Άσκησαν δίωξη στον πρόεδρο της Καταλονίας επειδή έκανε δημοψήφισμα

μασΗ ισπανική εισαγγελία άσκησε σήμερα δίωξη εναντίον του προέδρου της Καταλονίας Αρτούρ Μας επειδή διοργάνωσε στις 9 Νοεμβρίου μια συμβολική ψηφοφορία για την ανεξαρτησία της επαρχίας αυτής, τη διεξαγωγή της οποίας είχε απαγορεύσει η δικαιοσύνη.

Στον Μας καθώς και στην αντιπρόεδρο της καταλανικής κυβέρνησης Ζουάνα Ορτέγα αλλά και την περιφερειακή σύμβουλο για την Παιδεία Ιρένε Ριγάου ασκήθηκε δίωξη για «πολιτική ανυπακοή, απιστία, κατάχρηση εξουσίας και υπεξαίρεση δημόσιων πόρων».

Η εισαγγελία είχε ανακοινώσει από την Τετάρτη ότι επρόκειτο να ξεκινήσει αυτή τη διαδικασία, μετά τη διεξαγωγή της συμβουλευτικής ψηφοφορίας στην Καταλονία στην οποία συμμετείχαν 2,3 εκατομμύρια άνθρωποι, το 80% των οποίων είπε «ναι» στην ανεξαρτησία της επαρχίας.

Αν καταδικαστούν για πολιτική ανυπακοή ή για κατάχρηση εξουσίας, ενδέχεται να απαγορευθεί στους πολιτικούς αυτούς να ασκούν τα καθήκοντά τους. Για την υπεξαίρεση δημόσιων πόρων ενδέχεται να καταδικαστούν σε ποινές από τρία χρόνια φυλάκιση ως έξι χρόνια κάθειρξη. Η σύμβουλος Παιδείας κατηγορείται διότι τα δημόσια σχολεία χρησιμοποιήθηκαν ως εκλογικά κέντρα.

Ο Μας δήλωσε χθες Πέμπτη ότι η απόφαση της εισαγγελίας να του ασκηθούν διώξεις δεν είναι «μόνο περίεργη, αλλά και απογοητευτική».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ