ΚΥΒΕΡΝΟ-ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΙΔΙΩΤΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΥ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

wpid 20140624090037

Ιωάννου Κόντου
Ομότιμου καθηγητή Πληροφορικής (ειδικoύ της Τεχνητής Νοημοσύνης)
Πανεπιστημίου Αθηνών
Η διαχείριση της παραγωγής και της διανομής ηλεκτρικής ενέργειας στηρίζεται ήδη σε μεγάλο βαθμό σε αυτοματισμούς και υπολογιστικά συστήματα διαρκώς αυξανόμενης πολυπλοκότητας. Η τεχνολογική αυτή εξέλιξη , όπως προκύπτει από την διεθνή βιβλιογραφία, έχει καταστήσει τα συστήματα ενέργειας ιδιαιτέρως ευάλωτα σε επιθέσεις από χάκερς (hackers) δηλαδή δολιοφθορείς ηέκτρονικών συστημάτων.
Οι επιθέσεις αυτές μπορούν να προκαλέσουν από τοπικές βλάβες μέχρι γενική διακοπή (blackout). Είναι γνωστή η κυβερνο-επίθεση εναντίον του Ιράν που κατέστρεψε μεγάλο αριθμό ηλεκτρικών μηχανημάτων.
Τα προγράμματα υπολογιστών που δημιουργούν τους ανωτέρω κινδύνους μπορεί να υπνώττουν επί μακρόν χρονικόν διάστημα εντος των στοχοποιημένων συστημάτων και να ενεργοποιούνται εν καιρώ κρίσεων. Αυτό καθιστά τελείως απαραίτητη την λήψη προληπτικών μέτρων.
Είναι άγνωστο αν κάθε ιδιωτική εταιρία παραγωγής και διανομής ενέργειας και μάλιστα πολυεθνικής μετοχικής σύνθεσης είναι διατεθειμένη να λάβει όλα τα απαιτούμενα μέτρα και να θέσει εαυτόν υπό αυστηρόν κρατικόν έλεγχο για την προληπτική αντιμετώπιση των ανωτέρω κινδύνων.
Διερωτώμαι λοιπόν αν επιτρέπεται μια χώρα όπως η Ελλάδα μας, περιστοιχισμένη από εχθρούς, να εναποθέσει την ενεργειακή της ασφάλεια εις χείρας ιδιωτών αγνώστων επιδιώξεων και εξαρτήσεων.
Μόνον κρατική ιδιοκτησία και εμπλοκή των κρατικών υπηρεσιών ασφαλείας αλλά εν ανάγκη και των Ενόπλων Δυνάμεων μπορεί να ελαχιστοποιήσει τον κίνδυνο των συστημάτων ενεργείας όπως και άλλων κρισίμων υποδομών από κυβερνο-επιθέσεις.
Εν όψει των ανωτέρω κρούω τον κώδωνα του κινδύνου για τις καταστροφές που μπορεί να επιφέρουν επιπόλαιες ιδιωτικοποιήσεις κρατικών μονοπωλίων που ως γνωστόν ελάχιστα θα ελαφρύνουν το δημόσιο χρέος και καθόλου δεν θα αυξήσουν τον περιβόητο «ανταγωνισμό».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ