Γράφει ο Μιχάλης Τζανάκης
Δεν ξέρω σε τι κατάσταση βρίσκονται τα νεύρα των αναγνωστών της στήλης και πόσο κόσμια εκφράζονται τελευταία, αλλά επειδή πριν μερικές μέρες δοκίμασα τα δικά μου νεύρα και έλεγξα κατά το δυνατόν την αυτοκυριαρχία των λεκτικών μου αντιδράσεων, επιχειρήστε και σεις αυτό το τεστ (αν το αντέξετε). Παραθέτω αυτούσια αποσπάσματα από συνέντευξη μιας «τεχνοκράτισσας» κυρίας. Μέσα σε εισαγωγικά οι θέσεις της κυρίας Ξαφά και σε παρένθεση κάνω το δικό μου υπομνηματισμό- σίγουρα υποκειμενικό αλλά αναπόφευκτο καθώς διάβαζα τα παρακάτω-.
«Oι πιστωτές μας έχουν την εύλογη επιθυμία να πάρουν πίσω τα δανεικά, επομένως δεν πρόκειται να μας δώσουν πίσω τα δανεικά άνευ όρων…» (και μια θεία μου στη Βιάννο, και μια ξαδέρφη μου στην Κάνδανο έχουν την εύλογη επιθυμία να πάρουν πίσω κάποιες ζωές
κυρία Ξαφά, αλλά μάλλον δε θα ξέρετε κατά που πέφτει η Βιάννος ή η Κάνδανος ο΄τε προφανώς τι έγινε εκεί απ τους μπαμπάδες των…πιστωτών μας)
«Εμείς από την πλευρά μας, δεν πρέπει να αντιμετωπίζουμε τα μέτρα προσαρμογής σαν «μαρτύριο», αλλά σαν το ελάχιστο που χρωστάμε στις επόμενες γενιές των Ελλήνων για να ελαφρύνουν το αβάσταχτο χρέος…» (ευτυχώς που βάλατε εισαγωγικά, γιατί θα παρεξηγούσαμε. Σίγουρα είναι πολύ σημαντική «προίκα» για τα παιδιά μας τα Μνημόνια, θα μας ευγνωμονούν αναμφισβήτητα εις τους αιώνες των αιώνων).
«Το μνημόνιο μας προσφέρει μια μοναδική ευκαιρία να προχωρήσουμε στην αναδόμηση της οικονομίας και του κράτους με την οικονομική και τεχνική υποστήριξη των εταίρων μας και του ΔΝΤ» (τέτοιες ευκαιρίες δε χάνονται…βλέπε Μποτσουάνα, Ζάμπια, Σιέρα Λεόνε, Τζιμπουτί, έτσι πήραν τα πάνω τους αυτές οι χώρες με την ευεργετική οικονομική και τεχνική υποστήριξη του ΔΝΤ).
«Η περιβόητη ανάπτυξη μπορεί να έρθει μόνο αν η Ελλάδα γίνει ελκυστική για επενδύσεις και για δημιουργία θέσεων εργασίας. Χρειαζόμαστε ένα όραμα για το πώς θέλουμε να είναι η Ελλάδα μετά το Μνημόνιο…»(καταλάβαμε, καταλάβαμε…μόνο στο Βιετνάμ, το Μπαγκλαντές και στην Ταϊβάν θα ράβουν ρούχα και θα συναρμολογούν κομπιουτεράκια; Είστε σαφής κυρία Ξαφά).
«Η αντιμετώπιση των αποκρατικοποιήσεων και της αξιοποίησης της δημόσιας γης σαν κάτι βλαβερό που επέβαλε η τρόικα είναι εντελώς λανθασμένη. Οι Έλληνες έχουν μόνο να κερδίσουν αν ΔΕΚΟ, δημόσια γη, αεροδρόμια, λιμάνια κλπ. Περάσουν στον ιδιωτικό τομέα» ( μόνο αυτά, φυτά δέντρα, λόφοι, βουνά, κάμποι φαράγγια, τι τα θέλουμε; Τεράστια κέρδη για όοολοουυς τους Έλληνες).
«Ο κος Στουρνάρας είναι εξαιρετικός τεχνοκράτης με πλήρη αντίληψη του τι χρειάζεται να γίνει. Τον χαρακτηρίζει η πολλή δουλειά και τα λίγα λόγια…» (φοβερός τεχνοκράτης ο κος Στουρνάρας, τόσο που όλα τα τζάκια καπνίζουν απ τον τεχνοκρατισμό του. Εδώ, η κα Ξαφά παρέλειψε να κάνει ιδιαίτερη μνεία και σε άλλους πετυχημένους τεχνοκράτες, όπως τον κύριο Παπαδήμο, Προβόπουλο, κλπ)
«Όταν η κομμουνιστική Κούβα απολύει υπεράριθμους δημοσίους υπαλλήλους, εμείς μιλάμε για μετατάξεις. Κι ο δήμαρχος των Τιράνων κατεδαφίζει 2000 αυθαίρετα, εμείς προτείνουμε «τακτοποίηση» της πολεοδομικής παρανομίας…»(είναι σαφές πως η Κούβα και η Αλβανία είναι πολύ μπροστά από μας. Και η Ζιμπάμπουε καλά πάει και η Ναμίμπια..)
«Η σημερινή κυβέρνηση ευτυχώς(!!!)- τα θαυμαστικά δικά μου-αντιλαμβάνεται ότι για την Ελλάδα δεν υπάρχει άλλος δρόμος απ αυτόν που χαράσσει το Μνημόνιο…» (αυτό κοίτα να δεις κάπου το χω ξανακούσει, α ναι μωρέ κι ο Σόιμπλε το είπε. Η σημερινή κυβέρνηση ευτυχώς αφουγκράστηκε το πρόβλημα και σταμάτησε την πολιτική της προηγούμενης).
Αν νομίσατε ότι οι παραπάνω απόψεις διατυπώνονται υπό την επήρεια κάποιων ύποπτων ουσιών παραισθησιογόνων, ναρκωτικών, αλκοόλ κλπ σφάλλετε. Ούτε μην πάει ο νους σας πως ο άνθρωπος που διατυπώνει τέτοιες απόψεις είναι ανθέλληνας ή πράκτορας. Λοιπόν, τα παραπάνω αναφέρονται αυτολεξεί στο περιοδικό «Επίκαιρα» στη συνέντευξη που παραχώρησε στη δημοσιογράφο Χ. Κοραή η κα Μιράντα Ξαφά.
ΥΓ. η Δρ. Μιράντα Ξαφά ξεκίνησε την καριέρα της ως οικονομολόγος στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην Ουάσινγκτον (1980-90), όπου επικεντρώθηκε στα σταθεροποιητικά προγράμματα στη Λατινική Αμερική. Το 1991-93 ήταν Διευθύντρια του Οικονομικού γραφείου του Πρωθυπουργού κ. Μητσοτάκη, και εν συνεχεία εργάστηκε ως αναλύτρια των διεθνών αγορών στο Λονδίνο και στην Αθήνα. Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΔΝΤ την περίοδο 2004-09, είναι τώρα σύμβουλος επενδύσεων στην IJ Partners με έδρα την Γενεύη.
Μέρα με τη μέρα εμπεδώνω την πεποίθηση πως η χώρα βρίσκεται έρμαιο στις διαθέσεις ΑΔΙΣΤΑΚΤΗΣ ΚΑΙ ΒΑΡΒΑΡΗΣ ΣΥΜΜΟΡΙΑΣ. Τόσο απλά…
[email protected]