ΞΕΡΑΜΕ ΟΤΙ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΖΟΥΝΕ ΕΚΤΟΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ, ΕΝΑ ΑΚΟΜΑ ΣΤΟΙΧΕΙΟ ΠΕΡΙ ΤΟΥ ΑΡΙΘΜΟΥ ΤΩΝ ΠΤΩΧΕΥΣΕΩΝ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΦΛΩΡΑΣ ΠΤΩΧΕΥΣΗ 1Μας μιλάνε για Ανάπτυξη και φως στην άκρη του τούνελ. Εμείς τσιμπιόμαστε και λεμε τι λενε οι @#$%&*#@.

Με βάση τα επίσημα στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών (βλ. σχετική απάντηση Μαυραγάνη) μειώθηκαν οι πτωχεύσεις στην Ελλάδα το 2013 και φτάνουν στα επίπεδα του 2009 άρα υποθέτουμε ότι αυτό είναι καλό σημάδι.

Εδώ αρχίζουν τώρα τα παράξενα.

Στην ερώτηση που κατέθεσα στην Βουλή στις 19/12/2013 και την οποία υιοθέτησε ο Βουλευτής κ. Αθανάσιος Μπούρας έθεσα τα εξής ερωτήματα:

ΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΠΤΩΧΕΥΣΑΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΠΕΝΤΕ ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

……Θα ήθελα να παρακαλέσω τους αρμόδιους Υπουργούς όπως μας ενημερώσουν για τα ακόλουθα στοιχεία:

  1. Ποιος είναι ο αριθμός των μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην Ελλάδα που τα τελευταία πέντε χρόνια «χρίστηκαν» οφειλέτες του Δημοσίου και αδυνατούν έως σήμερα να εξοφλήσουν τις οφειλές τους?
  2. σε τι ύψος ανέρχονται οι οφειλές των επιχειρήσεων αυτών προς το Ελληνικό Δημόσιο σήμερα?
  3. Ποιος είναι ο αριθμός των μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην Ελλάδα που τα τελευταία πέντε χρόνια «χρίστηκαν» οφειλέτες του ΙΚΑ και αδυνατούν έως σήμερα να εξοφλήσουν τις οφειλές τους?
  4. σε τι ύψος ανέρχονται οι οφειλές των επιχειρήσεων αυτών προς το ΙΚΑ σήμερα?
  5. Ποιος είναι ο αριθμός των επιχειρήσεων που πτώχευσαν με βάση τον Πτωχευτικό Κώδικα τα τελευταία πέντε χρόνια?
  6. Πόσοι άνθρωποι δούλευαν στις επιχειρήσεις αυτές το διάστημα 2003-2010?
  7. Γνωρίζει το αρμόδιο Υπουργείο Ανάπτυξης ή το Υπουργείο Οικονομικών αν οι επιχειρηματίες αυτοί έπεσαν έξω «τίμια» ή «δόλια»?
  8. με δεδομένο ότι οι άνθρωποι αυτοί είναι επιχειρηματίες με ποιο τρόπο πιστεύουν τα αρμόδια υπουργεία ότι θα εξοφλήσουν τις υποχρεώσεις τους αν δεν τους επιτραπεί και πάλι να επιχειρήσουν?
  9. στις δυσμενείς συνέπειες κατά όλων των επιχειρηματιών που οφείλουν σήμερα στο Δημόσιο, στο ΙΚΑ, στον ΟΑΕΕ υπάρχει ποιοτικός διαχωρισμός ανάλογα με την αιτία που τους οδήγησε στο να πέσει έξω η επιχείρησή τους ή θεωρούνται όλοι ως δόλιοι?

*****************

 

ΦΛΩΡΑΣ ΠΤΩΧΕΥΣΗ 2Στις 10/2/2014 ο κ. Μαυραγάνης έδωσε την απάντηση του Υπουργείου Οικονομικών. Όπως ήταν αναμενόμενο απάντηση επί των ερωτημάτων 8 ερωτημάτων δεν δόθηκε ποτέ αλλά μόνο επί του ερωτήματος 5. Ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Μαυραγάνης ενημέρωσε την Βουλή ότι οι πτωχεύσεις στην Ελλάδα ήταν την τελευταία 5ετία:

ΕΤΟΣ              ΑΡΙΘΜΟΣ ΠΤΩΧΕΥΣΕΩΝ

2009                            336

2010                            359

2011                            442

2012                            412

2013                            353

Δηλαδή δεκάδες χιλιάδες, ίσως και εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις που τα τελευταία πέντε χρόνια έχουν βρεθεί σε δυσμενέστατη θέση με αποτέλεσμα να έχουν πρακτικά τεθεί σε καθεστώς πτώχευσης, να έχουν σφραγιστεί επιταγές τους, να έχουν οφειλές στην Εφορία, να οφειλές στο ΙΚΑ, να έχουν οφειλές στον ΟΑΕΕ δεν είναι πουθενά καταγεγραμμένες. Η συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων αυτών δεν έχει πτωχεύσει με βάση τον πτωχευτικό κώδικα αλλά έχει πρακτικά πτωχεύσει αφού υφίσταται τις συνέπειες της επιχείρησης και του επιχειρηματία που έχει πτωχεύσει.

Η γνώση του αριθμού αυτού είναι ιδιαιτέρως σημαντική ώστε να ληφθούν οι κατάλληλες αποφάσεις για την επανένταξη στην οικονομική δραστηριότητα αυτών που έπεσαν έξω μεν αλλά δεν είχαν δόλο για αυτό. Η άμεση επανένταξή τους είναι απαραίτητη για πολλούς λόγους με σημαντικότερους τους εξής:

1. την εξασφάλιση εισοδήματος για αυτούς και τις οικογένειές τους

2. την αποπληρωμή, έστω και μακροπρόθεσμη, των χρεών τους στο Δημόσιο, στα ασφαλιστικά ταμεία και στον ΟΑΕΕ και

3. την παροχή και πάλι θέσεων εργασίας ώστε να μειωθεί η ανεργία

Όμως ο αριθμός αυτών των επιχειρήσεων δεν έχει δημοσιευθεί πουθενά και παραμένει άγνωστος στο ευρύ κοινό και στην Τρόικα που λαμβάνει αποφάσεις για το μέλλον μας.

Με εκτίμηση

Φλωράς Γεώργιος

Πανεπιστημίου 59 Αθήνα 10564, τηλ. 2105232621, [email protected]

Επιχειρηματίας

ΔΗΜΟΦΙΛΗ