Σε ατελείωτη Σαρακοστή (λόγω Μνημονίου) τα δημόσια θεραπευτήρια

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σαρακοστιανό… μενού επ’ αόριστον έχει επιβάλει το Μνημόνιο στους ασθενείς ενός νοσοκομείου της Αττικής, που επί μια εβδομάδα σιτίζονται με αρακά, μακαρόνια με σάλτσα, κριθαράκι «ορφανό», πατάτες γιαχνί και μπριάμ, και δυο φόρες μέσα στην εβδομάδα έφαγαν κατεψυγμένο ψάρι. Φυσικά το κρέας και το κοτόπουλο απουσιάζουν από τα γεύματα, αφού δεν τα επιτρέπει η «μνημονιακή… νηστεία», ενώ μόνο ένα μεσημέρι οι νοσηλευόμενοι έφαγαν παστίτσιο!

Σύμφωνα μάλιστα με τις καταγγελίες που έκανε χθες η Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ), σε συνέντευξη Τύπου, αυτό είναι ένα από τα πολλά νοσοκομεία που λόγω του «κουρεμένου» προϋπολογισμού αδυνατούν να αγοράσουν κρέας και κοτόπουλο για τους ασθενείς τους!

Να σημειωθεί ότι και στο πρόσφατο παρελθόν είχαν υπάρξει καταγγελίες από πολλά θεραπευτήρια (Λέρου, Λέσβου, νοσοκομείο Ελπίς) για ελλείψεις σε τρόφιμα, γαλακτοκομικά και φρέσκα φρούτα, όμως τώρα το φαινόμενο είναι πολύ πιο έντονο και μάλιστα σε μεγάλα νοσοκομεία της πρωτεύουσας, όπως είπε στη «δημοκρατία» ο πρόεδρος της Ενωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Αθηνών Πειραιώς Στάθης Τσούκαλος. «Η κατάσταση είναι πλέον δραματική στο ΕΣΥ, με τους ασθενείς να εξαντλούνται και εξαιτίας της λανθασμένης σίτισης. Το φαινόμενο άλλωστε δεν παρατηρείται μόνο σε ένα νοσοκομείο, αλλά σε πολλά» είπε ο κ. Τσούκαλος, χωρίς να αποκαλύψει ποια είναι αυτά τα νοσοκομεία.

Τα μέλη της ΕΙΝΑΠ υπογραμμίζουν ότι ο υποσιτισμός των ασθενών κρύβει σοβαρούς κινδύνους για την υγεία τους, δεδομένου ότι είναι ήδη εξασθενημένοι από την ασθένειά τους.

Αξίζει να τονιστεί ότι ο προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ προέβλεπε ότι για το 2012 θα καταβάλει στα νοσοκομεία 1,05 δισ. ευρώ. Σχεδόν στο πρώτο εξάμηνο του 2012 το Ταμείο μείωσε την πρόβλεψη πληρωμής στα νοσοκομεία στα 700.000.000 ευρώ. Τελικά όμως στα ταμεία των νοσοκομείων μπήκαν μόνο 70.000.000 ευρώ. Ακόμη από το 1,9 δισ. ευρώ που καταβλήθηκε από την τελευταία δόση για τον τομέα υγείας, προκειμένου να πληρώσει ο ΕΟΠΥΥ παλιές οφειλές των Ταμείων, τα νοσοκομεία δεν πήραν ούτε ένα ευρώ, όπως κατήγγειλε η ΕΙΝΑΠ.

Ρίτα Μελά – Δημοκρατία

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ