12/04/2021

EKΘΕΣΗ ΟΗΕ :ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΙΣΡΑΗΛ ΚΑΙ ΕΝΟΠΛΗΣ ΣΥΡΙΑΚΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ

ΤΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΤΗΣ ΝΤΡΟΠΗΣ ΒΙΑΖΟΝΤΑΣ ΛΙΘΟΒΟΛΩΝΤΑΣ ΣΚΟΤΩΝΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΣΥΡΙΑ ΑΝΝΑ ΦΡΑΝΚ

media
τα σύνορα των 2 χωρών

Πορφύρης Δ Σταφυλά Π

 Μια έρευνα του ΟΗΕ που πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια των τελευταίων 18 μηνών και δημοσιοποιήθηκε 6 με 7 Δεκέμβρη αποκαλύπτει ότι ο ισραηλινός στρατός Tsahal συνεργάζεται με τη συριακή αντιπολίτευση,έχει άμεσες επαφές με τα διευθυντικά της στελέχη και μάλιστα αυτή η συνεργασία επεκτείνεται. Αυτά αναφέρει ο διπλωματικός αναταποκριτής της ισραηλινής εφημερίδας Haaretz.

Η έκθεση του ΟΗΕ που έχει τεθεί στη διάθεση των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας και δημοσιοποιήθηκε περιγράφει λεπτομερώς και προσδιορίζει με ακρίβεια ημερομηνιών τις επαφές αξιωματούχων του ισραηλινού στρατού και των αρχηγών των ανταρτών της συριακής αντιπολίτευσης κοντά στα σύνορα μέσα στο Golan.

Η δύναμη επιτήρησης του ΟΗΕ στα υψίπεδα του Γκολάν η FNUOD δημιουργήθηκε το 1974 στο πλαίσιο της συμφωνίας χωρισμού των δυνάμεων μεταξύ Ισραήλ και Συρίας μετά το τέλος του πολέμου του Kippour και αναπτύχθηκε σε μια ζώνη ταμπόν αρκετών χιλιομέτρων. Περίπου 1000 επιτηρητές αυτής της δύναμης είχαν λάβει θέσεις μέχρι τον πόλεμο στη Συρία όταν το 2013 ο ΟΗΕ για λόγους ασφαλείας μείωσε τη δύναμή του.

 Η αύξηση των επιθέσεων κατά θέσεων των κυανόκρανων αυτούς τους τελευταίους μήνες που σημαδεύτηκε από την απαγωγή 40 ανδρών της ειρηνευτικής δύναμης προς το τέλος Αυγούστου εξανάγκασε τον Διεθνή Οργανισμό να αποσύρει τις δυνάμεις του και ουσιαστικά να παραχωρήσει την πρωτοβουλία των κινήσεων στην Tsahal.

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ

Τον Μάρτιο του 2013 το Ισραήλ άρχισε να εξουσιοδοτεί την είσοδο σύριων ανταρτών τραυματιών στο έδαφός του για να τους παρασχεθεί νοσηλεία σε νοσοκομεία του βορρά. Ο σύριος πρέσβης είχε τότε άμεσα διαμαρτυρηθεί στον ΟΗΕ για την συνεργασία Ισραήλ και ένοπλου σκέλους της συριακής αντιπολίτευσης. Το Ισραήλ δήλωσε ότι βοηθάει πολίτες που έφτασαν στα σύνορα με δικά τους μέσα και όχι μαχητές των ομάδων της αντιπολίτευσης.Βέβαια οι αναφορές αποκαλύπτουν τις άμεσες επαφές μεταξύ του ισραηλινού στρατού και των μελών της συριακής αντιπολίτευσης.

3 Δεκεμβρίου 2013, ένα άτομο που τραυματίστηκε στις 15 Σεπτεμβρίου «μεταφέρθηκε από μέλη της ένοπλης συριακής αντιπολίτευσης πέρα από την ουδέτερη ζώνη και παραδόθηκε σε ισραηλινό πολιτικό ασθενοφόρο που έφυγε συνοδεία οχήματος της Tsahal».

9 – 19 Nοεμβρίου η FNUOD παρατήρησε ότι τουλάχιστον 1ο τραυματίες μεταφέρθηκαν από ενόπλους της συριακής αντιπολίτευσης στην ισραηλινή πλευρά των συνόρων.

10 Ιούνη 2014:εντοπίστηκαν στρατιώτες της Tsahal που παρέδωσαν 2 πακέτα σε μέλη της συριακής αντιπολίτευσης από την ισραηλινή πλευρά του Golan.

27 Οκτώβρη 2014:συγκέντρωση μεταξύ ισραηλινών στρατιωτών και διευεθυντικών στελεχών της συριακής αντιπολίτευσης πραγματοποιήθηκε στα 3 χλμ. Από το χωριό Yonatan επίισραηλινού εδάφους.Οι παρατηρητές του ΟΗΕ επιβεβαιώνουν ότι είδαν ισραηλινούς στρατιώτες ν΄ανοίγουν τη δίοδο των συνόρων και ν΄αφήνουν να περάσουν 2 άτομα στο Ισραήλ που δεν ήταν τραυματίες.

Αυτά τα γεγονότα έχουν ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τον ΟΗΕ από τότε που ένα στρατόπεδο με 70 σκηνές στα 300 μ. Από τα ισραηλινά σύνορα.

Σύμφωνα με το FNUOD σε αυτό το στρατόπεδο « προσφύγων » φιλοξενούνται οι οικογένειες μαχητών της συριακής αντιπολίτευσης.Η Δαμασκός έστειλε επιστολή διαμαρτυρίας στον ΟΗΕ τον τελευταίο Σεπτέμβρη τονίζοντας ότι αυτός ο καταυλισμός στην παργματικότητα είναι μια βάση «ενόπλων τρομοκρατών που τους χρησιμεύε για να έχουν πρόσβαση και να διασχίσουν τα σύνορα με Ισραήλ. «.Ως εκ τούτου ο στρατός ενημέρωσε τον ΟΗΕ ότι ανα δεν εκκενωθεί το στρατόπεδο θα μπορούσε να τον εκλάβει ως νόμιμο στόχο.damas

Tην Κυριακή 8 ισραηλινά μαχητικά βομβάρδισαν προάστια της Δαμασκού (1.alliancefr).H Συρία κατηγόρησε το Ισραήλ ότι πραγματοποίησε 2 χτυπήματα καοντά στη Δαμασκό και μιλάει για άμεση υποστήριξη του Ισραήλ σε τζιχαντσιστές και αντάρτες συριακής αντιπολίτευσης.Επίσημα το Ισραήλ ούτε επιβεβαίωσε ούτε διέψευσε αυτήν την κατηγορία αλλά δια του υπουργού πληροφοριών Youval Steinitz τόνισε ότι η χώρα του επιθυμούσε να εμποδίσει μεταφορά όπλων από τη Συρία προς Λίβανο ονοματίζοντας τη Χεζμπολλά.

23 Σεπτεμβρίου :το Ισραήλ αντιγράφοντας την Τουρκία καταρρίπτει συριακό πολεμικό αεροσκάφος με την δικαιολογία ότι παραβίασε τον εναέριο χώρο του.

Μάρτιος 2014 :το Ισραήλ βομβαρδίζει στρατιωτικές υποδομές της Συρίας.rfi (8/12/14)

dimpenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ