Το 2018 η πρώτη Μοίρα F-35A για τη Τουρκία – "Παράθυρο" ευκαιρίας για την Ελλάδα

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

https://encrypted-tbn3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQVTKvoTwu17YY2sZ5s3lRpCvaUw7zuyMejrZZhySpRRNjcg_AEΑπλά μετατέθηκε και δεν ακυρώθηκε η παραγγελία των πρώτων δύο μαχητικών F-35 Lightning II από την τουρκική Αεροπορία, ανακοίνωσε η Lockheed Martin (αντί για 2015, το 2017).
Κατ’αυτό τον τρόπο απλά μετατοπίστηκε και η δημιουργία της πρώτης Μοίρας που πλέον υπολογίζεται να ολοκληρωθεί στα τέλη του 2018 δίνοντας ένα “παράθυρο” ευκαιρίας στην ελληνική αεράμυνα 2 ετών, μετατοπίζοντας  ουσιαστικά το χρονοδιάγραμμα παραδόσεων κατά 2 έτη καθώς σύμφωνα με τον αρχικό προγραμματισμό o σχηματισμός της πρώτης Μοίρας αναμενόταν για το 2016.
Σύμφωνα με το νέο χρονοδιάγραμμα τα δύο πρώτα τουρκικά F-35 θα παραδοθούν από τη κατασκευάστρια εταιρία Lockheed Martin, στο πλαίσιο της παρτίδας χαμηλού ρυθμού αρχικής παραγωγής LRIP 9 πιθανώς για λόγους που σχετίζονται με θέματα χρηματοδότησης και κόστους μονάδας παραγωγής το οποίο εκτιμάται ότι θα μειωθεί σε βάθος χρόνου με την σταδιακή αύξηση της παραγωγής.
Υπενθυμίζεται ότι στις 11 Ιανουαρίου 2013 η γενική Γραμματεία Αμυντικών Προμηθειών και Βιομηχανίας (SSM) της Τουρκίας είχε ανακοινώσει αιφνιδιαστικά την αναβολή της προμήθειας των 2 μαχητικών stealth F-35A που είχε παραγγείλει η Τουρκία τον Ιανουάριο του 2012.
Η είδηση προκάλεσε αρκετά ερωτηματικά για την ομαλή εξέλιξη της συμμετοχής της Τουρκίας στο πρόγραμμα του F-35.
Όπως είχε επισημάνει το Defencenet.gr σε σχετικό δημοσίευμα η εξέλιξη αυτή δε σήμαινε ακύρωση για το πρόγραμμα επόμενου μαχητικού 5η γενιάς της Τουρκία καθώς η τουρκική αμυντική βιομηχανία είναι έντονα αναμεμειγμένη  σε αυτό έχοντας εξασφαλίσει ήδη υποκατασκευαστικό έργο ύψους 7 δισ. $ υπό τη μορφή ΕΒΕ (Επιστρεφόμενου Βιομηχανικού Έργου).
Συνολικά η Τουρκία αναμένεται να προμηθευτεί 100 μαχητικά F-35A συνολικής αξίας 16 δισ $. Όπως έχει δηλώσει ο τούρκος υπουργός άμυνας το μέγεθος των παταγγελιών στα επόμενα χρόνια αναμένεται να εξελιχθεί αναλόγως των διαπραγματεύσεων για ζητήματα που αφορούν τη συμπαραγωγής τουρκικών εταιριών αλλά και τη τιμή ανά μονάδα ενώ οι μέχρι σήμερα πιστώσεις που έχει καταβάλει η Τουρκία στο πρόγραμμα ανέρχονται σε 315 εκ $.
Αρχικά τα δύο πρώτα μαχητικά F-35 είχαν ενταχτεί  στη παρτίδας LRIP 7, όμως δεδομένης της αύξησης στο κόστος προμήθειας αεροσκαφών ανακοινώθηκε ότι η  Τουρκία επαναξιολογεί τους σχεδιασμούς της με την Κυβέρνηση των ΗΠΑ και τον κύριο ανάδοχο που κατασκευάζει το F-35.
Πηγή: defencenet.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΗ