Του Θεόδωρου Καλμούκου
ΒΟΣΤΩΝΗ. Τις θέσεις της για το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων με τη χρήση του ονόματος της Μακεδονίας καταθέτει η Παμμακεδονική Ενωση Αμερικής μέσω του γενικού γραμματέα της, Δημήτρη Χατζή, με συνέντευξή του στον «Εθνικό Κήρυκα» εν όψει της επίσκεψης του ειδικού διαμεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς, ο οποίος επισκέπτεται αυτές τις μέρες την Αθήνα και τα Σκόπια για ένα νέο γύρο συνομιλιών. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Νίμιτς προτίθεται να καταθέσει νέα πρόταση για το ονοματολογικό θέμα. Τονίζεται ότι έχει προγραμματιστεί συνάντησή του σήμερα Τετάρτη στις 12:30 το
μεσημέρι με τον υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδος Δημήτρη Αβραμόπουλο.
Αναφορικά με το τι αναμένεται από αυτή τη νέα σειρά επαφών του κ. Νίμιτς, ο κ. Χατζής είπε, ότι «δεν γνωρίζουμε εάν η ελληνική κυβέρνηση αναμένει τον κ. Νίμιτς με κάποιο αίσθημα αισιοδοξίας για την επίλυση του ονόματος της ΠΓΔΜ» και συμπλήρωσε, πως «η σκοπιανή πλευρά εν τω μεταξύ έχει ξεσηκώσει θεούς και δαίμονες, επιμένοντας σε κάτι επίκαιρους ορισμούς που τους εκμεταλλεύεται δεόντως-πως έχουν δηλαδή το δικαίωμα του «αυτοπροσδιορισμού».
Μιλώντας για τη γενικευμένη ανεκτικότητα που φαίνεται να υπάρχει σήμερα προς τα Σκόπια, υπογράμμισε ότι «το έγκλημα που πραγματικά συμβαίνει και γίνεται σε παγκόσμια κλίμακα είναι πως διάφοροι ‘παράγοντες’ προσπαθούν να διαγράψουν τη Μακεδονική καταγωγή των Μακεδόνων, τον πολιτισμό και την ιστορία τους που είναι αναπόσπαστο τμήμα του ελληνικού πολιτισμού και ιστορίας και επιδιώκουν να ταυτίσουν τους Σλάβους που κατοικούν στην ΠΓΔΜ με τους Μακεδόνες». Τόνισε ότι «η αυτοαποκαλούμενη ‘εθνική Μακεδονική’ ταυτότητα στα βόρεια σύνορα της Ελλάδας είναι ψευδεπίγραφη και εξαιρετικά επικίνδυνη. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει η διεθνής κοινότητα και το διεθνές νομικό σύστημα να επιτρέψει η Αρχή του αυτοπροσδιορισμού να επηρεάσει την πολιτιστική και ιστορική ταυτότητα αυτών που ανήκουν σε άλλο έθνος επί χιλιετίες» και διερωτήθηκε «πώς είναι δυνατόν η χρήση εθνολογικού όρου ο οποίος πολιτισμικά και ιστορικά ανήκει σε άλλο έθνος για αιώνες να μην εκληφθεί ως μία προφανής προσπάθεια κλοπής οτιδήποτε Μακεδονικού; Ισχυρισμοί περί ‘δικαιώματος αυτο-προσδιορισμού’ είναι αδικαιολόγητοι και παραβιάζουν τα ιστορικά και πολιτιστικά δικαιώματα των γνήσιων Μακεδόνων».
Ο κ. Χατζής, ο οποίος διαμένει και δραστηριοποιείται επαγγελματικά, κοινωνικά και εθνικά στη Μασαχουσέτη, είπε ότι «αν κάποιος πρέπει να προσφύγει σε οντότητες που προστατεύουν τα ανθρώπινα δικαιώματα πρέπει να είναι οι Μακεδόνες και να καταγγείλουν πως η προπαγάνδα και η οικειοποίηση της ιστορικής και πολιτιστικής τους κληρονομιάς που πηγάζουν από την ΠΓΔΜ είναι μέρος μιας προσχεδιασμένης πολιτικής, η οποία επιδιώκει να καταστρέψει και να εξαφανίσει τα ίχνη του Ελληνικού πολιτισμού και να ‘σλαβοποιήσει’ την ιστορία χιλιάδων ετών στο χώρο της Μακεδονίας».
Ο κ. Χατζής μίλησε επίσης συγκεκριμένα για την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Ελλάδος και του Ελληνισμού από μέρους των Σκοπίων στο θέμα της μουσικής και χορευτικής παράδοσης και κληρονομιάς. Είπε πως «μια άλλη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Ελλάδος είναι η συστηματική επίθεση που έχει υποστεί η μουσικοχορευτική παράδοση της, που αποτελεί το πιο φανερό και αναγνωρίσιμο σύμβολο της πολιτιστικής ταυτότητας των ακριτικών χωριών της Μακεδονίας. Η Σκοπιανή προπαγάνδα έχει καταφέρει να διεισδύσει σε συλλόγους και τοπικές μπάντες και προωθεί όχι μόνο σλαβοποιημένη μουσική, αλλά και στίχους προπαγανδιστικών τραγουδιών στο ντόπιο γλωσσικό ιδίωμα, οι οποίοι απευθύνονται κυρίως στη νεολαία με την προϋπόθεση να δημιουργήσουν μία ψυχολογική σύγχυση στην εθνική της ταυτότητα. Λένε λόγου χάρη «σηκωθείτε και χορέψτε υπερήφανα Μακεδόνες μου, από τη Μακεδονία του Αιγαίου, την Μητέρα μας που είμαστε χωρισμένοι στα τρία. Χορέψτε για μια δικιά μας Μακεδονία». Αλλοι στίχοι από ένα άλλο τραγούδι αναφέρουν, «ε, Μακεδονία, μαργαριτάρι των Βαλκανίων, ενωθείτε Αιγαίο και Πιρίν με τα καθαρά νερά του Βαρδάρη. Φύγετε κατακτητές εχθροί».
Ο κ. Χατζής διευκρίνισε ότι «κατακτητές εχθροί» είναι οι Μακεδόνες Ελληνες…. και τόνισε «για φανταστείτε τι χρηματοδότηση και τι ποσά έχουν ξοδευτεί για να στηθεί αυτός ο προπαγανδιστικός μηχανισμός εντός της Ελλάδας, αλλά και σε παγκόσμια κλίμακα. Πρέπει να μας προβληματίσει ο στόχος αυτής της προπαγάνδας. Η διεθνής κοινότητα έχει παρακολουθήσει στα Βαλκάνια τέτοιες ακρότητες και στο παρελθόν και πρέπει ιδιαίτερα να προβληματίσει για το πού οδηγούν οι προσπάθειες αυτές».
Ο κ. Χατζής τόνισε ότι «αυτές οι ερωτήσεις πρέπει να απασχολήσουν τον κ. Νίμιτς αυτές τις μέρες που θα βρεθεί σε Αθήνα και Σκόπια και να αντιληφθεί πως η ύπαρξη και μόνον του όρου ‘Μακεδονία’, θα νομιμοποιήσει εδαφικές διεκδικήσεις όπως ήδη έχουν επιχειρηθεί κατά το παρελθόν και έχουν καταλήξει σε αιματοχυσίες και πολέμους». Τόνισε ακόμα πως «ας μη ξεχάσουν ο κ. Νίμιτς και η διεθνής κοινότητα πως η Ελλάδα υποστήριξε την ύπαρξη της ΠΓΔΜ στο παρελθόν, στον καιρό που η χώρα βρισκόταν στα πρόθυρα εμφυλίου πολέμου, αλλά παρείχε και οικονομική βοήθεια δημιουργώντας χιλιάδες θέσεις εργασίας. Περαιτέρω η Ελλάδα ποτέ δεν είχε ως στόχο εδαφικές διεκδικήσεις στη γειτονική χώρα. Θεωρεί δε πως οι καλές γειτονικές σχέσεις θα αποτελέσουν ένα περαιτέρω κριτήριο για πρόοδο στην πολυβασανισμένη αυτή περιοχή των Βαλκανίων. Αυτό όμως δεν πρόκειται να επιτευχθεί εάν ο όρος ‘Μακεδονία’ υπάρχει στην τελική ονομασία της γειτονικής χώρας».