Νέο κόλπο: Ανταλλάσσουν έντοκα γραμμάτια με ομόλογα!

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ellinika omologaΈνα νέο κόλπο φαίνεται ότι βρήκαν στο Υπουργείο Οικονομικών για να πάρουν σχεδόν 1 δις ευρώ χωρίς να θεωρηθεί νέα έκδοση ομολόγου, μιας και δεν έχουν το πράσινο φως της τρόικα.

Τι θα κάνουν; Θα ανταλλάξουν έντοκα γραμμάτια που είναι σε ισχύ με ομόλογα. Ποια ομόλογα; Αυτά που έβγαλε η Ελλάδα τον Απρίλιο και τον Ιούλιο του 2014, αφού αποφασίστηκε να τα ..επανεκδόσει.

Ως γνωστόν, το μεγαλύτερο μέρος των εντόκων κατέχουν οι τράπεζες. Άρα, με αυτό τον τρόπο βάζουν τα «ευαγή» ιδρύματα στην αγορά ομολόγων. Από την άλλη όμως, το Υπουργείο Οικονομικών «ελαφρύνεται» από έντοκα γραμμάτια, αφού με βάση το μνημόνιο μπορεί να εκδώσει έντοκα τρίμηνα και εξάμηνα, αλλά το συνολικό ύψος των εντόκων που είναι σε ισχύ να μην ξεπερνούν τα 17 δις ευρώ.

Με αυτό τον τρόπο, το Υπουργείο Οικονομικών, στα «μουλωχτά» ανοίγει δρόμο για μια ή δυο ακόμα εκδόσεις εντόκων γραμματίων, στοχεύοντας σε 1 δις περισσότερο, παρακάμπτοντας το απαγορευτικό της τρόικα για νέα δάνεια και επιβάρυνση του χρέους.

Πως γίνεται αυτό; Αν το 1 δις που θα ανταλλαχθεί μειώσει τα «εν ενεργεία» έντοκα γραμμάτια στα 16 δις, τότε υπάρχει περιθώριο για νέα έκδοση εντόκων γραμματίων για να πιάσουμε το «ταβάνι».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ