Ακούτε παλικαράκια της συγκυβέρνησης; Κάποιοι παραιτούνται…

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 
beni
Μπορεί εδώ ο Μπένι να επιχειρεί να παρουσιάσει τη συντριβή του περίπου ως νίκη μια και από το 42 έφτασε στο 8% αλλά αλλού οι ηγέτες της συμφοράς παραιτούνται. Ετσι έγινε και στην Ισπανία που μετά την πανωλεθρία που υπέστη στις ευρωεκλογές της Κυριακής, το αντιπολιτευόμενο

 
 
Σοσιαλιστικό Κόμμα (PSOE) της Ισπανίας αποφάσισε να οργανώσει έκτακτο συνέδριο τον προσεχή Ιούλιο για την εκλογή νέου γενικού γραμματέα στη θέση του Αλφρέδο Πέρεθ Ρουμπαλκάμπα.
“Είναι σαφές ότι δεν ξανακερδίσαμε την εμπιστοσύνη των ψηφοφόρων. Θα πρέπει να αναλάβει (το κόμμα) μια νέα ηγεσία”, δήλωσε ο Ρουμπαλκάμπα στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα, μία ημέρα μετά τα χειρότερα εκλογικά αποτελέσματα που έχει καταγράψει στην ιστορία του το PSOE.
Οι Σοσιαλιστές, που χάνουν εννέα από τις 23 έδρες που είχαν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (σε σύνολο 54 για την Ισπανία), προς όφελος των μικρότερων, αριστερών κομμάτων, θα επιλέξουν τον νέο ηγέτη τους στο συνέδριο που θα διεξαχθεί στις 19 και 20 Ιουλίου. Ο Ρουμπαλκάμπα θα παραμείνει στη θέση αυτή μέχρι τότε, όμως δεν σκοπεύει να διεκδικήσει την επανεκλογή του.
Μολονότι τα δύο μεγάλα, παραδοσιακά κόμματα, το Λαϊκό (PP) και το PSOE, κατέλαβαν την πρώτη και τη δεύτερη θέση στις εκλογές της Κυριακής, η σημαντική μείωση των ποσοστών τους και η απώλεια πολλών εδρών θεωρείται ότι επιφέρει σαφές πλήγμα στον δικομματισμό.
“Ενδεχομένως να μπορούμε να μιλήσουμε για την αρχή του τέλους του δικομματισμού. Είναι βέβαιο ότι (τα δύο κόμματα) υποχωρούν. Επαφίεται σε μας πλέον να τα σπρώξουμε στην έξοδο”, δήλωσε ο ηγέτης του Podemos, ο 35χρονος καθηγητής πολιτικών επιστημών Πάμπλο Ιγκλέσιας, μετά την ανακοίνωση του αναπάντεχα υψηλού ποσοστού του αριστερού κινήματος το οποίο ιδρύθηκε πριν από μερικούς μήνες αλλά κατάφερε να εκλέξει πέντε ευρωβουλευτές και να καταλάβει την τέταρτη θέση.
Στην τρίτη θέση, με έξι ευρωβουλευτές, βρέθηκαν οι Οικολόγοι-Κομμουνιστές της Πλουραλιστικής Αριστεράς (Izquierda plural) ενώ τα δύο μικρά κεντρώα κόμματα UPyD και Ciudadanos μπαίνουν επίσης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καταλαμβάνοντας τέσσερις και δύο έδρες αντίστοιχα.
Το PP και το PSOE, τα δύο μεγάλα κόμματα, έχασαν το ένα τρίτο των εδρών τους στην ευρωβουλή και συγκεντρώνουν από κοινού ποσοστό 49% ενώ το 2009 το ποσοστό τους άγγιζε το 80%.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ