Φόρος κατοχής σπιτιού -Η τελευταία γκάφα Στουρνάρα

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 
 
 
ntora-stournaras
 
 
Να πληρώσουν και φόρο ιδιοκατοίκησης «από το πουθενά» κινδυνεύουν εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων.
Από «αβλεψία», όπως λένε στο υπουργείο Οικονομικών, κατά τη συγγραφή του νόμου για το νέο Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, ξεχάστηκε να τεθεί μία διάταξη, η οποία

 
εξαιρεί το τεκμαρτό εισόδημα ιδιοκατοίκησης από το φόρο εισοδήματος.
Η προσωρινή λύση που έδωσε το υπουργείο, ήταν να στείλει «σήμα» στις εφορίες, για να ενημερώνουν τους έντρομους πολίτες πως δεν πρόκειται να πληρώσουν «νέο φόρο».
Για να απαλλαγούν οριστικά, όμως, θα πρέπει, και τυπικά, να υπογραφεί ή να ψηφιστεί μία νέα διάταξη, η οποία ετοιμάζεται και θα ξεκαθαρίζει πως το εισόδημα από ιδιοκατοίκηση δεν θα προστίθεται στο φορολογητέο εισόδημα των πολιτών.
Το λάθος εντοπίζεται στην κωδικοποίηση του νέου Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (ΚΦΕ) που ψηφίστηκε πριν μισό χρόνο. Αυτός ενσωματώνει παλαιές και νέες υφιστάμενες διατάξεις, αλλά, λόγω ενός «λάθους», έκρυβε τελικά και ένα «νέο φόρο» για τους πολίτες.
Το λάθος εντοπίστηκε ήδη από λογιστές και φορολογουμένους, που κατέφυγαν στις εφορίες και έγιναν αιτία να δοθεί εντολή στους εφόρους να καθησυχάζουν τους πολίτες πως δεν θα κληθούν να πληρώσουν φόρο για εισόδημα από ιδιοκατοίκηση.
Τρέχουν να διορθώσουν την «γκάφα»
Το θέμα ανέκυψε από το γεγονός ότι στο νέο Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος δεν προβλέπεται ρητά η απαλλαγή του τεκμαρτού μισθώματος ιδιοκατοίκησης από το φόρο εισοδήματος.
Αυτό οδηγεί αυτόματα φορολογούμενους που ζουν σε ιδιόκτητες κατοικίες να πληρώσουν φόρο ιδιοκατοίκησης επί ανύπαρκτων τεκμαρτών εισοδημάτων.
Σύμφωνα με τις νέες διατάξεις (παράγραφος 1 του άρθρου 39), σαν εισόδημα από ακίνητη περιουσία θεωρείται και «το εισόδημα, σε χρήμα ή σε είδος, που προκύπτει από την εκμίσθωση ή την ιδιοχρησιμοποίηση ή τη δωρεάν παραχώρηση χρήσης γης και ακινήτων». Υπολογίζεται μάλιστα με πολλαπλασιασμό της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου με συντελεστή 3%.
Το γινόμενο που προκύπτει θα φορολογηθεί με βάση την κλίμακα που ισχύει για τα εισοδήματα από ακίνητα και με συντελεστές 11% για τα πρώτα 12.000 ευρώ και 33% για το υπερβάλλον ποσό.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ