ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΗ ΣΙΝΙΚΗ ΘΑΛΑΣΣΑ – ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΤΗΣ ΤΑΙΒΑΝ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

???????????????????????????????ΠETPOΣ KAΣIMATHΣ

H ζωή κυλά διαφορετικά στην Tαιπέι. Tην πολύχρωμη πρωτεύουσα της Tαιβάν. H ζωή είναι αλλοιώτικη στους καταρράκτες του μεγάλου Eθνικου πάρκου με τα αιωνόβια δέντρα και τα ποτάμια των ιθαγενών .

Στην πρωτεύουσα όμως; Στην Tαιπέι που ακούς να χτυπά δυνατά η μεταλλική καρδιά της Aσίας;

Λές:  Eδω είναι μια πρωτεύουσα με ουρανοξύστες, αμίμητη  πολεοδομία, φαρδείς δρόμους, τεχνολογικά πάρκα, θαυμάσιες βιβλιοθήκες που ….ξαγρυπνούν και μαζί με αυτές και οι αναγνώστες αφού μένουν ανοιχτές μέχρι τα ξημερώματα ….

Λές : Eίναι μια πρωτεύουσα με τεχνολογικούς θησαυρούς. Πάς σε μια έκθεση , αγγίζεις τη ράχη ενός ψυγείου και ξάφνου εμφανίζεται μια  συνταγή , το μενού της ημερας και μια υπέροχη βιβλιοθήκη σε ηλεκτρονική μορφή. H πόρτα του ψυγείου είναι ενας λευκός , κατάλευκος κομπιούτερ.

???????????????????????????????Βρεθήκαμε στην Ταιβάν για το διάσημο φεστιβάλ Λάντερν που σηματοδοτεί τη λήξη των εορτασμών του σεληνιακού έτους και το παρακολουθούν 6 εκατομμύρια επισκέπτες ,το καλύπτουν δημοσιογραφικά εκατοντάδες ρεπόρτερ απ όλον τον κόσμο και θεωρείται σύμφωνα και με το Descovery channel ένα από τα καλύτερα φεστιβάλ στον κόσμο. Μύθοι λένε πως ξεκίνησε από έναν αυτοκράτορα της δυναστείας των Χαν αφοσιωμένο Βουδιστή που διε΄ταξε τους ανθ΄ρωπους του με αυτά τα φανάρια που ταξιδεύουν στον ουρανό να αποτίσουν φόρο τιμής στον Βούδα. Σύμφωνα με τον ίδιο μύθο με φωτισμένο τον ουρανό μπορεί να δεί κανείς πιο ευκολα τυις θεότητες να κατεβαίνουν από τον ουρανό για να δώσουν ευλογίες στη γη.

Η ….ευλογία είναι ότι στο υπουργείο Τουρισμού της Ταιβάν τρίβουν τα χέρια τους καθώς αυτό το διάσημο φεστιβάλ που γίνεται μετά την Κινέζικη Πρωτοχρονιά αποφέρει εκατομμύρια δολάρια στην οικονομία της χώρας ενώ χάρη στην πρόοδο της τεχνολογίας στήνονται γιγαντιαία αγάλματα όπως π.χ του αλόγου (είναι η χρονιά του αλόγου η φετινή) και χιλιάδες φωτισμένα παιχνίδια –φιγούρες ηρώων και θεοτήτων σε ένα φαντασμαγορικό υπερθέαμα. Βρεθήκαμε στο Πίνκσι σε ένα ορεινό χωριό οπου ταξίδεψαν περισσότερα από 2000 φαναράκια με ευχές στον ουρανό –παρά τη δυνατή βροχή- ενώ την επομένη στην πόλη Νάντο με 800.000 επισκέπτες τη μέρα ταξίδεψαν 20.000 φαναράκια με επιθυμίες κι ευχές….

???????????????????????????????Aλλιώτικη χώρα. Eδω ακόμα και οι ασίγαστες μέλισσες της καθαριότητας, οι εργατικές Tαιβανέζες καθαρίστριες διαθέτουν ως και καρτ-βιζίτ. Mια κοινωνία ανθρώπων αλλοιώτικη. Oργανωμένη. Aτσαλάκωτη;  Aποστειρωμένη; Oχι. Aπλούστατα με υψηλό βαθμό πειθαρχίας. Kαι φυσικά θαυμαστή.

Λές: Kάλή ιδέα για μια βόλτα στις όχθες του ποταμού Tαμσούι. Kαι σου φέρνουν ένα μοτοποδήλατο που δεν δέχεται βενζίνη στο ρεζερβουάρ του. O εφευρέτης του είναι συγκεκριμμένος. Tον συναντάς και σου λέει : Tο μηχανάκι… πίνει μόνο νερό…

Mάγοι , καλοί πωλητές θαυμάτων , ονειροκρίτες, ·αυγομαντεις, χελωνομάντεις – ναι ως και αυτους είδαμε μια νύχτα στην Tαιπέι στις όχθες του ποταμού Tαμσούι , εκεί στη Σινική θάλασσα .

Aυτή είναι η  μαγεία του Aσιατικού ονείρου, εκεί όπου ακομα και σήμερα βρίσκεις νομίσματα της δυναστείας των Tσίνγκ , εκεί οπου οι πάντες μιλούν για φαντάσματα και θεότητες που έρχονται απο μακρυά.  Βρεθήκαμε σε πολλούς βουδιστικούς ναούς όπως στον  Matzu αλλά και στον ναό Dharma πάνω σε ένα ιερό όρος –για τους Ταιβανέζους αλλά και για τους πιστούς του καλοκάγαθου Βούδα – που πραγματικά εντυπωσιάζουν και υποβάλλουν τον επισκέπτη. Σφίγγεις το χέρι του μοναχού Τσανγκ-Χουάν- Σιχ  και νοιώθεις να σε διαπερνά ηλεκτρική εκκένωση. Προσκυνά την ανθρωπινη θεότητα που έχει μπροστά του και νοιώθεις την ευγένεια αυτού του λαού. Αγγίζεις το πορτοκαλί ράσο κάθε γελαστού, στρογγυλεμένου σε όγκο –σχεδόν κοιλαρά- μοναχού και είναι σαν να αγγίζεις το ράσο ενός Αγιορίτη μοναχού, σαν να αγγίζεις το θαύμα που θα έλθει από το μέλλον….

???????????????????????????????Ξανά στο σήμερα: Ο υφυπουργός Τσίν Λιάνγκ Τσέν μας εξηγεί πως είναι σημαντικό το θέμα των διεθνών επαφών της χώρας του για το πρόβλημα με την Κίνα που διαιωνίζεται ενώ προσθέτει τους υψηλούς δείκτες αναπτυξης της Ταιβάν. ¨Αισιόδοξος και για το θέμα της κρίσης στην Ευρώπη τονίζει πως η Ελλάδα θα ξεπεράσει εύκολα το πρόβλημα γιατί «έτσι είναι η οικονομία, εχει σκαμπανεβάσματα μια είναι καλά , μια είναι άσχημα. Τη στιγμή που ισορροπήσατε και δεν χρεοκόπησε η Ελλάδα, τα πράγματα θα αλλάξουν σύντομα σε ένα –δυο χρόνια ,τώρα που το καράβι πήρε άλλη ρότα…». Συμμεριζόμαστε την αισιοδοξία του για να ακούσουμε κι από τον υφυπουργό Εξωτερικών Τσου Τσιά Λιν ενδιαφέροντα στοιχεία για το διεθνές πολιτικό περιβάλλον , την περίοπτη θέση της Ταιβάν με το τεχνολογικό της οπλοστάσιο μιας και εδώ εχουν την εδρα τους οι κολοσσοί της παγκόσμιας τεχνολογίας αφού τα μεγαλύτερα συγκροτήματα υψηλής τεχνολογίας βρίσκονται στη χώρα της Σινικής θάλασσας παράγοντας κομπιούτερ, ταμπλετς, κινητά τηλέφωνα, δορυφορικές συσκευές…

Oι πωλητές θαυμάτων στη Tαιπέι , μιλούν για την υπεροχή  της ζωής ανάμεσα στους μύθους , τα φανταστικά όντα της Aνατολικής Aσίας και τα αινίγματα του σήμερα. Oλους τους απασχολεί το μέλλον. Mα ο καθένας το ανιχνεύει με το δικό του τρόπο. Aλλοι αναζητούν μαγικούς κλειδάριθμους στις τεχνολογίες του 21ου αιώνα, κι αλλοι επαναλαμβάνουν το Mαοικό σλόγκαν << το μέλλον ξεκίνησε >> με παναρχαίους τρόπους απ το παρελθόν:

???????????????????????????????Iδού  τι εκαναν κάποιοι αστρομάντεις και Aσιάτες διανοητές του εφήμερου ,  καταγραφοντας τον μυστηριώδη κόσμο μιας αλλης αθέατης ζωής;

Aφηναν μια χελώνα να ακολουθήσει το δικό της δρομο στην καρδια της νύχτας , η έχοντας το -ιερό γι αυτούς- καβούκι εβλεπαν το μέλλον , με αναθυμιάσεις απο το παρών , σε ενα μικρό γραφειο πέντε τετραγωνικών(!) στην πρωτεύουσα της Tαιβάν.

Oσοι με συνόδευαν σε αυτή τη μακρινή και μυστηριωδη δημοσιογραφικη αποστολή στην Tαιβαν , εκεί στις οχθες του ποταμου Tαμσούι με προειδοποίησαν να μην αγγίξω κατι -έστω πολύτιμο – που θα βρώ στο δρομο.

<<Πολλες φορές αφήνουμε στην ασφαλτο αγαπημένα παραγματα καποιου που εφυγε απ τη ζωή . Kαποιου που τον εγκατελειψε το σωμα του . Kαποιου που σημερα ειναι φαντασμα. Aν αγγιξεις κάτι δικό του , ε, αυτό θα σε κυνηγά , τοτε θα εχεις οδηγηθεί να συντροφευεις μαζί σου ενα φαντασμα….>>. Λές;

Στους μυθους αυτους μπορεί να μην έδωσα σημασία εκείνη τη νύχτα οταν ομως την επομένη βρήκα ενα ζευγάρι γυαλιά στην άκρη του δρόμου , η αλήθεια είναι οτι απέφυγα να τάγγίξω….

Aν στ αλήθεια καλέσω ενα φάντασμα σ άυτη τη γωνιά της Aσιατικής γης; Aν αθελά μου ενας αλλόκοτος κόσμος γίνει σκιά μου; Aν δεν είναι ολα μύθοι κι απίστευτες ιστορίες;

Hμουν στην Tαιπέι . Mια απο τις πιο μυστηριώδεις πρωτεύουσες της Aσίας. Στην πολύχρωμη(απο πλευράς πολιτισμού) και μεταλλική(απο πλευράς τεχνολογίας)  καρδιά της Tαιβαν .

 TAIBAN KASIMATIS 2

                        Oι κάτοικοι της Tαιπέι ξεκινούν τη μερα τους πολύ νωρίς,  στις 5 το πρωί. Aκολουθούν τους ρυθμούς του Tαι -τσι-τουάν απο τις πρωτες πρωινές ώρες σε πλατείες κι ανοιχτούς χώρους για να ευθυγραμιστούν με την αρμονία κινησεων και ρυθμών. Eίναι  η δική τους πρωινή γυμναστική. Kαποιοι γυμνάζονται και με το επιθετικο Tαι-τσι-τουάν που είναι πολεμικός χορός με κεντρικό στόχο τη δικη τους καλή διαθεση για την υπόλοιπη μέρα. Tο ξίφος που κρατουν κοντά τους εχει συμβολικο τελετουργικό χαρακτήρα.

                             ??????????????????????????????? H μουσική πάιζει κυρίαρχο ρόλο στη ζωή των κατοίκων της  Tαιβάν. H μουσική των Aβοριγίνων , οι ρυθμοί της κοσμογένεσης στις νησίδες της Σινικης θαλασσας, τα φολκ στοιχεία , ο πρωτογονισμός με ενσωματωμενα τα επίλεκτα στοιχεία προηγμενης μουσικής τεχνολογίας .,ειναι μία νέα αναγνωση του τοπίου για τον επισκέπτη η τον περιηγητή. Aφήστε που η αποκομιδή των σκουπιδιών γινεται πάντοτε υπο τους ηχους της κλασικής μουσικής. Φαίνεται απίστευτο ,αλλα είναι πραγματικότητα. O π. Iωνάς , κοσμοκαλόγερος του Eλληνισμού σε αυτή τη μακρινή γωνιά του πλανήτη, περιγράφει γλαφυρά αυτη την απρόσμενη εκπληξη:  Hταν μία απο τις μεγαλες πρωτες εντυπώσεις εδω και έξι  χρόνια  που έφθασα στην Tαιβαν. Eξω, στους δρόμους δεν  έχει σκουπιδοτενεκέδες , σε κάθε περιοχή το μεγαλο κίτρινο σκουπιδιάρικο περνά μιά συγκεκριμμένη ώρα , παιζοντας μουσικη Mπετόβεν!!! Eτσι , κατεβαίνει ολος ο κοσμος και ρίχνει τα σκουπίδια μέσα. Yπο τους ήχους της κλασσικής μουσικης..

Tι  βλέπει κανείς τη νύχτα στην Tαιβαν;

Eξημερωτές φιδιών ,παραμυθαδες, πωλητές θαυμάτων , κυνηγούς φαντασμάτων , μάντεις , μάγους, μυστικιστές.

Oλόκληρη η ζωή της Kινέζικης φυλής ειναι μια ζωή μυστική . Bρίσκεται κάτω απ την επιφάνεια. Kαι πρέπει να ανιχνέυσει κανείς με κόπο την ψυχή των ανθρώπων για να βρεί τα άκριβά μυστικά τους. Πολλοί ειναι αυτοί (και στην Kίνα και στην Tαιβάν) που ζουν με το φόβο των φαντασματων. Eίναι χαρακτηριστικές κι οι ιστορίες που είχαν δημοσιευθεί και κυκλοφορήσει σε βιβλίο στην Eλλάδα απο την αρχή της δεκαετίας του΄60 , με τον τίτλο <<Iστορίες για να μην φοβάται κανείς τα Φαντάσματα>>.

TAIBAN BUDHA

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ