Εκκλησία υπέρ ακτημόνων

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

pod_0301Σ.Σ. Με δυο λόγια, ο αρχιεπίσκοπος ζητά να εξασφαλίσει ότι τις εκτάσεις γης θα τις πάρουν αυτοί που έχουν ανάγκη – κι όχι γνωστοί, φίλοι, κολλητοί, λαμόγια ή… ξαδέλφια, και ότι δεν θα μετατραπούν σε Cayenne και…Ουκρανές!!!
Με τις θυελλώδεις διακυμάνσεις της επικαιρότητας, οι εντυπώσεις μοιάζουν με φτερό στον άνεμο. Δεν μένει τίποτα να αφομοιωθεί, να κατασταλάξει, να αξιολογηθεί.
Ένα πρώτο συμπέρασμα είναι ότι το λαϊκό αίσθημα κατευθύνεται σε μια κουτσομπολίστικη αντιμετώπιση των γεγονότων και όχι σε μια δημιουργική αξιολόγηση. Η δαιμονοποίηση προσώπων – πέρα από τις ευθύνες τους – στρέφει το πρόβλημα στα κακά πρόσωπα και όχι στο κακό σύστημα που τα εκτρέφει.
Το πρόβλημα, λοιπόν, δεν είναι να αλλάξουμε πρόσωπα, αλλά σύστημα, νοοτροπία, τον βλακώδη τρόπο με τον οποίο επιτρέπουμε με την ψήφο μας να ασκείται η πολιτική: να γινόμαστε με δυο λόγια συμμέτοχοι σε μια ζωή που δεν συμμετέχουμε.
Σήμερα, με την ευκαιρία του νέου χρόνου, θα παραβλέψουμε -για λίγο έστω- την καταιγιστική επικαιρότητα με τη λίστα Λαγκάρντ και θα σταθούμε σε μια πρωτοβουλία του αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου. Ο σεβασμιότατος επανέλαβε για μιαν ακόμα φορά τη θέση του για την αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας προς όφελος του λαού.
Και μόνο το γράμμα της δήλωσης είναι ένα θετικό βήμα, μια ελπίδα, μια υπόσχεση που έχουμε χρέος απέναντι στους εαυτούς μας πια, να μην την αφήσουμε να πάει χαμένη.
Συγκεκριμένα, ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος δήλωσε ότι η Εκκλησία είναι πρόθυμη να μοιράσει σε ακτήμονες και νέους ανέργους τις καλλιεργήσιμες εκτάσεις της, προκειμένου να βοηθήσει ενεργά στην κρίση που καταδυναστεύει την κοινωνία μας. Στο χριστουγεννιάτικο μήνυμά του κάλεσε την κυβέρνηση να άρει τα εμπόδια προκειμένου να διαθέσει η Εκκλησία τη γη που έχει σε όποιον ενδιαφέρεται να τη δουλέψει. Από εδώ και πέρα, είναι υπόθεση της πολιτείας να ξεκινήσει τις κατάλληλες ενέργειες προκειμένου να γίνει πραγματικότητα η αρχιεπισκοπική προσφορά. Όπως είναι λογικό – κυρίως στη χώρα που ζούμε και με τη νοοτροπία που μας διακατέχει – ο επικεφαλής της Εκκλησίας μας, ζητά εγγυήσεις ώστε να μην επαναληφθούν για εκατομμυριοστή φορά οι «ελληνικές ιδιαιτερότητες»…
Με δυο λόγια, ο άνθρωπος ζητά να εξασφαλίσει ότι τις εκτάσεις γης θα τις πάρουν αυτοί που έχουν ανάγκη – κι όχι γνωστοί, φίλοι, κολλητοί ή… ξαδέλφια! Επίσης, ο υπουργός Αθανάσιος Τσαυτάρης διευκρίνισε το ιδιοκτησιακό καθεστώς: «Δεν αλλάζει το ιδιοκτησιακό καθεστώς, αλλά πρόκειται για ένα μακροχρόνιο leasing με υποτυπώδες ή μηδενικό ίσως ενοίκιο, για 15 με 20 χρόνια», ανέφερε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε: «Δεν θα πάρουν την ιδιοκτησία για να φορολογηθούν για αυτή. Θα είναι μακροχρόνια η υπενοικίαση, ώστε να αξίζει να επενδύσουν». Μια επίσης σημαντική πληροφορία είναι να μάθουμε για το μέγεθος των εκτάσεων. Ο υπουργός ανέφερε ότι η διάθεση εκτάσεων της Εκκλησίας «θα αφορά σε 500 χιλιάδες στρέμματα εκτάσεις και άλλες τόσες γόνιμες γαίες και κάποια βοσκοτόπια».
Σαφείς ήταν και οι δηλώσεις του εκπροσώπου Τύπου της Εκκλησίας, του κυρίου Κονιδάρη, ο οποίος διευκρίνισε ότι «μιλάμε για εκτάσεις με ξεκάθαρο καθεστώς, οι οποίες με τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις ανήκουν στην Εκκλησία, είναι μεγάλης αξίας και δεν μπορούν να αξιοποιηθούν», ενώ έστειλε εκ νέου μήνυμα λέγοντας: «Αυτό που έχει σημασία για τον αρχιεπίσκοπο είναι η ακίνητη περιουσία της Εκκλησίας να είναι παραγωγική, να αποδίδει καρπούς, να δίνει εργασία. Ας βοηθήσει και η πολιτεία να μπορέσουμε να δώσουμε λύσεις».
Αυτό, ας μας επιτραπεί να το θεωρήσουμε ως μια ευνοϊκή εξέλιξη σε ό,τι αφορά τις σχέσεις Εκκλησίας – πολιτείας, η οποία αυτή τη συγκεκριμένη στιγμή (αν αξιοποιηθεί σωστά, ταχέως και επεκταθεί και στην ευρύτερη παραγωγική αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας, σύμφωνα με τις επιθυμίες του αρχιεπισκόπου), θα δώσει άμεσα λύση στο πρόβλημα εκατοντάδων χιλιάδων συμπολιτών μας, που έχουν ανάγκη και δεν έχουν να περιμένουν βοήθεια από πουθενά. Επίσης να επισημάνουμε εδώ ότι μας βρίσκει σύμφωνους η απόφαση του αρχιεπισκόπου ως προς το ιδιοκτησιακό καθεστώς, αλλιώς θα βρισκόμασταν μπροστά στο σύνηθες ελληνικό φαινόμενο οι γαίες να μετατρέπονται – ως εκ θαύματος – σε Μερσεντές πολυτελείας και δίμετρες Ουκρανές – αν έχουν ξεμείνει μερικές… Καλό είναι να διδασκόμαστε από τα λάθη του παρελθόντος και να μην τα επαναλαμβάνουμε.
Ξενοφών Α. Μπρουντζάκης για “το Ποντίκι”

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ