Δημοσκόπηση του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς που δημοσιεύθηκε σε ένα δείγμα 46 οικονομολόγων καταδεικνύει ότι η λιτότητα στις οικονομίες του ευρωπαϊκού νότου ώθησε σε ύφεση πολύ βαθύτερη εκείνης που προέβλεπαν οι κυβερνήσεις, την ώρα που η ανεργία θα αυξηθεί κι άλλο και η βελτίωση στη δημοσιονομική προσαρμογή θα είναι αργή.
Μετά τον Ιούνιο του 2011, όταν έγινε η πρώτη τέτοια δημοσκόπηση, η προοπτική για την Ισπανία, την Πορτογαλία και την Ελλάδα επιδεινώνεται σχεδόν σε κάθε τριμηνιαία δημοσκόπηση.
Η πρόβλεψη για την ιρλανδική ανάπτυξη μειώθηκε από το 1,5% του ΑΕΠ στο 1,3%, για πρώτη φορά μετά τον Απρίλιο του 2012.
Η κατήφεια αυτή είναι ανακόλουθη με την αισιοδοξία στις χρηματαγορές που είχε επικρατήσει αφότου τον Ιούλιο ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι υποσχόταν να “πράξει ό,τι χρειαστεί”, για να προασπίσει το ευρώ.
Αφότου διενεργήθηκε η τελευταία από αυτές τις δημοσκοπήσεις, τον Οκτώβριο, στο ισπανικό χρηματιστήριο η ποσοστιαία άνοδος του βασικού δείκτη είναι πλέον μεγαλύτερη του 15% την ώρα που οι αποδόσεις των κρατικών χρεογράφων έχουν υποχωρήσει 250 μονάδες βάσης από το υψηλό που διαμόρφωναν, πριν ο Μάριο Ντράγκι δώσει αυτή την υπόσχεση.
ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Το 2013 θα είναι ένα ακόμα έτος ύφεσης της ελληνικής οικονομίας, σε ποσοστό ανώτερο του προβλεφθέντος κατά τη δημοσκόπηση του Οκτωβρίου, αν και μερίδα οικονομολόγων διαβλέπει καλύτερη αντιμετώπιση φέτος του δημοσίου ελλείμματος της Ελλάδας.
Φέτος διαμορφώνεται η εκτίμηση ότι ο αρνητικός ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας θα κυμανθεί στο 4,3% του ΑΕΠ έναντι πρόβλεψης για 3% ύφεση που είχε γίνει τον Οκτώβριο.
Για το ποσοστό των ανέργων, μερίδα οικονομολόγων διαβλέπει ότι η χρονιά θα κλείσει με άνοδο αυτού στο 26,5% του εργατικού δυναμικού.
Πάντως, από την τωρινή δημοσκόπηση απορρέει ότι η ύφεση στην Ελλάδα αρχίζει να χαλαρώνει, έστω κι αν η ανάκαμψη απέχει σαφώς ένα δωδεκάμηνο.
“Οι έσχατες αναγνώσεις στα οικονομικά στοιχεία, που ωριμάζουν υπό προθεσμία, αποτελούν συνάμα την πρώτη εδραία μαρτυρία ότι αναπτύσσεται βιώσιμη βελτίωση στο κλίμα της εμπιστοσύνης” για την οικονομία, διαπιστώνει οικονομολόγος της Εθνικής Τράπεζας.
“Οι τάσεις στον εξαγωγικό τομέα κι ιδίως στον τουριστικό παρουσιάζονται φέτος περισσότερο υποστηρικτικά για την οικονομία, συγκριτικά με το 2012”, υπογράμμισε.
Ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας όλο το 2014 πιθανώς δεν θα είναι ανώτερος του 0,2%, προβλέπουν οι 46 οικονομολόγοι στην παρούσα δημοσκόπηση του Ρόιτερς.
Πηγή:newsit.gr