Ο ΕΞΟΜΟΛΟΓΟΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΧΡΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑ
Γράφει ο Μιχάλης Τζανάκης
Δράττομαι της ευκαιρίας από το θλιβερό και αποτρόπαιο θέαμα του ελληνικού κοι(υ)νοβουλίου, κατά τη διάρκεια των ψηφοφοριών για την παραπομπή των «λισταρχών», γνωστών και μη εξαιρετέων Παπακωνσταντίνου, Βενιζέλου, Παπαδήμου και Γιωργάκη να συνεισφέρω με τον τρόπο μου, για μια διαφορετική αντιμετώπιση ανάλογων περιστάσεων στο μέλλον.
Είναι εξαιρετικά ψυχοφθόρο για όλους μας, όλη αυτή η διαδικασία, με εντάσεις, διαξιφισμούς και αντιπαραθέσεις που δεν είναι το καλύτερο θέαμα, τώρα που έρχονται κι οι… επενδύσεις!!! Δεν είναι κατάσταση αυτή, να ξενυχτά ο …Ταμήλος (άνευ υπεροριών),
επειδή ήρθε του Βαξεβάνη να δημοσιεύει λίστες και τα συναφή. Δε θα ήταν καλύτερο για όλους, όταν προκύπτουν προβλήματα διαφθοράς ή σκανδάλων με πολιτικά πρόσωπα ν ακολουθείται μια πιο απλή, σεμνή και εξίσου αποτελεσματική διαδικασία;
Εξηγούμαι και τεκμηριώνω την άποψη μου. Ας υποθέσουμε ότι ο Χ (μη λέμε ονόματα) πήρε μια μίζα απ τη … SAMSUNG μερικά εκατομμυριάκια, ή ότι ο Ψ πήρε από την εταιρεία που μας προμηθεύει τα μπαζούκας και τα ελικόπτερα «Απάτσι» (ωραίο όνομα και για πολιτικούς) άλλα τόσα εκατομμυριάκια. Τι νόημα έχει να στήνονται κάλπες στη σειρά, να συγχύζεται ο κάθε ευτραφής υπερτασικός κατηγορούμενος με νεαρούς ή ηλικιωμένους αντιπολιτευόμενους κατήγορους και να γινόμαστε «ρόμπα» στους πιστωτές μας; Αφού όλοι «λάδι» θα βγουν στο τέλος , αφού βέβαια έχουν την εντιμότητα και το ηθικό ανάστημα ν αναλάβουν προηγουμένως την απαραίτητη … πολιτική ευθύνη!!!
Λοιπόν, εκεί που προσλαμβάνουν μπόλικους υπαλλήλους της βουλής, ας πάρουν και μερικούς (ρασοφόρους ή μη) … εξομολόγους. Βγάζει ο κάθε Βαξεβάνης στικάκια και άλλα τεχνολογικά γκατζετάκια με το excelάκι γεμάτο συζύγους, αδελφές, ξαδέλφες ή έτερους φοροφυγάδες; Αν για παράδειγμα κατηγορείται για πράξεις ή παραλείψεις ο Παπακωνσταντίνου ή ο Βενιζέλος πάνε στον εξομολόγο του ΠΑΣΟΚ – περιττό να πούμε ότι κάθε κόμμα θα χει το δικό του εξομολόγο- και εξομολογούνται την αμαρτία τους. Ούτε εντάσεις, ούτε εκνευρισμός, ούτε τίποτα. Θα αποσύρονται σε ειδική πτέρυγα του Κυ(οι)νοβουλίου, όπου θα λειτουργεί ως «εξομολογητήριο» και θα διενεργείται επί τόπου η κάθαρση της ψυχής, του αμαρτάνοντος π.χ «λιστάρχου». Με ταπεινότητα και μετάνοια αποκαλύπτουν λεπτομερώς κάτω από ποιες συνθήκες η SAMSUNG άλωσε τις ηθικές «αντιστάσεις» τους και ενέδωσαν σε οποιοδήποτε οικονομικό αμάρτημα. Με τον τρόπο αυτό, «ξαλαφρώνει» για παράδειγμα ο Βενιζέλος-που είναι και βαρύς- νιώθει αμέσως τον εξαγνισμό να τον αγιοποιεί-πόσοι και πόσοι αμαρτωλοί άλλωστε αγιοποιήθηκαν στη συνέχεια; Ο εξομολόγος στη συνέχεια, δίνει άφεση αμαρτιών, μετά της ευλογίας του βέβαια και τις ευχές για «καλή φώτιση», με τις απαραίτητες νουθεσίες και προτροπές στον αμαρτάνοντα και του ζητά, αφενός να μην επαναλάβει την αήθη πράξη του, αφετέρου ν αναλάβει την … πολιτική ευθύνη, άντε και το πολύ-πολύ να νηστέψει και το κρέας για δυο μέρες-πράγμα δύσκολο στο παράδειγμα που αναφερόμαστε.
Ορίστε, ποια η διαφορά ως προς το αποτέλεσμα με την παρούσα διαδικασία; Ανάληψη πολιτικής ευθύνης με την παρούσα θορυβώδη, οξεία και ψυχοφθόρα διαδικασία, που πέφτουν και τα σχετικά «καντήλια» ένθεν και ένθεν με τις προανακριτικές, ανάληψη πολιτικής ευθύνης με τη σεπτή, αθόρυβη και ανέξοδη διαδικασία της εξομολόγησης. Αφήστε δε, που με τον τρόπο αυτόν οι πολιτικοί θα γίνουν και καλύτεροι χριστιανοί. Θα μου πείτε ποιος θα εξομολογούσε την Παπαρήγα; Ε, πάντα υπάρχουν διαδικαστικά προβλήματα, αλλά το προεδρείο της βουλής θα το λύσει κι αυτό το πρόβλημα.
Για να μιλήσουμε «σοβαρά», είναι κρίμα κι άδικο να ταλαιπωρούν σοβαρούς ανθρώπους, αφού ως γνωστόν ποτέ κανένας έλληνας πολιτικός δεν υπήρξε επιρρεπής στη διαφθορά, απλά ορισμένοι απ αυτούς έπεφταν κατά καιρούς θύματα πολιτικών σκευωριών, για την πολιτική τους εξόντωση. Ευτυχώς, που είναι τόσο «υπεύθυνοι» κι «ευαίσθητοι», ώστε ν αναλαμβάνουν τουλάχιστον την … πολιτική ευθύνη.
ΥΓ. Αν δεν πληρώσω ποτέ τίποτα στο βάρβαρο νεοελληνικό κράτος-προτεκτοράτο, μπορώ ν αναλάβω την πολιτική ευθύνη –πολίτης γαρ-αφού πρώτα εξομολογηθώ;
Δεν ξέρω πως και γιατί, αλλά ξαφνικά μου ρθε στο μυαλό ένα παλιό τραγούδι του Γιάννη Μηλιώκα με τίτλο: «Να δεις που κάποτε θα μας πούνε και μ…!!!»
[email protected]

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ