«Η οικονομική κρίση έγινε αισθητή πιο άμεσα, αλλά εντέλει η περιβαλλοντική κρίση είναι εκείνη, η οποία θα έχει τις μεγαλύτερες και σημαντικότερες επιπτώσεις» δήλωσε ο Γιώργος Α. Παπανδρέου και υπογράμμισε ότι απαιτούνται νέα εργαλεία και ένα νέο μοντέλο, αυτό της πράσινης ανάπτυξης, και όχι η επιστροφή σε συνηθισμένες επιχειρηματικές πρακτικές.
Αναφερόμενος στα τεκταινόμενα στην Ελλάδα, τόνισε ότι «η χώρα πρέπει να αποτελέσει διεθνές πρότυπο της πράσινης οικονομίας. Οι δημόσιες επενδύσεις στην παράγωγη «πράσινης» τεχνολογίας για την γεωργία, τα δημόσια έργα, τον τουρισμό και κυρίως στην ενέργεια, θα παράξουν προϊόντα υψηλής ποιότητας με αποτέλεσμα η Ελλάδα να αποκτήσει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, είπε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, παρουσιάζοντας τις προτάσεις του για την οικονομική ανάπτυξη.
Ειδική αναφορά έκανε στην επένδυση στο ανθρώπινο δυναμικό, γιατί , όπως σημείωσε, «η υψηλή τεχνολογία σημαίνει κατάρτιση, επανακατάρτιση, χρήση των νέων επιστημόνων, νέων επαγγελματιών, δημιουργία θέσεων εργασίας στην υψηλή τεχνολογία». Επεσήμανε τον σημαντικό ρόλο της Ελλάδας στην ανάπτυξη Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, αναφέροντας ως παραδείγματα τις επενδύσεις στην αιολική ενέργεια και στην γεωθερμία.
«Η Ελλάδα πιστεύω ότι μπορεί να έχει ένα καίριο ρόλο στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην περιφέρεια, να αναλάβει ηγετικό ρόλο», αλλά πρέπει να αντιμετωπίσει τα μεγάλα προβλήματα με τη γραφειοκρατία, με την διαφθορά, σε τοπικό και σε κεντρικό επίπεδο, και πιστεύω ότι σε πολλές περιοχές θα μπορούσαμε να έχουμε πιο απλούς και πιο αποτελεσματικούς στόχους, σε σχέση με τις τεχνολογίες που έχουμε στη διάθεσή μας» είπε ο Γιώργος Α. Παπανδρέου αναλύοντας τις μεγάλες αλλαγές και τομές που πρέπει να γίνουν στην ελληνική οικονομία και κοινωνία.
«Απαιτούνται δημόσιες επενδύσεις μεγάλης κλίμακας, αξιοποίηση της χρηματοδότησης από την Ε.Ε. και βεβαίως μια ριζική αναδιάρθρωση του εκπαιδευτικού μας συστήματος» υπογράμμισε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και πρότεινε την δημιουργία ενός «πράσινου» Ταμείου, το οποίο θα προωθεί την πράσινη επιχειρηματικότητα.
“Πράσινο” Ταμείο και Ψήφοι
Εβλεπα τον Μιχ.Τρεμόπουλο το πρωί στο Mega και τον Π.Τσίμα να…αγωνιά εαν θα δεχθεί να συμβάλει με τους…9 βουλευτές που θα εκλέξει στον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας που θα προκύψει τον…Οκτώβριο(!) και απορούσα (κι εγω όπως και τόσοι άλλοι) με ποιο κόμμα, ποιούς βουλευτες και κυρίως ΠΟΙΟ πρόγραμα; ΟΛΟΙ μας θέλουμε καθαρό αέρα και ουρανό, καθαρές θάλασσες, νερό πόσιμο και τόσα άλλα που συμβάλουν στην λεγόμενη ποιότητα ζωής και την “πράσινη ανάπτυξη”. Με ποιούς όμως “σπόνσορες”;
Είναι γνωστό οτι το συγκεκριμένο κόμμα εμφανίσθηκε αίφνης απο τον Ομιλο Αλαφούζου κάπου τον Οκτώβριο να είναι το πιο…δημοφιλές κόμμα(απο την Puplic Issue)! Εγω που διάβασα λίγο το πρόγραμμα τους πχ για τους μεταναστες, τις μειονότητες και το σκοπιανό…έφριξα. Εβγαλα σπυράκια αναφυλαξίας! Αυτός που έγραψε εκείνες τις “αραδες” θα έπρεπε – χωρις πλάκα – να εκτελεστεί ως προδότης στα 6 μέτρα! Ποιά οικολογία και πράσινα…άλογα. Ποιοί και με ποιά λεφτά τους εκπαιδεύουν τόσους μήνες στα σχετικά σεμινάρια; Με ποιο “αφεντικό” και προωθώντας ποια συμφέροντα;
Απο εκεί και μετά ο Κ.Σημίτης “την κοπάνησε” απο χθες για Λονδίνο και Βρυξέλες γιατί λέει η Ιρλανδία θα αναθεωρήσει με νέο δημοψήφισμα την άρνηση της στην Ευρωπαϊκή Συνθήκη και εαν συμβεί αυτό θέλει να είναι “υποψήφιος” για μια απο τς τρεις σημαντικες θέσεις που προβλέπονται.
Ο Γιώργος πριν φυγει για Κίνα(σήμερα) ανέπτυξε το όραμα του για την «Πράσινη Ανάπτυξη» που θα αποτελέσει μοχλό ανάπτυξης για την Ελλάδα μιλώντας στη Διεθνή Διάσκεψη για την Κλιματική Αλλαγή και την Ενεργειακή Ασφάλεια (Athens Summit 2009).