Η Δύση και τα παπαγαλάκια στρώνουν το χαλί για την εκλογή του Ερντογάν στην προεδρία

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ερντογανΤη «θέση του στην ιστορία» διαφαίνεται ότι θα διασφαλίσει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετά τις προεδρικές εκλογές στην Τουρκία, σύμφωνα με δημοσίευμα στην εφημερίδα «New York Times».

Στις περισσότερες αναφορές σε αμερικανικά ΜΜΕ, ο υποψήφιος του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης θεωρείται το φαβορί στις μεθαυριανές εκλογές.

«Η προσκόλλησή του στην εξουσία ωστόσο έχει δημιουργήσει ισχυρές αντιθέσεις στο εσωτερικό της Τουρκίας, ενώ έχει θορυβήσει τους δυτικούς συμμάχους της χώρας που φοβούνται υφέρποντα απολυταρχισμό» τονίζεται στο εν λόγω δημοσίευμα.

«Μια πιθανή εκλογή Ερντογάν», δήλωσε ο Μαρκ Πιερίνι του ινστιτούτου μελετών Carnegie Europe, «θα σημάνει την έναρξη μιας νέας εποχής, στην οποία ο πρόεδρος δεν εκλέγεται από τη Βουλή, αλλά πανεθνικά, από το σώμα των ψηφοφόρων. Η στάση του Ερντογάν», υπογράμμισε χαρακτηριστικά «δεν συνάδει με τα πρότυπα της ΕΕ (πολωτικές δημόσιες συζητήσεις, απομάκρυνση από το κράτος δικαίου), ταυτόχρονα όμως η Τουρκία είναι ένα σημαντικό μέλος του ΝΑΤΟ. Επιπλέον, ο Ερντογάν έχει δηλώσει ξεκάθαρα τις προθέσεις του να τροποποιήσει το σύνταγμα και να εγκαθιδρύσει μια εκτελεστική προεδρία, ενώ στο μεταξύ επιθυμεί να ασκήσει όλες τις εξουσίες της θέσης που επιτρέπει ο υπάρχων νόμος».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, μια νίκη του Ερντογάν «θα σημάνει μια θεαματική επιστροφή, μετά από μία από τις πλέον δύσκολες χρονιές του στην εξουσία» (διαδηλώσεις, σκάνδαλα διαφθοράς, αναμέτρηση με τον Φετουλάχ Γκιουλέν για την εξουσία).

Όσον αφορά τις οικονομικές προεκτάσεις μιας πιθανής εκλογής Ερντογάν στην προεδρία της Τουρκίας, ο Τίμοθι Ας της τράπεζας Standard, διατύπωσε την άποψη ότι «η τουρκική χρηματοπιστωτική αγορά θα καλοδεχτεί μια νίκη Ερντογάν ως σημάδι σταθερότητας. Στο διάστημα που ακολουθεί», επεσήμανε, «ο Ερντογάν θα προσπαθήσει να ορίσει τον διάδοχό του στο κόμμα (αναμένεται ότι θα πρόκειται για κάποιον πιστό του σύμμαχο, προκειμένου να διατηρηθούν οι δεσμοί του με το κόμμα, ώστε να προβεί στις συνταγματικές τροποποιήσεις που επιθυμεί). Πιθανοί διάδοχοί του είναι ο υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου και ο υπουργός Μεταφορών Μπιναλί Γιλντιρίμ».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ