Success Story: Πρακτορεια με σφραγισμένες επιταγές και μπλοκαρισμένους λογαριασμούς στέλνουν Έλληνες για τουρισμό στο Λονδίνο.
Είναι που “εξυγιάνθηκε το κράτος” και “συνεχίζονται οι μεταρρυθμίσεις”!
Η “παλιά, κακιά Ελλάδα” είχε ορισμένες δικλείδες ασφαλείας που προστάτευαν τους καταναλωτές και εξασφάλιζαν κατά το δυνατό τον χώρο του τουρισμού, ζητώντας το απλό: Μία εγγυητική επιστολή για την λειτουργία των τουριστικών γραφείων, ανάμεσα στα άλλα δικαιολογητικά. Είναι αναμενόμενο λόγω της κρίσης, να υπάρχουν γραφεία με…
σοβαρό πρόβλημα και βεβαίως θα πρέπει να ενισχυθούν με την εφαρμογή πολιτικής, όπως προκρίνουμε και για όλες τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Όχι όμως σε βάρος των καταναλωτών που δεν είναι σε θέση να γνωρίζουν εάν τα τουριστικά γραφεία (κυρίως στο διαδίκτυο) που τους τάζουν “χλιδάτες διακοπές στο Λονδίνο” έχουν “σκάσει” στην αγορά με ακάλυτπες επιταγές. Αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό γιατί το έχουμε ζήσει από την ανάποδη με τουρίστες του εξωτερικού να μένουν εδώ έρμαια χρεοκοπημένων γραφείων και να βασίζονται στην καλή πρόθεση των Ελλήνων επιτηδευματιών του τουρισμού ώστε να μην μείνουν στον δρόμο.
Το αντίθετο δυστυχώς δεν ισχύει. Μην περιμένει κανείς “ευαισθησία” στο Λονδίνο ή το Βερολινο. Ακόμα χειρότερα, όταν καταθέσεις χρήματα σε λογαριασμούς γραφείων που ήδη έχουν σκάσει οι επιταγές τους, στην καλύτερη περίπτωση θα χάσεις τα λεφτά σου, στην χειρότερη, θα βρεθείς εκβιαζόμενος από τον Άγγλο ξενοδόχο που θα σε υποχρεώσει να πληρώσεις ή να πεταχτείς στον δρόμο.
Που κολλάει το κράτος στην όλη ιστορία; Ακριβώς στο ότι καμμία τράπεζα δεν θα εκδόσει εγγυητική σε γραφείο που εκδίδει ακάλυπτες επιταγές. Με την ίδια λογική, το κράτος -ειδικά στις περιπτώσεις εξερχόμενου τουρισμού- θα έπρεπε να ενημερώνεται άμεσα και να αναστέλλει τις άδειες λειτουργίας (εφόσον δεν μιλάμε για πειρατές).
Αφορμή για το θέμα είναι καταγγελια που μας έφτασε για δύο συγκεκριμένα γραφεία (που μπορεί να ειναι σε άμεση συνέργεια), το Human H******S και το OURT****L από πελάτη που έχει δώσει προκαταβολή. (δεν δημοσιεύουμε τα ονόματα για ευνόητους λόγους)
Επααλαμβάνουμε, στο εσωτερικό θα την βρεις την άκρη, στο εξωτερικό όμως θα αντιμετωπίσεις τεράστιο πρόβλημα. Και εδώ οι ευθύνες του κράτους είναι τεράστιες γιατί ο απλός πολίτης δεν μπορεί να γνωρίζει. Το κράτος όμως πρέπει και υποχρεούται να ελέγχει προς όφελος των πολιτών αλλά και της αγοράς γενικότερα. Αυτές είναι οι “μεταρρυθμίσεις” που όμως ουδείς ασχολήθηκε να εφαρμόσει. Δεν φέρνουν ζεστό παρά βραχυπρόθεσμα βλέπετε.