Το Ισλάμ πρώτος παράγοντας στα τουρκικά σχολεία
«Θα θεμελιώσω τη θρησκευτική γενιά», είχε δηλώσει ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, πριν από τρία χρόνια.
Οι επικριτές του, ισχυρίζονται, ότι αυτό εφαρμόζει με τις τελευταίες μεθοδεύσεις στην τουρκική εκπαίδευση.
Καθώς η Τουρκία γίνεται ολοένα και πιο πολωμένη, η εκπαίδευση έχει γίνει μία από τις πρώτες γραμμές στη μάχη, για να κερδίσει επάνω στις μελλοντικές γενιές.
Η κυβέρνηση χειροκροτήθηκε από πολλούς, όταν είχε αρθεί η απαγόρευση της μαντίλας στα πανεπιστήμια- που ήταν ένα αμφιλεγόμενο ζήτημα για δεκαετίες.
Ωστόσο, η υποχρεωτική θρησκευτική εκπαίδευση για τα παιδιά στην ηλικία των έξι ετών, ήταν ένα βήμα πάρα πολύ οπισθοδρομικό για μια κοσμική χώρα.
Το Εκπαιδευτικό Συμβούλιο, πρότεινε, επίσης, την καθιέρωση της υποχρεωτικής μάθησης της οθωμανικής γλώσσας σε γυμνάσια και σε λύκεια.
Ο κ. Ερντογάν δήλωσε τη Δευτέρα: «η Οθωμανική πρέπει να διδάσκεται και να την μάθει αυτή η χώρα, είτε τους αρέσει, είτε όχι».
Ήταν ένα σαφές σημάδι, ότι το κυβερνών κόμμα δεν θα πρέπει να ψάχνει για συναίνεση, καθώς πιέζει για την εφαρμογή αυτών των πολιτικών.
Το Συμβούλιο συνέστησε, επίσης, ότι τα θρησκευτικά μαθήματα για μεγαλύτερα παιδιά θα πρέπει να αυξηθούν από μία ώρα την εβδομάδα σε δύο ώρες.
Άλλες μεταρρυθμίσεις περιλαμβάνουν μια πρόταση να επιτρέπουν στους μαθητές από την τετάρτη τάξη, μέσα σε διάστημα δύο ετών να απομνημονεύσουν το Κοράνι.
Στα σχέδια συμπεριλαμβάνεται επίσης απαγόρευση μαθημάτων σε εκπαιδευόμενους για τον τουρισμό πώς να σερβίρουν αλκοολούχα ποτά.
Επίσης, η πρόταση να αρχίσουν τα θρησκευτικά μαθήματα από το νηπιαγωγείο απορρίφθηκε κατόπιν δυνατών επιχειρημάτων.
Οι προτάσεις αυτές έχουν εξοργίσει τους αντιπάλους, οι οποίοι πιστεύουν ότι το κυβερνών κόμμα. Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, παρεμβαίνει, ανοικτά, στο σχολικό πρόγραμμα του κράτους. ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ