Κάνοντας η κυβέρνηση ερμηνεία του Συντάγματος και του Κανονισμού της Βουλής (δια στόματος του κ. Βενιζέλου) εντελώς διαφορετική από αυτή της αξιωματικής αντιπολίτευσης, απέφυγε να διαπιστωθεί ενώπιον του λαού, αν διαθέτει πλέον την εμπιστοσύνη της Βουλής.
Μέχρι σήμερα, καμία κυβέρνηση δεν απέφυγε τη συζήτηση πρότασης δυσπιστίας. Σε παρόμοια περίπτωση, ο κ. Καραμανλής (ως πρωθυπουργός) είχε αποδεχτεί σχετική πρόταση του κ. Παπανδρέου (ως αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης) κατά του τότε υπουργού Εθνικής Οικονομίας κ. Αλογοσκούφη. Μάλιστα, για να αποδειχτεί ότι η κυβέρνηση τότε διέθετε την εμπιστοσύνη της Βουλής, μετέτρεψε την πρόταση δυσπιστίας του κ. Παπανδρέου, σε καθολική εμπιστοσύνη της Βουλής προς την κυβέρνηση.
Έπειτα από αυτό, κανείς πλέον δεν γνωρίζει εάν η κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου διαθέτει την εμπιστοσύνη της Βουλής ή παραμένει στην εξουσία παράνομα. Μάλιστα, ενώ αρχικά ο υπουργός Επικρατείας κ. Σταμάτης περίπου αποδέχτηκε την πρόταση δυσπιστίας, στη συνέχεια η κυβέρνηση πανικόβλητη έκανε κυβίστηση.
Η αποφυγή της κυβέρνησης να ζητήσει η ίδια την εμπιστοσύνη της Βουλής, δείχνει ξεκάθαρα ότι είτε γνωρίζει πως δεν διαθέτει πλέον την εμπιστοσύνη της Βουλής, είτε υποπτεύεται ότι θα υπάρξει «πολιτικό ατύχημα» και θα πέσει. Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση της Ελλάδας παραμένει πλέον στην εξουσία με ένα τεράστιο ερωτηματικό για την νομιμότητά της.
Πέτρος Χασάπης