Το ιστορικό στέλεχος της Ν.Δ. διαφωνεί με τα σενάρια «μετεξέλιξης» του κόμματος, μιλά για τη δόση, αποκαλύπτει τι της είπε ο βαν Ρομπάι και γιατί παραιτήθηκε ο Γιούνκερ
- ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – Αποστολή:
- Συνέντευξη στον Χ.Κ. Λαζαρόπουλο
Κουταμάρες χαρακτηρίζει το ιστορικό στέλεχος της «Νέας Δημοκρατίας» κ. Μαριέττα Γιαννάκου κάθε συζήτηση περί μετεξέλιξης του κόμματος σε «Φιλοευρωπαϊκό Κόμμα».
Η επικεφαλής της Κ.Ο. της Ν.Δ. στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επισημαίνει πως όποιος διατηρεί αυτά τα σενάρια δεν γνωρίζει την ιστορία και την ταυτότητα του κόμματος, το οποίο είναι ο κατ’ εξοχήν εκφραστής φιλοευρωπαϊκών τάσεων στη χώρα. Αυτό άλλωστε αποδεικνύει ο προσωπικός κάματος και η επιτυχία του αείμνηστου Κωνσταντίνου Καραμανλή να εντάξει την χώρα στην Ευρώπη πριν από τρεις δεκαετίες.
Η κ. Μαριέττα Γιαννάκου εκφράζει την αντίρρησή της για τις αιτιάσεις περί εκχώρησης κυριαρχικών δικαιωμάτων από τον πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά. Αφήνει σαφείς αιχμές εναντίον του κ. Γιώργου Παπανδρέου και της κυβέρνησής του επειδή έθεσαν την Ελλάδα υπό την εποπτεία της τρόικας ενώ έκαναν σειρά λαθών στη διαπραγμάτευση του Μνημονίου 1.
Η ευρωβουλευτής της Ν.Δ. επισημαίνει ότι πρέπει να γίνει άμεσα η καταβολή της δόσης στην Ελλάδα ώστε να αρχίσει άμεσα η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, να ρεύσουν χρήματα προς την αγορά και να κινηθεί η οικονομία. Η κ. Γιαννάκου αποκαλύπτει τι της απάντησε ο πρόεδρος της Ε.Ε. κ. Χέρμαν βαν Ρομπάι αν υπάρχει “Plan B” στο σχεδιασμό αντιμετώπισης της κρίσης χρέους αλλά και για τους πραγματικούς λόγους που παραιτήθηκε ο πρόεδρος του Eurogroup κ. Ζαν Κλωντ Γιούνκερ.
Η συνέντευξη της κ. Γιαννάκου δόθηκε και κινηματογραφήθηκε στο μίνι στούντιο που βρίσκεται στο διάδρομο με την ονομασία «Κωνσταντίνος Καραμανλής» μέσα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στις Βρυξέλλες.
Στο πλαίσιο της τριήμερης αποστολής Ελλήνων δημοσιογράφων έγινε ενημέρωση για κρίσιμα ευρωπαϊκά ζητήματα από την επικεφαλής της Κ.Ο. της Ν.Δ., τους αντιπροέδρους του Ε.Κ. κ. Γιώργο Παπαστάμκο και Όθμαρ Κάρας, καθώς και τον ευρωβουλευτή του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος κ. Φρανκ Ένγκελ.
Για την μαγνητοσκόπηση της συνέντευξης που μπορείτε να διαβάσετε και να παρακολουθήσετε παρακάτω ευχαριστούμε τον Έλληνα υπεύθυνο Τύπο του ΕΛΚ κ. Θεόδωρο Γεωργιτσόπουλο:
Τι γίνεται με τη δόση
Το προηγούμενο διάστημα υπήρξε προβληματισμός αν θα πάρουμε ή όχι τη δόση, ενώ μετά τα πρώτα χαμόγελα υπήρξε προβληματισμός. Πώς ερμηνεύετε αυτό το φαινόμενο;
Πρέπει να την πάρουμε χωρίς αμφιβολία. Έγινε μια πρώτη κίνηση από το Eurogroup για την επαναγορά ομολόγων, η οποία οδηγεί στη μείωση του ελληνικού χρέους. Πολλοί μιλούν για αναδιάρθρωση διότι αυτός είναι ο σωστός τρόπος, ωστόσο ως τώρα η Ε.Ε. και κυρίως η Γερμανία δεν αντιμετωπίζει το θέμα. Είναι ζήτημα που θα τεθεί αργότερα…
Ο κ. Σόιμπλε δήλωσε ότι από το 2015 θα εξεταστεί η αναδιάρθρωση. Επί το προκείμενο, ωστόσο, πότε θα έρθουν τα χρήματα; Πότε να τα περιμένει η αγορά;
Πιστεύω ότι πρέπει να εκταμιευτούν αμέσως διότι επείγει.
Το μείζον ζήτημα που αφορά στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών ώστε να ρεύσουν χρήματα στην αγορά. Επίσης υπάρχουν και οι προμηθευτές του Δημοσίου, οι οποίοι έχουν λαμβάνειν από το κράτος κι αναγκάζονται να απολύσουν εργαζομένους, δεν μπορούν να κινήσουν τις επιχειρήσεις τους κλπ. Πώς αλλιώς θα ανοίξει η αγορά;
Παρ’ όλα αυτά έγιναν συζητήσεις περί αυστηρής εποπτείας προς την Ελλάδα και τμηματικής καταβολής της δόσεως. Γιατί; Υπάρχει κάποια τέτοια τακτική; Τι ακούτε;
Μπορεί να δοθεί τμηματικά η δόση.
Όσον αφορά στην εποπτεία, βεβαίως, η Ελλάδα βρίσκεται υπό την επιτήρηση της τρόικας. Αυτό το γνωρίζουμε. Δεν είναι καινούργιο…
Για τα κυριαρχικά δικαιώματα
Ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ κ. Οδυσσέας Βουδούρης σε συνέντευξή του προς το “Newsbomb.gr” δήλωσε ότι ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς, μεταξύ των άλλων δεν λαμβάνει μόνο μέτρα αλλά εκχωρεί και κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας. Έχει δίκιο;
Όχι! Κατ’ αρχήν έχουμε εκχωρήσει δικαιώματα σε υπερεθνικά όργανα όταν γίναμε μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τη συμμετοχή της Ελλάδας στην Ε.Ε. δεν υποστηρίζει μόνο η τρικομματική κυβέρνηση αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως και άλλα κόμματα.
Επομένως, κυριαρχικά δικαιώματα έχουν εκχωρηθεί διότι υποτίθεται πως στα υπερεθνικά όργανα οι χώρες εκπροσωπούνται από δημοκρατικά εκλεγμένες κυβερνήσεις. Έπειτα υπάρχει το Ευρωπαϊκό Κοιβούλιο, το οποίο αποτελεί συννομοθετικό όργανο στο 85% των υποθέσεων μαζί με το Συμβούλιο που είναι άμεσα εκλεγμένοι από τους λαούς.
Συνεπώς δεν υπάρχει έλλειψη δημοκρατικής νομιμοποιήσεως. Δεν ισχύουν αυτά τα περί εκχώρησης από τον κ. Σαμαρά. Το γεγονός ότι υπάρχει η τρόικα (σ.σ. για την εποπτεία) αυτό το γνωρίζουμε. Δεν την τοποθέτησε ο κ. Σαμαράς στην Ελλάδα με το Μνημόνιο 1.
Ο χειρισμός του Μνημονίου 1 ήταν λανθασμένος. Όλες οι πολιτικές δυνάμεις θα έπρεπε να συμβάλλουν σ’ αυτό και να συζητήσουν. Η υιοθέτηση του Μνημονίου δεν αποτελούσε ζήτημα εκείνης της κυβέρνησης…
Ποιος κάλεσε το ΔΝΤ
Θεωρείτε ότι υπάρχει θέμα πώς μπήκε η Ελλάδα στο Μνημόνιο και υπήχθη στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και πώς έκανε τότε τις σχετικές ανακοινώσεις από το Καστελόριζο ο κ. Γιώργος Παπανδρέου;
Στην Πορτογαλία η σημερινή κυβέρνηση ήταν αντιπολίτευση.
Όταν αναπτύξαμε σχετική συζήτηση με τους Πορτογάλους συναδέλφους, ένας εξ αυτών ο οποίος συμμετείχε στις συζητήσεις ανέφερε ότι η τρόικα συναντήθηκε οκτώ φορές επί τρίωρο με την τότε αντιπολίτευση, η οποία σήμερα είναι κυβέρνηση. Αυτό έγινε για να βρεθεί ισορροπία ανάμεσα στις απόψεις της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης, ώστε να συνταχθεί το Μνημόνιο για την Πορτογαλία.
Επομένως ήταν λάθος -και είναι μια κακοδαιμονία της ελληνικής πολιτικής ζωής- κάθε φορά η αντιπολίτευση να λέει «όχι» και η κυβέρνηση να λέει «έχω πλειοψηφία και θα κάνω ό,τι νομίζω».
Σε δεύτερο επίπεδο, η Ευρωπαϊκή Ένωση κάλεσε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για δύο λόγους κατά την πεποίθησή μου.
Πρώτον, ήθελε να δώσει ένα μήνυμα προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή λέγοντας ότι ενώ η Κομισιόν γνώριζε τις αδυναμίες και τη μη εφαρμογή του Συμφώνου Σταθερότητος και Ανάπτυξης σε διάφορες χώρες, τόσα χρόνια, δεν τις πίεσε αρκετά ώστε να συμμορφωθούν. Στην αρχή δεν συμμορφώθηκαν η Γαλλία και η Γερμανία, στη συνέχεια άρχισε το «πάρτυ» στις μικρότερες χώρες. Αυτά για να είμαστε ειλικρινείς.
Έχει σημασία να αντιληφθούμε ότι όσο πιο ισχυροί είμαστε στα υπερεθνικά όργανα και συνεπείς προς τη συμπεριφορά μας, τόσο μεγαλύτερη ισχύ έχουμε με τους άλλους και τόσο μεγαλύτερη ισχύ επιστρέφουμε στα κράτη – μέλη. Τι είναι η Ελλάδα ή η Γερμανία μόνη της στο παγκόσμιο σύστημα; Υπάρχουν ανταγωνιστές που παράγουν καλά προϊόντα σε πολύ χαμηλότερες τιμές, όπως είναι οι χώρες BRICS (σ.σ. δηλαδή οι αναδυόμενες Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα, Νότιος Αφρική)…
Πιθανώς δεν έχουν τη διαφθορά που παρατηρείται στη χώρα μας, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν πρόσφατα…
Έχουν ανάπτυξη, έχουν δουλειά, έχουν επενδύσεις!
Είπατε ότι ήταν απαίτηση της Ευρώπης να έρθει το ΔΝΤ και να παρέμβει στην κρίση χρέους είτε στην Ελλάδα, είτε συνολικώς…
Σας ανέφεραν τον πρώτο λόγο αλλά δεν σας ανέφερα ότι τα περισσότερα χρήματα στο ΔΝΤ είναι ευρωπαϊκά.
Η Σύνοδος Κορυφής αποφάσισε να καλέσουμε εκείνους που γνωρίζουν πολύ καλά τι γίνεται με τις χώρες που είναι έτοιμες να χρεωκοπήσουν, πρέπει να βοηθηθούν και να παρακολουθήσουν καλύτερα πώς λειτουργεί το σύστημα…
Γιατί διαφώνησε η κ. Λαγκάρντ
Γιατί όμως προέκυψε κόντρα Ε.Ε. και ΔΝΤ; Αυτό δεν φάνηκε λίγο πριν αποφασιστεί τι θα γίνει με τη δόση στην Ελλάδα και τις αντιρρήσεις που εξέφρασε η επικεφαλής κ. Κριστίν Λαγκάρντ;
Προσέξτε, το ΔΝΤ δεν έχει την ευελιξία της Ε.Ε. Έχει κάποιους κανονισμούς που πρέπει να τηρεί. Επίσης, υπάρχουν χώρες που πρέπει να μπουν τώρα στο διοικητικό συμβούλιο και δεν είναι διατεθειμένες να συμφωνήσουν στη χορήγηση χρημάτων προς την Ελλάδα.
Πριν από μήνες, έκανα ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τι θα γίνει αν μπουν χώρες όπως η Βραζιλία ή η Ινδία που ήταν αρνητικές ως προς την αρωγή του ΔΝΤ προς την Ελλάδα ή και κάποιες άλλες χώρες. Θεωρούν πως το ΔΝΤ παράσχει βοήθεια προς τον τρίτο, το φτωχό, κόσμο ενώ η Ελλάδα ανήκει στην Ευρώπη.
Ας μην ξεχνούμε ότι η Ελλάδα παραμένει μία από 30 πιο πλούσιες χώρες του κόσμου. Το ξέρετε αυτό;
Καμμία αντίρρηση! Μήπως όμως απ’ αυτήν την κόντρα της Ε.Ε. με το ΔΝΤ υπάρξει εμπλοκή ως προς την παροχή των χρημάτων;
Ελπίζω ότι δεν θα υπάρξει. Το ΔΝΤ υπεχώρησε ως προς την απαίτηση μιας ευρύτερης αναδιάρθρωσης. Με την επαναγορά ομολόγων γίνεται μια «μίνι – αναδιάρθρωση», ας πούμε, ενώ θα δούμε τι θα γίνει στο μέλλον.
Αυτό που έχει σημασία είναι πως η Ε.Ε. αναλαμβάνει τη διαχείριση των Οικονομικών, αντιλαμβάνεται ότι πρέπει να διασώσει το ευρώ και όσες χώρες αντιμετωπίζουν πρόβλημα, πιστεύει πως η πιθανότητα αποπομπής μιας χώρας από την ευρωζώνη θα αποτελέσει μεγάλη ζημιά και στίγμα στην προσωπική ιστορία των ηγετών -αν αυτό συμβεί- και δεσμεύεται για μεγαλύτερες προσπάθειες.
Οι κ.κ. Ρομπάι και Γιούνκερ
Επειδή αναπτύχθηκε μεγάλη συζήτηση στην Ελλάδα, σε κάθε περίπτωση υπάρχει “Plan B”;
Για το θέμα που θίγετε ρώτησα τον πρόεδρο της Ε.Ε. κ. Χέρμαν βαν Ρομπάι κατά τη σύνοδο των προέδρων. Μου απήντησε ότι δεν υπάρχει “Plan B”. Ένα είναι το σχέδιο κι αυτό πρέπει να εφαρμοσθεί.
Αυτή η ανυπαρξία εναλλακτικού σχεδίου προκάλεσε την παραίτηση του κ. Ζαν Κλωντ Γιούνκερ από την προεδρία του Eurogroup;
Όχι, είχε τεθεί από καιρό ένα συγκεκριμένο ζήτημα. Ο πρόεδρος του Eurogroup αποτελεί πλήρη απασχόληση και προφανώς δεν πρέπει να έχει άλλες αρμοδιότητες.
Ο κ. Ζαν Κλωντ Γιούνκερ ασκεί καθήκοντα πρωθυπουργού στο Λουξεμούργο για 17 έτη και παρότι είναι μια μικρή χώρα της Ε.Ε. έχει πάρα πολλές υποχρεώσεις. Ορισμένοι ισχυρίζονται ότι ο κ. Γιούνκερ πρέπει να παραιτηθεί από το θώκο του πρωθυπουργού επειδή είναι ο καλύτερος επικεφαλής του Eurogroup.
Ξέρω ότι είναι εξαιρετικό πρόσωπο, έχω προσωπική φιλία μαζί του επί σειρά πολλών ετών, τον εκτιμώ ιδιαίτερα και γνωρίζω ότι αγαπά την Ελλάδα και τους Έλληνες.
Για Σαμαρά και Ν.Δ.
Θα σας πάω λίγο στην εσωτερική πολιτική. Ο κ. Σαμαράς κατηγορείται το τελευταίο διάστημα ότι έφερε τη Ν.Δ. λίγο πιο δεξιά από τον παραδοσιακό «μεσαίο χώρο», της εποχής του κ. Κώστα Καραμανλή. Διακρίνετε μετακύλιση και από την πίεση που ασκεί το ΠΑΣΟΚ προς τα δεξιά;
Νομίζω ότι είναι από τη γενικότερη πίεση των πραγμάτων. Αυτό παρατηρείται σε όλη την Ευρώπη.
Η «Νέα Δημοκρατία» έχει μια ιδρυτική διακήρυξη που ανταποκρίνεται σε όλα όσα προβλέπει η οικουμενική διακήρυξη των Ηνωμένων Εθνών για τα δικαιώματα του Ανθρώπου και τη σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης. Δεν αποκλίνει στο ελάχιστο από τις δημοκρατικές αξίες και αρχές. Αυτή είναι η Ν.Δ.
Τώρα αν υπάρχουν διάφορες αιχμές είναι άλλο ζήτημα…
«Ευρώπη ή Βαλκάνια»
Μου δίνετε όμως λαβές για να επιμείνω. Γιατί λέγονται διάφορα σενάρια περί «Φιλοευρωπαϊκού» ή «Φιλογερμανικού» κόμματος;
«Φιλογερμανικό»; Αυτά ήταν κουταμάρες όταν η Ελλάδα ξανάγινε κράτος με κόμματα που εξέφραζαν τις τότε Προστάτιδες Δυνάμεις!
Όσον αφορά στο «Φιλοευρωπαϊκό» θέλω να πω ότι είμαστε Ευρωπαίοι. Η Ευρώπη είναι στην Ελλάδα. Δεν είναι δυνατόν να γίνει ένα κόμμα με τέτοια κριτήρια.
Η Ν.Δ. δεν μπορεί να μετασχηματιστεί σε άλλο κόμμα και ν’ αλλάξει όνομα ή τίτλο όπως λένε ορισμένοι. Αυτά δεν γίνονται. Τα κόμματα έχουν μακρό βίο. Μπορεί να αλλάξει η θέση του κόμματος για ένα ζήτημα διότι αλλάζουν οι εποχές, τα οικονομικά και τα κοινωνικά κριτήρια. Όταν ένα κόμμα διαθέτει ιστορία δεν τού αλλάζεις το όνομα.
Το κατ’ εξοχήν φιλοευρωπαϊκό κόμμα είναι η «Νέα Δημοκρατία». Δεν χρειάζεται να ξαναβρεί την φιλοευρωπαϊκή ταυτότητα αφού είναι η παράταξη, η οποία κόντρα στους καιρούς έβαλε τη χώρα με προσωπική προσπάθεια του Κωνσταντίνου Καραμανλή και χωρίς όλα τα κριτήρια, μέσα στην Ε.Ε. Η Ελλάδα αποτελεί το ένατο μέλος στην επετηρίδα των «27» κρατών – μέλων. Δεν έχει λοιπόν ανάγκη η Ν.Δ. ν’ αποδείξει την ευρωπαϊκή τάση και προοπτική της.
Πιθανώς τότε, κάποιοι μιλούν με παλαιούς όρους της πολιτικής, ίσως διότι δεν γνωρίζουν τι συμβαίνει στην Ε.Ε. ή στο ευρωκοινοβούλιο ή την Κομισιόν. Είναι λογικό να τίθενται διλήμματα του τύπου «Ευρώ ή Δραχμή» ή το νεώτερο «Ευρώπη ή Βαλκάνια» ή στην τελική ηγεμονία είτε της Γερμανίας, είτε της Γαλλίας;
Ας τα πάρουμε από την αρχή. Για ποια Βαλκάνια μιλάμε; Σε λίγο καιρό οι βαλκανικές χώρες θα ενταχθούν στην Ε.Ε., ανήκουν στην Ευρώπη.
Μπορεί η Ευρώπη να έχει πιο φτωχούς και πιο ανεπτυγμένους λαούς, να διαπιστώνονται ζητήματα κοινωνικής συνοχής μεταξύ των κρατών – μελών και μεταξύ των «Βορείων» – «Νοτίων» (αν μπορώ να το πω έτσι) αλλά γι’ αυτό υπάρχει η Ε.Ε. για να γίνουν βελτιώσεις.
Περί γερμανικής ηγεμονίας
Ωστόσο δεν μου είπατε για την ηγεμονία της Γερμανίας… Εγκλωβιστήκαμε σ’ αυτήν την αντίληψη;
Θα σας πω τι ανέφερε ο καγκελάριος κ. Χέλμουτ Κωλ όταν επισκεπτόταν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο οποίος ασχολείτο οκτώ ώρες καθημερινώς με τη διακυβέρνηση της Γερμανίας κι άλλες οκτώ καθημερινώς με το κόμμα. Γνώριζε ακόμα και ποιος ήταν ο τελευταίος συνεργάτης του οποιουδήποτε ευρωβουλευτή του.
Ερχόταν εδώ, έβλεπε τους ευρωβουλευτές του και τους συμβούλευε αντί να ενοχλούν τους ευρωβουλευτές των μικρών χωρών, να τους στηρίζουν διότι πίστευε πως είναι η δύναμη της Γερμανίας. Θα σας το πω αντιστρόφως: Η δύναμη των μικρών χωρών είναι οι μεγάλοι.
Το σύστημα είναι βασισμένο ακριβώς στο εξής σχήμα: Οι μεγάλοι δεν μπορούν να κάνουν ό,τι θέλουν γι’ αυτό και οι ψήφοι είναι σταθμισμένοι στο Συμβούλιο και στο Ευρωκοινοβούλιο, ούτε όμως οι μικροί μπορούν να απειλήσουν τους μεγάλους και διαλυθεί η Ένωση.
Παρά ταύτα η Ελλάδα δεν ακολουθεί πιο φιλογερμανική πολιτική ενώ την υποστήριζει συχνά η Γαλλία; Υπήρξαν θετικά αποτελέσματα χάρη στον Γάλλο υπουργό Οικονομικών κ. Πιερ Μοσκοβισύ;
Έχει διαταραχθεί ο άξονας της γαλλο-γερμανικής ισορροπίας. Η Γερμανία έχει γίνει πιο ισχυρή χώρα στο οικονομικό πεδίο ενώ η Γαλλία εμφανίζει πολλά προβλήματα και οσονούπω αποκτά περισσότερα. Επίσης πολλές από τις νέες χώρες είναι πιο κοντά στη Γερμανία, όπως λ.χ. η Πολωνία, γεγονός το οποίο σχετίζεται με τους ενεργειακούς άξονες.
Αυτό δεν σημαίνει ότι το Βερολίνο μπορεί να κάνει ό,τι θέλει χωρίς να ρωτά κανένα. Νομίζω ότι στην κατάλληλη στιγμή κάνει τις κατάλληλες κινήσεις για να μην απομονώνεται διότι διαφορετικά θα φθάσουμε στο σημείο να συνασπιστούν όλοι οι άλλοι.
Το κόστος αν φύγει μια χώρα από την Ένωση ή να κάνει πολιτική μόνη της χωρίς να υπολογίζει τους εταίρους είναι πολύ μεγάλο. Αυτό είναι το μεγαλείο της Ε.Ε.
Γι’ αυτό η Ευρώπη είναι ισχυρή. Περνά μια δύσκολη περίοδο όπως είναι με τα θέματα χρηματοπιστωτικών συναλλαγών που δεν είχαν υπολογιστεί, η οικονομική κρίση, η ανεργία, οι δυσκολίες που προέκυψαν ύστερα από 50 έτη ειρήνης και ευημερίας. Τίποτε δεν ήταν αυτονόητο όσων επιτεύχθηκαν σ’ αυτές τις πέντε δεκαετίες.
Πολλοί νέοι άνθρωποι θεωρούν ότι είναι ες αεί αυτονόητα όλα αυτά, αλλά δεν είναι. Χρειάζονται πολύ μεγάλες προσπάθειες και πολύ μεγάλος αγώνας για να διατηρηθούν τα κεκτημένα και να εξακολουθήσει η Ευρώπη να είναι η πιο περιζήτητη περιοχή του κόσμου. Εδώ δεν θέλουν να έρθουν όλοι, να συνεργαστούν για την εξωτερική πολιτική;
Οι Η.Π.Α δεν χρηματοδοτούν τίποτε σε ανάπτυξη στον κόσμο σε αντίθεση με την Ευρώπη. Χρηματοδοτούν σε θέματα ασφαλείας κι Άμυνας μόνο. Επομένως η Ευρώπη εξακολουθεί να παίζει ένα ρόλο που είναι ισχυρότατος για τη Δημοκρατία διεθνώς και την ισορροπία των πραγμάτων.
[youtube http://www.youtube.com/watch?v=gLEuF-RgKhw]
newsbomb.gr