ΔΕΠΑ, κεντρικός ρόλος στη μετατροπή της Ελλάδας σε ενεργειακό κόμβο της περιοχής

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σπύρος Παλαιογιάννης, διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ
http://www.youtube.com/watch?v=h3mzKvSbNpw
Η υλοποίηση του μεγάλου έργου της εισαγωγής του φυσικού αερίου στο ενεργειακό ισοζύγιο της Ελλάδος δρομολογήθηκε με την ίδρυση της ΔΕΠΑ, το 1988, ως φορέα ανάπτυξης της απαραίτητης υποδομής και όλων των λοιπών πτυχών της βιομηχανίας φυσικού αερίου.

Η ΔΕΠΑ πραγματοποίησε ένα σημαντικό, για τα ελληνικά δεδομένα, έργο βασικής υποδομής, λογιστικής αξίας άνω των 1,5 δισ. ευρώ, που έφερε φυσικό αέριο από τη Θράκη ως την Αττική και σε όλα τα μεγάλα κέντρα κατανάλωσης της ηπειρωτικής χώρας. Κατασκευάστηκαν πάνω από 1.000 χιλιόμετρα δικτύου υψηλής πίεσης μεταφοράς, πάνω από 5.000 χιλιόμετρα μέσης πίεσης διανομής σε έναν αριθμό διαφορετικών περιοχών και ένα εκτεταμένο δίκτυο αγωγών χαμηλής πίεσης σε τουλάχιστον έξι ευρύτερες αστικές περιοχές. Ολοκληρώθηκε η κατασκευή σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στη Ρεβυθούσα, συνδεόμενου μέσω υποθαλασσίων αγωγών με το κεντρικό σύστημα μεταφοράς φυσικού αερίου καθώς και ο διασυνδετήριος αγωγός μεταφοράς φυσικού αερίου από την Τουρκία (Καρατσαμπέ) στην Ελλάδα (Κομοτηνή), μήκους 295 χιλιομέτρων.
Πραγματοποιήθηκαν συνεργασίες με μεγάλες διεθνείς εταιρείες, οι οποίες ανέλαβαν την επέκταση των δικτύων διανομής και τη διείσδυση του φυσικού αερίου σε περιοχές με καταναλωτές μέχρι 10 εκατ. κ.μ. τον χρόνο. Αναπτύχθηκε εσωτερική αγορά φυσικού αερίου, που καλύπτει όλους τους τομείς της οικονομικής δραστηριότητας, με δυναμικό περαιτέρω διείσδυσης.
Ο αυξανόμενος ρόλος του φυσικού αερίου στη διεθνή ενεργειακή σκηνή σε συνδυασμό με την κομβική γεωγραφική θέση της χώρας δημιουργεί προοπτικές ευρύτερης διασύνδεσης της υφιστάμενης υποδομής με τις υποδομές γειτονικών χωρών. Το γεωστρατηγικό αυτό πλεονέκτημα αξιοποιείται από τη ΔΕΠΑ με την ενεργό συμμετοχή της σε αντίστοιχα έργα.
Ήδη ο διασυνδετήριος αγωγός Τουρκίας – Ελλάδος λειτουργεί από το 2007 και μεταφέρει κασπιακό/αζέρικο αέριο μέσω Τουρκίας στην Ελλάδα. Ο αγωγός αυτός σχεδιάζεται να επεκταθεί ως την Ιταλία ενώ η ελληνοτουρκική διασύνδεση αποτελεί βάση τού υπό ανάπτυξη παράπλευρου ελληνοβουλγαρικού διασυνδετήριου αγωγού Κομοτηνή – Stara Zagora, μήκους 160 χιλιομέτρων, με προοπτική περαιτέρω επέκτασής του.
Η ΔΕΠΑ με την πολύπτυχη εμπειρία της έχει έντονη παρουσία στον ευρύτερο ενεργειακό χώρο. Από το 2007 δραστηριοποιείται ως όμιλος εταιρειών νομικά διαχωρισμένων σε όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων της βιομηχανίας φυσικού αερίου, ανταποκρινόμενη επιτυχώς στις προκλήσεις της ελεύθερης αγοράς σύμφωνα με τις προβλέψεις της κοινοτικής νομοθεσίας.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση στηρίζει και ενισχύει, μέσω χρηματοδοτικών προγραμμάτων της, όλα τα έργα της ΔΕΠΑ ιδίως αυτά των οποίων η θετική συνέργεια ξεπερνά τα σύνορα της χώρας και εκτείνεται πρώτιστα στον χώρο της ΝΑ Ευρώπης και συνακόλουθα στον ευρύτερο ευρωπαϊκό χώρο. Ενδεικτικά αναφέρονται τα έργα των διασυνδέσεων Τουρκία – Ελλάδα, Ελλάδα – Ιταλία, Ελλάδα – Βουλγαρία, νέος σταθμός αεριοποίησης LNG στη Βόρειο Ελλάδα, με πολύπλευρη σημασία στην υλοποίηση της ευρωπαϊκής πολιτικής αφού, πέραν των άλλων, συμβάλλουν στη διεύρυνση των πηγών προμήθειας, στην εδραίωση συνθηκών ανταγωνισμού και ασφάλειας τροφοδοσίας, στην ανάπτυξη ενδιάμεσων αναδυόμενων αγορών, στην ενίσχυση δημιουργίας περιφερειακών αγορών φυσικού αερίου.
Με βασικό μοχλό τη ΔΕΠΑ διευρύνονται ο επενδυτικοί ορίζοντες και πολλαπλασιάζονται οι επιχειρηματικές ευκαιρίες σε όλο το πλέγμα των αντίστοιχων δραστηριοτήτων μέσα και έξω από τη χώρα. Ουσιώδης πρόκληση σήμερα για την ευρωπαϊκή βιομηχανία φυσικού αερίου είναι η δημιουργία προϋποθέσεων για την τροφοδοσία της αγοράς με ασφάλεια, σε ανταγωνιστικά επίπεδα και σε διαχρονική βάση. Ο όμιλος των εταιρειών της ΔΕΠΑ συμβάλλει σταθερά στην υλοποίηση αυτών των στόχων.
 
Παραλαμβάνοντας τη διάκριση DiamondsoftheGreekEconomyo κ. Σπύρος Παλαιογιάννης, Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΠΑ ανέφερε:
 
Καλησπέρα σας, ευχαριστώ πολύ για την απονομή αυτής της διάκρισης. Εμείς βέβαια είμαστε μια εταιρεία του ευρύτερου δημόσιου τομέα, αλλά μας γεμίζει ικανοποίηση το γεγονός ότι έχουμε αναγνωρισιμότητα και μας θεωρούν ένα πετυχημένο businessstory τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα. Και αυτό έγινε χάρη στις προσπάθειες, στη γνώση, στην εταιρική ευθύνη που επιδείξαμε για μια 25ετία, στη διάρκεια της οποίας καταφέραμε να δημιουργήσουμε έναν ισχυρό όμιλο εταιρειών με έργο για αναπτυξιακή διάσταση με άρτια υποδομή από το ένα άκρο της Ελλάδας μέχρι το άλλο, αρκετών δισεκατομμυρίων ευρώ αλλά και ο οποίος έχει μια συμβολή στη χάραξη μιας αποτελεσματικής, όπως αποδεικνύεται, εθνικής στρατηγικής. Συμβάλαμε στη χάραξη – βοηθώντας την κυβέρνηση – αλλά μεγάλο μέρος της υλοποίησης ανήκει και σε εμάς, στο να κάνουμε τη χώρα μας κόμβο διαμετακόμισης φυσικού αερίου – το TAPείναι το παράδειγμα –, να πάρουμε ένα ακόμη συμβόλαιο, άρα να διαφοροποιήσουμε περαιτέρω τις τιμές προμήθειας και να συμβάλουμε ενεργά στη διαμόρφωση μιας ανταγωνιστικής αγοράς όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην ευρύτερη περιοχή. Αυτά έγιναν με μεγάλη προσπάθεια. Συνεχίζουμε τις προσπάθειές μας να κάνουμε πιο ανταγωνιστικό το portofolio των συμβάσεων προμήθειας για να μπορέσουμε να δώσουμε χαμηλότερες τιμές στους πελάτες μας. Τελευταία είχαμε μια σημαντική μείωση με κάποιον προμηθευτή μας και επίκειται και άλλη τέτοια προσπάθεια. Αυτό όμως που πραγματικά θα κάνει τη χώρα μας ανταγωνιστική αγορά θα είναι η δημιουργία ενός κόμβου και γι’ αυτό αγωνιζόμαστε τώρα που οι αγορές ανοίγουν, απελευθερώνονται και εμείς έχουμε πάντα τη λογική να συμμετέχουμε σε αυτές χωρίς να θέλουμε να τις εμποδίσουμε. Προετοιμαζόμαστε για να είμαστε ένας από τους παίχτες της αγοράς βασιζόμενοι στις ικανότητές μας και στις προσπάθειές μας για ένα καλύτερο μέλλον για την εταιρεία μας και για την ελληνική βιομηχανία.
Σας ευχαριστώ πολύ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ