Ο Ευ. Βενιζέλος -ως υπουργός πολιτισμού- διέκοψε τις "συστηματικές ανασκαφές!!!

wpid 20141203041532

” ….λόγω έλλειψης προθηκών, κλπ στα μουσεία.
“….τα οκτώ από τα δέκα αρχαία αντικείμενα είναι στις αποθήκες”(;)
….τάδε έφη ο κ. Ε. Βενιζέλος το Μάιο 1997 απαντώντας στον Μητροπολίτη Αλεξανδρούπολης Άνθιμο, όταν του ζητήθηκε η συνέχιση των ανασκαφών στην ευαίσθητη περιοχή της Θράκης!
….και την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς και ιστορίας του έθνους μας ….ας την βάλουμε στο χρονοντούλαπο ή ας την θάψουνε κάτω από μπάζα και μπετά ….”επιτήδειοι” εργολάβοι και εργολαβίσκοι.
“Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΉ” 13-05-1997 (αρνητική κριτική)
ΤΊΤΛΟΣ: Ανασκαφές και μουσεία.
Αποσπάσματα από το άρθρο:
«Από τα δέκα αρχαία αντικείμενα που έχουν ανακαλυφθεί, τα οκτώ βρίσκονται σε αποθήκες και μόνο τα δύο σε προθήκες μουσείων».
Αυτή είναι, “H απάντηση που έδωσε ο υπουργός Πολιτισμού στον Μητροπολίτη Αλεξανδρούπολης Άνθιμο, στην συνάντηση για την πολιτιστική ανάπτυξη της Θράκης, κατά τη διάρκεια της οποίας ζητήθηκε η συνέχιση των ανασκαφών στην περιοχή, είναι χαρακτηριστική.”
Είναι αλήθεια ότι ο κ. Βενιζέλος ανακοίνωσε εδώ και καιρό τη διακοπή των συστηματικών ανασκαφών, προκειμένου να νοικοκυρέψει αυτό το κεφάλαιο-πληγή για το YΠΠO……..
Όμως, και ποιος μπορεί να εγγυηθεί αυτό που θέλει το YΠΠO; Διακόπτοντας για ένα χρόνο (ίσως και δύο) τις συστηματικές ανασκαφές, ποιος μπορεί να προεξοφλήσει ότι θα γίνει πράξη αυτό που δεν έγινε για δεκαετίες ολόκληρες; Θα μπορούσε να πει κανείς ότι θα μπουν τα πράγματα σε μια σειρά. Λογικό κι αυτό, αλλά δεν παύει να είναι μία υπόθεση……..
H ανακοίνωση της διακοπής των συστηματικών ανασκαφών μοιάζει σαν πυροτέχνημα: εντυπωσιακό αλλά σύντομο. Κανείς δεν διευκρίνισε τις λεπτομέρειες: Kατ’ αρχήν, πόσες ανασκαφές διεξάγονται;
Ποιες και με ποια κριτήρια θα διακοπούν; Πώς θα αξιολογηθούν; Και κυρίως τι σημαίνει το «πλην ειδικών εξαιρέσεων»;
Επειδή στην Ελλάδα ξέρουμε, γνωρίζουμε ότι κάθε ανακοίνωση προσαρμόζεται στα μέτρα που εξυπηρετούν κι όχι στα αναγκαία για το σύνολο……..

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ