Ερώτηση / Τοποθέτηση για σκέψη και σχόλια για την ΑΟΖ Ανατ. Μεσόγειου αποκλειστικα,

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Καλησπερα σας
δημοσιευστε το παρακαλω εαν κρινετε οτι ειναι αξιο σχολιασμου
μετα εκτιμησεως
Ερώτηση/Τοποθέτηση για σκέψη και σχόλια για την ΑΟΖ Ανατ. Μεσόγειου αποκλειστικα,
Για Iόνιο και Λιβυκό τα πράγματα είναι πολύ πιο απλά και εύκολα. Το Αιγαιο ειναι στην καταψυξη λογω Ιμιων και αφου τακτοποιηθουν τα προηγουμενα θα ανοιξει, ετσι πιστευω ειναι η σειρα
ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΑΦΟΥ ΘΕΛΟΥΜΕ ΑΟΖ ΚΑΙ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΤΩΡΑ?
Α) ΜΙΑ ΑΟΖ ΑΜΕΣΑ ΚΑΙ ΟΦΕΛΗ 5% ΕΛΛΑΔΑ / 5% Τουρκία ΚΑΙ 90% ΣΥΜΠΛΕΓΜΑ ΠΕΤΡ.ΕΤΑΙΡΙΩΝ/ ΓΕΡΜΑΝΙΑ / ΕΕ / ΗΠΑ?
σε αυτή την περίπτωση οι επικυριαρχοι μας δεν θα επιτρεψουν στους τουρκους να κανουν κατι , Θα τους δωσουν ψιχουλα , ισως εμπρακτα τωρα σιγουρα ομως μελλοντικα

ανταλαγματα στο Αγαιο και θα τους πουν να το βουλωσουν, στα χαρτια η ΑΟΖ θα ανηκει σε εμας πιθανοτατα στο μεγαλυτερο μερος της αλλα ολο το κερδος για αυτους. Και φυσικα οι Τουρκοι και με το δικιο τους θα μας βριζουν μεχρι τον αιωνα των απαντων για το ξεπουλημα τι ξεφτιλα μας αλλα και γιατι χαριν σε εμας οι επικυριαρχοι θα τους ακουμπησουν παραπανω απο οτι πρεπει και μπορουνε αυτη την στιγμη.
β) ΜΙΑ ΑΟΖ ΛΙΓΟ ΑΡΓΟΤΕΡΑ ΚΑΙ ΟΦΕΛΗ 30/40% ΣΥΜΠΛΕΓΜΑ ΠΕΤΡ.ΕΤΑΙΡΙΩΝ/ ΓΕΡΜΑΝΙΑ / ΕΕ / ΗΠΑ, 30% ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ 30% ΤΟΥΡΚΙΑ ?
Καταρχην και πριν να σχολιασω την δευτερη επιλογη να πω οτι τριτη επιλογη για ΑΟΖ και εκμεταλλευση 100% Ελληνικη δεν υπαρχει.
Απορριπτεται απο την πραγματικοτητα, δεν υπαρχει ουτε ενα κρατος σε αυτον τον πλανητη που να εχει μπορεσει να το κανει εκτος απο την Ρωσια που ειναι η εξαιρεση στον κανονα . Οπουδηποτε στον πλανητη τα κρατη αναλογα ποσο δυνατα ειναι και ποσο καλα εχουν διαπραγματευτει λαμβανουν απο 30 μεχρι 70% των κερδων απο αυτο που μπορουν να υπερασπιστουν και να κατοχυρωσουν σαν ΑΟΖ και πορους. Το υπολοιπο παει στο διεθνες συστημα. Θα εχουμε συνεταιρο ουτως η αλλως, το θεμα ειναι ποιους και με τι ποσοστα?
Επιστρεφοντας στον σχολιασμο της δευτερης επιλογης.
Γιατι η Τουρκια στο παιχνιδι?
Πρωτος λογος και βασικοτερο γιατι πολυ απλα μπορει να το διεκδικησει και κατοχυρωσει. Δυστηχως εμεις ουτε τωρα ουτε στα επομενα χρονια ειμαστε ικανοι να τους επιβληθουμε σε τετοιο βαθμο .
Ισως αργοτερα……
Και δευτερον και εξισου σημαντικο γιατι η Τουρκια εχει περιπου 400 χλμ ακτογραμμη στην Αν. Μεσογειο απο την οριογραμμη Νταλαμαν μεχρι Αλανεια και εμεις ενα Καστελοριζο/Μεγιστη μονο.
Το νομιμον δεν ειναι και ηθικον. Και στην περιπτωση αυτη το ηθικον ειναι με την Τουρκια . Φανταστητε οτι η Ζακυνθος δεν ητανε Ελληνικη αλλα Ιταλικη και η Ιταλια θα μας ελεγε οτι στην ΑΟΖ Ιονιου και Δυτικου Πελοπονησιακου Πελαγους ημαστε πολυ απλα περαστικοι. Η αλλιως σαν Σαλονικιος που ειμαι, ολα τα μαγαζια στην Παραλιακη Λεωφορο Νικης απο Αριστοτελους μεχρι Λευκο Πυργο να ανηκουν στην Τουρκια και σε εμας μονο ενα περιπτερο στο πεζοδρομιο που λεγετε Μεγιστη, και ο νομος να λεει οτι λογο οτι ειμαστε στο πεζοδρομιο μας ανηκει ολοκληρη η εκμεταλλευση της Παραλιας, Θαλασσας και περιβαλοντων χωρων. Δεν ειναι και πολυ λογικο η σωστο νομιζω….
Μας αρεσει δεν μας αρεσει αυτη ειναι η πραγματικοτητα. Και οι ξενοι το ξερουν το βλεπουν και θα το λαβουν υποψη. Μην ξεχναμε οτι οι ΗΠΑ ακριβως για τετοιες περιπτωσεις δεν εχουν υπογραψει την συμβαση για τις ΑΟΖ και μονο το εφαρμοζουν επιλεκτικα.
Προσωπικα δεν πιστευω οτι υπαρχουν αλλες πιθανοτητες η επιλογες για εμας αυτη την στιγμη. Εαν δεν ειχαμε αφησει να καταστραφει η χωρα η κοινωνια τα τελευταια 30 χρονια και ημασταν ισχυροι ισως να μπορουσαμε να εχουμε καλυτερα ποσοστα στο μοιρασμα. Αλλα ακομα και ετσι δεν πιστευω οτι η Τουρκια θα ητανε εκτος παιχνιδιου για ολα τα παραπανω, απλα θα ειχε ενα πολυ μικροτερο ποσοστο ( φυσικα το συμπλεγα ΗΠΑ/ΕΕ / ΚΕΦΑΛΑΙΟ δεν θα εχανε ποτε )
ΕΑΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΤΩΡΑ ΝΑ ΕΠΙΜΕΙΝΟΥΜΕ ΝΑ ΚΙΝΗΣΟΥΜΕ ΘΕΜΑ ΑΟΖ μονο αυτες ειναι οι επιλογες μας και τα ποσοστα μονο θα παιξουν λιγο.
Ας σκεφτουμε τι θελουμε και τι θα κανουμε σαν Εθνος.
Προσωπικα ΟΥΤΕ Η ΠΡΩΤΗ ΟΥΤΕ Η ΔΕΥΤΕΡΗ ΕΠΙΛΟΓΗ ΜΟΥ ΚΑΝΕΙ και θα προτιμουσα το ΟΛΙΚΟ ΠΑΓΩΜΑ για την ωρα τον γεγονοτων γιατι ειμαστε τρομερα αδυναμοι.
Η ζωη συνεχιζετε και η Ελλαδα και οι Ελληνες παντα εδω θα ειναι για να ανοιξουν τετοια θεματα. Ας ζοριστουμε τωρα, ας βγαλουμε το φιδι απο την τρυπα μονοι μας, να δουλεψουμε να καθαρισουμε και τακτοποιησουμε τα του οικου μας μονοι και χωρις καμια ΑΟΖ και ονειρα για πετροδολαρια. Και μετα να κανουμε οτι πρεπει σωστα.
Δεν ξερω ομως εαν μπορουμε να παγωσουμε τις εξελιξεις και να προκαλεσουμε το παγωμα. Δεν θα μας αφησουν πιθανοτατα οι Τουρκοι η οι Ευρωπαιοι.
Σκεπτομενοι ομως αντιστροφα και πονηρα νομιζω οτι μονο μεσω μια κρισης θα μπορουσε να γινει , και οι ενοπλες δυναμεις ειναι το εργαλειο για αυτο. Για την προκαλεση μιας κρισης απο εμας κατω απο τους δικους μας ορους. Σιγουρα δεν ειναι ικανες και ετοιμες αυτη την στιγμη για μια τελικη λυση στο θεμα με θετικα αποτελεσματα για το Εθνος. Ειναι ομως ακομα αρκετα δυνατες για να προκαλεσουν το παγωμα των γεγονοτων, αντι να περιμενουμε να κανουν την κριση οι Τουρκοι γιατι θελουν να παγωσουν και αυτοι τα γεγονοτα να το κανουμε εμεις…
Τροποι υπαρχουν, αναλογα μεχρι που θελουμε να φτασουμε, Για να μην εχουμε αποτελεσματα αναλογα με τα Ιμια, που και παγωμα ειχαμε στο Αγαιο και με τους ορους που την Τουρκια συμφερανε,
Φυσικα ολα αυτα προυποθετουν ΗΓΕΣΙΑ
Κλεινοντας ενα τελυταιο σχολιο , λογος και φιλοσοφικη ερωτηση γιατι πρεπει να παγωσουν τα πραγματα.
Ακομα και αυριο να μας χαρισουν ολοκληρη την ΑΟΖ και τα κερδη της, την αξιζουμε αυτη την στιγμη σαν εθνος και κοινωνια?
Γιατι αυτος ο θησαυρος που πιθανοτατα υπαρχει να χρησιμοποιηθει για να κλεισουν οι πληγες που εμεις ανοιξαμε?
Ποιος μας δινει αυτο το δικαιωμα απεναντι στις επομενες γενιες?
Ειμαστε ικανοι να διαχειριστουμε αυτο το κερδος για τις μελλοντικες γενιες χωρις να το κατασπαταλησουμε?
Οχι και παλι οχι, μονο καινουργιους Βουλγαρακηδες, Τσοχατζοπουλους, Τσιπρες, Λαμπρακηδες, ……κτλ θα γεννούσαμε αυτή την στιγμή!!
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΕΚΤΑ ΚΑΙ ΖΗΤΟΥΜΕΝΑ!!
Christos Georgitzikis
Valencia , Spain

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ