοσημείωτο βαθμό κριτικοί απέναντι στην τακτική της Ε.Ε. εξαιτίας όπως  αναφέρουν “της μεροληψίας και της  οδυνηρής ” στάσης της στην διαδικασία θεώρησης των διαβατηρίων και της δυσμενούς αντιμετώπισης της Τουρκίας σε σχέση με το Κυπριακό πρόβλημα .Η Οικονομική κρίση της Ευρώπης , σε συνδυασμό με την οικονομική  ‘‘ επιστροφή ’’ της Τουρκίας τα τελευταία χρόνια μπορεί να είναι ανάμεσα στους παράγοντες που πυροδοτούν αντι -Ευρωπαϊκά συναισθήματα ανάμεσα στον Τουρκικό λαό.

Αυτές οι μελέτες έδειξαν ότι το 51% των ανθρώπων θα ψήφιζαν  υπέρ ενός δημοψηφίσματος στην Ευρωπαϊκή ένταξη όταν αυτό το ποσοστό ανήρχετο προηγουμένως σε 74,4%.

Παρά τις ανησυχίες που επικρατούν στο Ευρωπαικό κεφάλαιο σε ότι αφορά την μαζική τουρκική μετανάστευση, εάν η Τουρκία γίνει μέλος της ΕΕ , μόνο το 14% των τούρκων που καταμετρήθηκαν σκέφτονται να ταξιδέψουν στην ΕΕ όταν η Άγκυρα ενταχθεί στην ένωση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ