BBC: Το 2013 έρχεται, με πολλές προκλήσεις για την ευρωζώνη

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

BBC: Το 2013 έρχεται, με πολλές προκλήσεις για την ευρωζώνη Κάνοντας απολογισμό για την κρίση χρέους της ευρωζώνης, ο ειδικός του BBC σε θέματα Ευρώπης Γκάβιν Χιούιτ υποστηρίζει ότι τα χειρότερα αποφεύχθηκαν και το ευρώ επιβίωσε, όμως παραμένει ένα νόμισμα «στην εντατική».

Τα καλά νέα σύμφωνα με τον Χιούιτ είναι οι ευρωπαίοι ηγέτες δεσμεύονται ρητά και κατηγορηματικά να στηρίζουν το ευρώ και οι αγορές έχουν αρχίσει να τους πιστεύουν. «Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Μάριο Ντράγκι ήταν ο “σταρ” της χρονιάς. Υποσχόμενος να κάνει ότι χρειαστεί για την υπεράσπιση του ευρώ κατέβασε τα κόστη δανεισμού χωρών όπως η Ισπανία και η Ιταλία. Η υπόσχεσή του μένει να αποδειχτεί στην πράξη, όμως οι αγορές δεν τολμούν να στοιχηματίσουν ενάντια στην τράπεζα. Στην συχνή ερώτηση, ποιος βάζει “πλάτη” στο ευρώ, η απάντηση είναι η ΕΚΤ», λέει.

«Η Ευρώπη έχει δεσμευτεί να δημιουργήσει μια τραπεζική ένωση και έναν ευρωπαίο επόπτη των μεγάλων τραπεζών της ευρωζώνης. Αυτό θα σημάνει την μεταβίβαση μεγάλου ποσοστού εξουσίας σε έναν ευρωπαϊκό θεσμό, γεγονός που αποτελεί πολύ σημαντικό βήμα», εξηγεί ο Χιούιτ, ενώ δεν παραλείπει και ότι τελικά η Ελλάδα δεν βγήκε από το ευρώ ενώ ο έλληνας πρωθυπουργός Αντώνης σαμαράς θεωρείται πλέον «αξιόπιστος και σοβαρός».

Τα κακά νέα όμως είναι αν εξετάσει κανείς την πραγματική οικονομία, αντί για τη νέα αρχιτεκτονική της ΕΕ με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, η εικόνα για το 2013 «είναι ζοφερή» όπως αναφέρει και εξηγεί: «Περισσότερες χώρες οδεύουν στην ύφεση και η ανεργία συνεχώς αυξάνεται. Το ελληνικό πρόβλημα απλώς μετακύλησε και σχεδόν κανείς δεν πιστεύει ότι το χρέος της Ελλάδας είναι βιώσιμο. Αργά ή γρήγορα ένα μέρος του χρέους της θα πρέπει να διαγραφεί. Οι γερμανοί φορολογούμενοι σε κάποια φάση θα ακούσουν ότι θα χάσουν χρήματα από την Ελλάδα», υποστηρίζει.

Δεν αντιμετωπίζει όμως μόνο η Ελλάδα πρόβλημα. «Σχεδόν κανείς δεν αναμένει να βγει από την ύφεση το 2013 η οικονομία της Ισπανίας. Του χρόνου το ερώτημα κατά πόσον η Ισπανία θα χρειαστεί πακέτο διάσωσης θα επανέλθει, ενώ ο κοινωνικός της ιστός έχει αποδυναμωθεί. Η Ιταλία έχει εισέλθει σε μια περίοδο πολιτικής αστάθειας. Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι ίσως να μην επανέλθει τόσο δυναμικά όσο πιστεύαμε πριν από μερικές εβδομάδες και ο Μάριο Μόντι ενδέχεται να αναδειχτεί και πάλι επικεφαλής της κυβέρνησης, όμως οι μεταρρυθμίσεις είναι πολύ λιγότερο εντυπωσιακές από ότι ειπώθηκε αρχικά και η ύφεση δεν λέει να εγκαταλείψει την Ιταλία».

Το πόρισμα; «Η περσινή χρονιά ήταν καλύτερη από ό,τι περίμενε η Ευρώπη, αλλά η επόμενη χρονιά θα είναι γεμάτη προκλήσεις. Ορισμένοι ευρωπαίοι αξιωματούχοι μου είπαν ότι τώρα μπαίνουμε στην πιο επικίνδυνη περίοδο – περιμένοντας τις μεταρρυθμίσεις να αποδώσουν. Ενας μάλιστα μου είπε ότι αν δεν επιστρέψει η ανάπτυξη σε δύο χρόνια, το σύστημα όπως το ξέραμε δεν θα υπάρχει πια… η συμβουλή για το 2013 θα είναι να σταματήσουμε να κοιτάμε τους θεσμικούς δείκτες και να ασχοληθούμε περισσότερο με την πραγματική οικονομία», καταλήγει ο Χιούιτ.

fpress.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ