Πόσες ψήφους πρέπει να λάβει ο ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές;

tsiprasΤην επόμενη Κυριακή το βράδυ, εκείνο που όλοι περιμένουν να δουν είναι πόσο πιο πάνω από τη ΝΔ θα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Όμως δεν είναι αυτό το κρίσιμο μέγεθος για τον ΣΥΡΙΖΑ και η ηγεσία του το γνωρίζει. Το κρίσιμο μέγεθος είναι ο απόλυτος αριθμός του 1.655.022 ψήφων που πρέπει να ξεπεράσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Και μάλιστα, όχι μόνο να τον ξεπεράσει, αλλά και πόσο θα τον ξεπεράσει. Σε αυτό ακριβώς το νούμερο θα πρέπει να επικεντρωθούμε, όσοι θέλουμε να προβλέψουμε το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ. Εξηγούμαστε.
Τον αριθμό αυτόν των ψήφων, έλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές τον Ιούνιο 2012. Ο ΣΥΡΙΖΑ συγκέντρωσε αυτές τις ψήφους με έναν έντονο αριστερό αντιμνημονιακό λόγο και με το ενδεχόμενο ακόμα και εξόδου από το ευρώ και επιστροφής σε εθνικό νόμισμα. Έκτοτε η ηγετική ελίτ του ΣΥΡΙΖΑ έκρινε πως, ό,τι ήταν να εισπράξει το κόμμα από το αριστερό ακροατήριο το έχει ήδη εισπράξει και πως, προκειμένου να γίνει κόμμα εξουσίας, έπρεπε να ανοιχτεί προς τον αστικό κεντρώο χώρο.
Έτσι, η ηγετική ελίτ του ΣΥΡΙΖΑ κατάργησε τις συνιστώσες, μετατρέποντας το κόμμα σε ένα αστικό αρχηγικό κόμμα. Εγκατέλειψε οριστικά το ενδεχόμενο της εξόδου από το ευρώ, την ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Δεν υπόσχεται πλέον σχίσιμο των δανειακών συμβάσεων και γενικά δεν υπόσχεται πολλά πράγματα, λόγω της θεωρίας της «καμένης γης». Ταυτόχρονα μιλάει για περισσότερη φορολόγηση, για μη ύπαρξη επαχθούς χρέους κ.λ.π. Με λίγα λόγια, θέλει να κάνει τις αστικές ομάδες της κοινωνίας, να τον εμπιστευτούν και να τον ψηφίσουν.
Για τους πιο πάνω λόγους λοιπόν, έχει μεγάλη σημασία ο αριθμός 1.655.022 των ψήφων. Αν ο ΣΥΡΙΖΑ λάβει περισσότερες ψήφους, αυτό θα σημαίνει ότι η επιλογή του αυτή πέτυχε και εκείνο που θα έχει πλέον αξία, είναι να δούμε πόσο πιο πάνω έχει πάει. Αν αντίθετα λάβει λιγότερες ψήφους, αυτό θα σημαίνει πως όχι μόνο δεν κατάφερε να προσελκύσει αστούς, απεναντίας έχασε και τους αριστερούς υποστηρικτές του και πρέπει να αλλάξει αμέσως πολιτική.
Επομένως, το σημαντικό για τον ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι η πρωτιά ή η διαφορά του από τη ΝΔ. Αυτά είναι επικοινωνιακά κέρδη. Το σημαντικό είναι να δούμε αν, αφενός έγινε αποδεκτή η νέα πολιτική του από τα αστικά στρώματα, αφετέρου αν κατόρθωσε να συγκρατήσει τους παλιούς ψηφοφόρους του, έπειτα από τη μεγάλη πολιτική στροφή που έκανε. Μπορεί οι ευρωεκλογές να μην είναι βουλευτικές εκλογές, αλλά, παρόλα αυτά, ο αριθμός αυτός είναι κρίσιμος.
Πέτρος Χασάπης
 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ