Οι 3+1 λόγοι που επιστρέφει την Κυριακή η τρόικα (χωρίς το τριώδιο)

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Troika4Ενώ πριν το Eurogroup οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι διέρρεαν ότι ο χρόνος επιστροφής της τρόικα παραμένει άγνωστος, μετά τη συνεδρίαση ειπώθηκε ότι θα είναι στην Αθήνα μέχρι την ερχόμενη Κυριακή. Την ..είδηση επιβεβαίωσε και ο Πολ Τόμσεν του ΔΝΤ, ο οποίος ανέφερε ότι οι συζητήσεις ξεκινούν από Δευτέρα.

Η τριμερής επιτροπή, λοιπόν, επιστρέφει για 3 + 1 λόγους (το ότι κλείνει το τριώδιο δεν αποτελεί έναν από αυτούς):

Α) Την επόμενη εβδομάδα κλείνει επισήμως ο προϋπολογισμός του 2013. Τότε θα έχουν στα χέρια τους τα επίσημα οικονομικά στοιχεία της Ελλάδας.

Β) Κλείνει το πρώτο δίμηνο του 2014, κατά το οποίο θα υπάρξουν τα πρώτα συμπεράσματα για την ύπαρξη ενός βιώσιμου πρωτογενούς πλεονάσματος και το 2014.

Γ) Τέλος Φεβρουαρίου η Τράπεζα της Ελλάδος θα δώσει στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα των τεστ αντοχής των ελληνικών τραπεζών, που θα δείξουν αν θα απαιτηθούν και νέα κεφάλαια. Σε αυτή την περίπτωση θα μπει «χέρι» στα μαξιλάρι του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Τέλος, το οικονομικό επιτελείο “έτρεξε” τις τελευταίες μέρες για να κλείσει τα περισσότερα προαπαιτούμενα για να ξεκλειδώσει η δόση του Δεκεμβρίου, ύψους 4,9 δις ευρώ.

Φυσικά, το ότι επιστρέφει η τρόικα δεν σημαίνει ότι θα καταλήξουν άμεσα σε συμφωνία (για ό,τι τους έχει απομείνει).. Η τρόικα γνωρίζει ότι η Ελλάδα χρειάζεται 8,8 δις ευρώ στις 20 και 21 Μαίου, λίγες μέρες πριν από τις ευρωεκλογές. Ευρωπαίοι αξιωματούχοι τονίζουν συνεχώς ότι υπάρχει χρόνος μέχρι τότε, όπερ σημαίνει ότι ο γνωστός εκβιασμός θα συνεχιστεί μέχρι και την τελευταία στιγμή. Επίσης, τέλος Απριλίου θα πρέπει να κατατεθεί στη Βουλή και το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2014-17 που θα αναλύει το πώς θα καλυφθούν οι δημοσιονομικές και χρηματοδοτικές τρύπες για τα έτη 2014-15.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ