Θυμάμαι από τα πρώτα μου χρόνια στο Πανεπιστήμιο Αθηνών(τέλη δεκαετίας 1990, αρχές 2000) όλες οι γραμματείες, οι υπηρεσίες, οι οργανισμοί ήταν εξοπλισμένοι με σταθερά τηλέφωνα SIEMENS. Σύμπτωση θα έλεγε κανείς, Γερμανική τεχνολογία, αξιοπιστία και δεν συμμαζεύεται.
Προϊόντος του χρόνου, τα αίσχη των ελλήνων πολιτικών και η εξαγορά τους από τον Γερμανικό κολοσσό εγράφη με χρυσά γράμματα στην Ιστορία.
Τίθεται όμως ένα ερώτημα. Είναι απλώς θέμα διαφθοράς ελλήνων…
πολιτικών ή θέμα SIEMENS; Ποιός είναι πιο διεφθαρμένος; Οι φίλοι μας οι Γερμανοί οι οποίοι υποδύονται τους καλούς και ηθικούς Προτεστάντες ή μήπως η πλειοψηφία των ελλήνων κοινοβουλευτικών αντιπροσώπων;
Αξίζει πραγματικά να αναφερθώ έστω και επιγραμματικά στο διασημότερο ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΤΗΣ SIEMENS το οποίο ξεπερνά τα στενά και παρωχημένα ευρωπαϊκά σύνορα.
Για τους περισσότερους κατοίκους του Δυτικού ημισφαιρίου, η Ιαπωνία είναι συνώνυμο της πειθαρχίας, της υπακοής, της υπομονής και του σεβασμού. Αυτές τις αξίες λοιπόν αναχαίτησε η ΣΙΕΜΕΝΣ ήδη από το 1914 όταν ξέσπασε το σκάνδαλο στην χώρα του ανατέλλοντος ηλίου.
Εν έτει 1914 η Ιαπωνία βρισκόταν 2 χρόνια μετά την λήξη της περιόδου ΜΕΙΤΖΙ κατά την διάρκεια της οποίας η χώρα δυτικοποιήθηκε σε υπέρτατο βαθμό. Από το 1912 και μετά η Ιαπωνία ήταν στην περίοδο ΤΑΪΣΟ 大正時代,.
Εξοπλιστικός πυρετός επικρατούσε σε ολόκληρο τον πλανήτη.
Η γερμανικη εταιρεία είχε καταφέρει να αποσπάσει αποκλειστικότητα στην Ιαπωνική αγορά κυρίως σε εξοπλισμούς του Αυτοκρατορικού Πολεμικού Ναυτικού δίνοντας γενναίες μίζες στα στελέχη της κυβέρνησης Γιαμαμότο. Όμως η Αγγλική εταιρία VICKERS είχε και αυτή ανάλογα συμφέροντα, και προσφέροντας ανάλογες μίζες, ζήτησε ‘εξηγήσεις’ από τους Ιάπωνες. Εν τέλει μέσω πληροφοριών τις οποίες έστειλε κάποιος ονόματι KARL RICHTER στο πρακτορείο REUTERS, το σκάνδαλο των χρηματισμών ήρθε στο φως.
Το ότι οι Γερμανοί μιζώνουν το γνωρίζουμε. Δείτε όμως τι επακολούθησε στην Ιαπωνία.
-Τεράστιες πορείες διαμαρτυρίας ξέσπασαν στο Τόκυο τον φεβρουάριο του 1914.
– Ο πρωθυπουργός Γιαμαμότο και η κυβέρνησή του παραιτήθηκαν.
– Ο πρωθυπουργός Γιαμαμότο και ο ναύαρχος Σάιτο πέρασαν από στρατοδικείο και υπεβλήθησαν σε στέρηση βαθμού.
– Απηγορεύθη στην ΣΙΕΜΕΝΣ να κάνει οποιαδήποτε μορφή συμφωνίας στο μέλλον.
Συγκρίνετε την αντίδραση των Ελλήνων του σήμερα με αυτή των Ιαπώνων πριν 100 χρόνια…..
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ,
-Party Rivalry and Political Change in Taisho Japan , Peter Duus.
-Kaigun: Strategy, Tactics, and Technology in the Imperial Japanese Navy 1887- 1941, David Evans
-シーメンス事件とは – Weblio辞書
www.weblio.jp/content/シーメンス事件
シーメンス事件とは? シーメンス事件(シーメンスじけん)は、ドイツのシーメンスによる
日本海軍高官への贈賄事件である。ヴィッカースへの巡洋戦艦「金剛」発注にまつわる
贈賄も絡んで、当時の政界を巻き込む一大疑獄事件に発展した。1…
Παναγιώτης Δημητριάδης,
Κλασσικός Φιλόλογος
Στρατιωτικός Ιστορικός
Ιαπωνολόγος
ΒΑ ΜΑ ΜΑ
Υποψήφιος Ευρωβουλευτής – Ανεξάρτητοι Έλληνες.