Με… «πουλόβερ» που σιγά σιγά ξηλώνεται μοιάζει η κυβέρνηση που μόλις 7 μήνες μετά τις εκλογές μετράει ήδη 17 απώλειες!
Στα κομματικά επιτελεία μετρούν «κουκιά» ενόψει της μυστικής ψηφοφορίας για τη σύσταση προκαταρκτικής επιτροπής, κυρίως για τον Ευ. Βενιζέλο, καθώς η παραπομπή του κ. Παπακωνσταντίνου πρέπει να θεωρείτε δεδομένη.
Στο Μέγαρο Μαξίμου επικρατεί έντονος προβληματισμός για τις εξελίξεις και εκτιμάται πως η κατάσταση αυτή μπορεί να οδηγήσει σε πολιτική αποσταθεροποίηση.
Η διαγραφή των Οδυσσέα Βουδούρη και Πάρη Μουτσινά από την ΚΟ της ΔΗΜΑΡ, ανεβάζει σε 17 τον αριθμό των ανεξάρτητων βουλευτών, με την κυβέρνηση να διαθέτει πλέον 164, από 179 που είχε τον περασμένο Ιούνιο.
Η μάχη της μυστικής ψηφοφορίας
Στις αρχές της επόμενης εβδομάδας θα συζητηθούν από κοινού στην Ολομέλεια της Βουλής τόσο η πρόταση της συγκυβέρνησης για παραπομπή του κ. Παπακωνσταντίνου, όσο και η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για παραπομπή και του Ευ. Βενιζέλου.
Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης των προτάσεων, θα στηθούν δύο κάλπες. Μία για τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου και μία για τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Βαγγέλη Βενιζέλο.
Πρόκειται για την πρώτη ψηφοφορία που θα πραγματοποιείται στο ελληνικό Κοινοβούλιο και θα αφορά τη διερεύνηση ευθυνών για σκάνδαλο.
Η κυβέρνηση μετρά αυτή τη στιγμή 164 βουλευτές. Δεδομένου ότι η ψηφοφορία θα είναι μυστική, τα κομματικά επιτελεία εκφράζουν φόβους πως θα υπάρξουν απώλειες και από τα τρία κόμματα.
Αν η κυβέρνηση δεν καταφέρει να κερδίσει την κρίσιμη ψηφοφορία, τότε η συγκεκριμένη ήττα μπορεί να έχει αντίκτυπο και σε επόμενες κρίσιμες ψηφοφορίες, όπως του φορολογικού.
«Ασπίδα» προστασίας στον Ευ. Βενιζέλο
Πονοκέφαλο προκαλεί στον Α. Σαμαρά η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για διερεύνηση ποινικών ευθυνών και για τον Ευ. Βενιζέλο.
Σαμαράς και Κουβέλης αναζητούν τρόπους για να προστατεύσουν τον κυβερνητικό τους εταίρο, ώστε να μην πέσει η κυβέρνηση σε αυτήν την κρίσιμη περίοδο.
Μέχρι στιγμής το μέγαρο Μαξίμου τηρεί σιγήν ιχθύος στην εντεινόμενη διαμάχη μεταξύ του ΠΑΣΟΚ και της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Στο πρωθυπουργικό επιτελείο ωστόσο εκφράζεται εντονότατος προβληματισμός για το αν θα πρέπει ο ίδιος ο κ. Σαμαράς να τοποθετηθεί στην από κοινού συζήτηση των δύο προτάσεων στην Ολομέλεια της Βουλής.
Διότι το ζητούμενο είναι τι ακριβώς θα πει ο πρωθυπουργός και με ποιον τρόπο θα καλύψει τον βασικό κυβερνητικό του εταίρο. Σε περίπτωση που επιχειρήσει ο κ. Σαμαράς να προστατεύσει τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, θα πρέπει να απαντήσει και ο ίδιος στο ερώτημα γιατί ο κ. Βενιζέλος πήρε τη λίστα στο… σπίτι του