Μας "πέθανε" από ανάπτυξη το προσχέδιο του προϋπολογισμού

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

prosxedioΧωρίς αναπτυξιακά μέτρα κατατέθηκε σήμερα το προσχέδιο του προϋπολογισμού  για το 2015, που ήρθε για να ..αλλάξει!

Η τρόικα δεν έχει δώσει την έγκρισή της, αλλά μόνο την ..ανοχή της στην κυβέρνηση για να καταθέσει ένα προσχέδιο που θα γραφτεί ξανά σχεδόν από την αρχή, μέχρι να φτάσουμε στο τελικό κείμενο τον Δεκέμβριο.

Οι δανειστές θα ξεκινήσουν ελέγχους κωδικό – κωδικό στο προσχέδιο, αφού οι εκτιμήσεις και τα νούμερα που έχει βάλει η κυβέρνηση, δεν τους βγαίνουν.

Για το 2015 υπολογίζεται ότι θα είναι στο 2,9%, του ΑΕΠ, οριακά κάτω από το 3% του ΑΕΠ που γράφει το μνημόνιο. Το δημοσιονομικό έλλειμμα για το επόμενο έτος θα είναι στο 0,2%, μαζί με τη δαπάνη για την αποπληρωμή των τόκων.

Τα έσοδα προβλέπεται να αυξηθούν το 2015 κατά 1 δις ευρώ στα 50,7 δις ευρώ, ενώ οι δαπάνες θα είναι αυξημένες κατά 380 εκατ. ευρώ.

Για το 2015 παραμένει η πρόβλεψη για ανάπτυξη 2,9% (5,4 δις ευρώ), ενώ για το 2014 το προσχέδιο αναφέρει ότι θα κλείσει με οριακή αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,6%.

Για την ανεργία προβλέπει ότι θα βρεθεί στο 22,5% για το σύνολο του 2015.

Το χρέος της Γενικής Κυβέρνησης προβλέπεται ότι θα διαμορφωθεί στα 316 δισ. ευρώ ή στο 168% του ΑΕΠ, με το προσχέδιο να προβλέπει μείωση κατά 7% του ΑΕΠ σε σχέση με το 2014.

Οι δαπάνες για τόκους χρέους της Κεντρικής Διοίκησης προβλέπονται να διαμορφωθούν στα 5,9 δις ευρώ, μειωμένες κατά 200 εκατ. ευρώ σε σχέση με το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα.

Χωρίς να προσδιορίζεται κάτι παραπάνω, το προσχέδιο περιλαμβάνει τη μείωση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης, η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών που άρχισε να ισχύει από τα μέσα του 2014, η μείωση της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης κατά 30%, που κανονικά θα έπρεπε να καταργηθεί στο τέλος του έτους και η διατήρηση του χαμηλού ΦΠΑ στην εστίαση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ