Εδώλιο για Άκη Τσοχατζόπουλο και ακόμη 19 πρόσωπα

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Εδώλιο για Άκη Τσοχατζόπουλο και ακόμη 19 πρόσωπα

Με την πρόταση για παραπομπή σε δίκη του πρώην υπουργού Εθνικής Άμυνας Άκη Τσοχατζόπουλου και ακόμη 19 προσώπων μεταξύ των οποίων η πρώην και η νυν σύζυγός του, αλλά και η κόρη του για το κακούργημα της «νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα» ολοκληρώθηκε ο πρώτος κύκλος της ανάκρισης που αφορά στις «χρυσές» μίζες των εξοπλιστικών προγραμμάτων.

Ο εισαγγελέας Εφετών Παναγιώτης Καραγιάννης με πρότασή του η οποία αριθμεί 350 σελίδες εισηγείται προς το Συμβούλιο Εφετών Αθηνών να παραπεμφθούν σε δίκη ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων 20 εκ των συνολικά 21 κατηγορουμένων στην υπόθεση διακίνησης «μαύρου χρήματος» και ειδικότερα οι:
Άκης Τσοχατζόπουλος, Νίκος Ζήγρας, Αστέριος Οικονομίδης, Ευφροσύνη Λαμπροπούλου, Γιώργος Σαχπατζίδης, Ταλίτα Τσεκούρα, Βίκυ Σταμάτη, Γκούντρουν Τσοχατζοπούλου, Αρετή Τσοχατζοπούλου, Αικατερίνη Σταμάτη, Παναγιώτης Σταμάτης, ο εκπρόσωπος της υπεράκτιας εταιρείας Morelia Ορατιος Μελάς, ο φερόμενος ως συνιδιοκτήτης της υπεράκτιας εταιρείας Torcaso Κωνσταντίνος Αντωνιάδης, ο φερόμενος ως ιδιοκτήτης της υπεράκτιας εταιρείας Nobilis Νίκος Γεωργουλάκης, ο φερόμενος ως συνιδιοκτήτης της Torcaso Παντελής Ζαχαριάδης, ο πρώην γενικός γραμματέας Εξοπλισμών και άλλοτε «δεξί χέρι» του Άκη Τσοχατζόπουλου Γιάννης Σμπώκος. Επίσης ο εισαγγελικός λειτουργός ζητεί να παραπεμφθούν σε δίκη οι Σπυρίδων Χατζηνικολαου, Γιώργος Κωνσταντάτος, Φώτης Αρβανίτης και Νίκος Καρατζάς.
Αντίθετα, ο εισαγγελικός λειτουργός ζητεί να μην παραπεμφθεί σε δίκη ο εκπρόσωπος της offshore εταιρείας Bluebell Ευτύχιος Ατσοπάρδης κρίνοντας ότι δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία ενοχής σε βάρος του.
Πάντως, την τελική κρίση για το ποιοι θα καθίσουν στο….σκαμνί του κατηγορουμένου θα έχει σύντομα το Συμβούλιο Εφετών με την έκδοση σχετικού βουλεύματος.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στην πρότασή του ο εισαγγελικός λειτουργός υιοθετεί τα όσα καταγράφονται στο πόρισμα των εισαγγελέων Ελένης Σίσκου και Ευγενίας Κυβέλου καθώς και στα κατηγορητήρια που συνέταξε σε βάρος των εμπλεκομένων ο ειδικός ανακριτής Γαβριήλ Μαλλής.
Δηλαδή, ο εισαγγελέας Εφετών Παναγιώτης Καραγιάννης δέχεται ότι ο Άκης Τσοχατζόπουλος συνέστησε εγκληματική οργάνωση με σκοπό το “ξέπλυμα βρώμικου χρήματος” το οποίο προήλθε από ” μίζες” που έλαβε ο ίδιος από τα εξοπλιστικά προγράμματα την περίοδο που διετέλεσε υπουργός Εθνικής Άμυνας.
Το εισαγγελικό πόρισμα
Οι παραπάνω κατηγορούμενοι, σύμφωνα με το πόρισμα-φωτιά που συνέταξαν οι κυρίες Σίσκου και Κυβέλου «διατηρούσαν για μεγάλο χρονικό διάστημα πολλούς τραπεζικούς λογαριασμούς στην αλλοδαπή, σε περισσότερες χώρες, συνέστησαν και συμμετείχαν σε οργάνωση με σκοπό την διάπραξη νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα από το έγκλημα της κατ΄ εξακολούθηση παθητικής δωροδοκίας, τελεσθείσας σε βάρος του δημοσίου. Η οργάνωση αυτή (των ανωτέρω προσώπων) δραστηριοποιήθηκε για εξαιρετικά μεγάλο χρονικό διάστημα, μεγαλύτερο της δεκαετίας, πραγματοποίησε πλήθος συναλλαγών για την νομιμοποίηση των εσόδων του ως άνω εγκλήματος και τη συγκάλυψη της δράσης της, χρησιμοποιώντας για το σκοπό αυτό περισσότερες εξωχώριες εταιρείες διαφορετικών μάλιστα δικαιοδοσιών, δικηγορικά γραφεία στην Ελλάδα και την αλλοδαπή, καθώς και πλήθος τραπεζικών λογαριασμών σε περισσότερες χώρες της αλλοδαπής. Μέσω του πολύπλοκου δικτύου εταιρειών, παρένθετων προσώπων, τραπεζικών λογαριασμών, επαγγελματικών επαφών σε διάφορες χώρες, που με μεθοδικότητα «έστησαν» τα ανωτέρω πρόσωπα, διακινήθηκαν, απεκρύβησαν και τοποθετήθηκαν τεράστια χρηματικά ποσά ενώ, σύμφωνα με όσα εκτίθενται παραπάνω, δεν προκύπτει η κατάληξη, μεγάλων επίσης, ποσών τα οποία προφανώς έχουν στη διάθεση τους τα ανωτέρω πρόσωπα σε τόπο και μορφή που δεν είναι γνωστή….».
Οι μίζες έγιναν….μεζονέτες
Σύμφωνα πάντα με το πόρισμα ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ, Άκης Τσοχατζόπουλος από το Μάιο του 1998 έως τις 7 Ιουνίου 2001 απέκρυψε περιουσία συνολικού ύψους 16.202.000 ελβετικών φράγκων και 1.748.000 δολάρια ΗΠΑ τα οποία αποτελούν προϊόν παθητικής δωροδοκίας του ίδιου σχετικά με τις συμβάσεις προμήθειας των οπλικών συστημάτων TOR M1. Ακόμη, στις 2 Δεκεμβρίου 2002 απέκρυψε περιουσία συνολικού ύψους 2.960.225 ελβετικών φράγκων σχετικά με τις συμβάσεις ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ και ΠΟΣΕΙΔΩΝ ΙΙ (υποβρύχια). Την περιουσία αυτή, όπως περιγράφουν οι εισαγγελείς, την μετέφερε στην Ελλάδα χρησιμοποιώντας τραπεζικούς λογαριασμούς με δικαιούχους τον εξάδελφό του Νικόλαο Ζήγρα ή τις υπεράκτιες εταιρείες πίσω από τις οποίες βρισκόταν (Blue bell SA, Nobilis και Torcaso).
Την παραπάνω περιουσία, προερχόμενη από «μίζες» μετέτρεψε στη συνέχεια σε:
* Μεζονέτα 402 τμ στο Κολωνάκι μέσω off shore την 1/6/98 (το οποίο φέρεται να πούλησε εικονικά στον Αστέριο Οικονομίδη ο οποίος το μεταβίβασε στη συνέχεια στην Αρετή Τσοχατζοπούλου)
* Μονοκατοικία στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου στις 29/11/99
* Αίθουσα 964 τμ στη Λ. Κηφισίας στις 18/11/99
* Αίθουσα 1000 τμ στη Λ. Κηφισίας στις 18/11/99
* 22 θέσεις παρκινγκ στην παραπάνω διεύθυνση
* Ακίνητο στην Κυψέλη στις 17/2/2000
* Διαμέρισμα 60 τμ στην Κυψέλη στις 28/6/04
* Διαμέρισμα 142 τμ στην Κυψέλη στις 28/6/04
Επισημαίνεται ότι τα ακίνητα στη Λεωφόρο Κηφισίας πωλήθηκαν στη συνέχεια από την εταιρεία «Torcaso» στην Ιερά Μονή Βατοπεδίου έναντι 6 εκατομμυρίων ευρώ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ