Morgan Stanley: Η Ελλάδα «μπαίνει σε φόρμα»

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Morgan Stanley: Η Ελλάδα «μπαίνει σε φόρμα»Παράγοντα-κλειδί για την οικονομική σταθεροποίηση σύμφωνα με την Morgan Stanley αποτελεί η ελαχιστοποίηση της αβεβαιότητας σε ότι αφορά το μέλλον της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, την ώρα που η ελληνική οικονομία σημειώνει μια σειρά θετικών εξελίξεων. 

Οπως αναφέρει, η «προσωρινή» επίσημη στήριξη προς την Ελλάδα έχει μετατραπεί σε «ημι-μόνιμη». Ενώ το πλαίσιο είναι διαφορετικό, καθώς, «δεν υπάρχει τίποτα μονιμότερο από ένα προσωρινό κυβερνητικό πρόγραμμα»,  ανέφερε ο οικονομολόγος Μίλτον Φρίντμαν.
Η Morgan Stanley καταγράφει μεγαλύτερη προσήλωση στην διατήρηση της Ελλάδας εντός της ευρωζώνης, εάν η χώρα συμμορφωθεί με το πρόγραμμα. Πολλά μεταβατικά μέτρα στήριξης έχουν ήδη παραταθεί, ενώ αναμένονται και άλλα, σημειώνει.
Ο οίκος κάνει λόγο για κλείσιμο του χάσματος ανταγωνιστικότητας, σημειώνοντας πως καθώς τα εργασιακά κόστη αναμένεται να μειωθούν ακόμα περισσότερο, το κίνητρο για την Ελλάδα να εξέλθει της ευρωζώνης για να τονώσει την ανταγωνιστικότητά της μέσω μιας πιο αδύναμης τιμής συναλλάγματος, δεν υφίσταται πλέον.
Όσον αφορα τα ρίσκα για την Ελλάδα, ο διεθνής οίκος αναφέρει πως ο τρικομματικός συνασπισμός φαίνεται να αποδυναμώνεται, ενώ η δυσαρέσκεια παραμένει σε υψηλό επίπεδο.
Η Morgan Stanley πάντως παραμένει long σε ότι αφορά τα ελληνικά κρατικά ομόλογα και αναμένει οι αποδόσεις τους να διαμορφωθούν στο 9% μεσοπρόθεσμα κάτι που σημαίνει πως η τιμή θα ανέβει πάνω από τα 51 σεντς το ευρώ.
Ο διεθνής οίκος εκτιμά ότι η προσωρινή επίσημη στήριξη προς την Ελλάδα θα παραταθεί σημαντικά και θα μετατραπεί σε «ημι-μόνιμη». Οι επίσημοι πιστωτές φαίνονται πιο προσηλωμένοι στην στήριξη της Ελλάδας, με τους υπουργούς Οικονομικών του Eurogroup να λένε ίτ ενδέχεται να εξετάσουν περαιτέρω μέτρα, όπως για παράδειγμα την χαμηλότερη συγχρηματοδότηση των διαρθρωτικών κεφαλαίων και/ή επιπλέον μειώσεις του επιτοκίου στα ελληνικά δάνεια. Αυτό θα εξαρτηθεί από την πλήρη εφαρμογή όλων των απαιτήσεων της τρόικας, όπως τίθενται στο πρόγραμμα προσαρμογής, και μόνο όταν η Ελλάδα εμφανίσει ετήσιο πρωτογενές πλεόνασμα στον προϋπολογισμό της, κάτι που ο οίκος θεωρεί ότι μπορεί να γίνει σύντομα.
sofokleousin.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ