Στο φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης το ντοκιμαντέρ της Καλής Συκιάς
Κατατίθεται έως το τέλος της εβδομάδας στο Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου στην Αθήνα η αίτηση των δημοσιογράφων παραγωγών του ιστορικού ντοκιμαντέρ «Πυρπόληση γυναικών από τους Γερμανούς» Γιάννη Κανελλάκη και Μανόλη Παντινάκη, για τη συμμετοχή του τον ερχόμενο Μάρτιο στις προβολές ταινιών μικρού μήκους-ντοκιμαντέρ του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης…
Το ιστορικό ντοκουμέντο, σε χρόνο- ρεκόρ έλαβε διεθνείς διαστάσεις με την αποστολή του σε ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και μεγάλων κρατών( κ.κ. Μ. Μπαρόζο,Γ. Γκάουκ, Α. Μέρκελ, Ομπάμα, Πούτιν, Παπούλια, Σαμαρά κ.α). Στις επιστολές τους στους συντελεστές, εκφράζουν «τον αποτροπιασμό, την καταδίκη και τη θλίψη τους» για τα φρικτά γεγονότα σε βάρος των γυναικών της θηριωδίας και απένειμαν τα εύσημα στους δημιουργούς (διαβάστε εδώ την επιστολή της Καγκελαρίου Μέρκελ δια του Γερμανού πρέσβη στην Αθήνα).
Η πυρπόληση των γυναικών ήταν ένα άγνωστο γεγονός μέχρι την ανάδειξή του από την παραγωγή των δυο δημοσιογράφων. Χαρακτηρίστηκε ως πρωτοφανές έως τότε (6 Οκτωβρίου 1943) στα χρονικά των πολέμων, γιατί Γερμανοί ναζί με ντόπιους συνεργάτες τους όρμησαν αποκλειστικά σε γυναίκες τις οποίες έριξαν στη φωτιά και έκαψαν ζωντανές σε σπίτια της Καλής Συκιάς Ρεθύμνου. Τραγικό τέλος, είναι γνωστό, είχαν οκτώ γυναίκες από το χωριό και τέσσερις από το γειτονικό Ροδάκινο, καθώς και ένας γέροντας, οι οποίοι δεν τους αποκάλυπταν που βρίσκονταν οι άντρες και τα όπλα τους…
Κάτοικοι και νέοι παρακολουθούν την προβολή του ντοκιμαντέρ στη μαρτυρική Δαμάστα το καλοκαίρι
ΕΠΙΚΑΙΡΟ ΛΟΓΩ… ΡΙΧΤΕΡ
Από τον περασμένο Μάρτιο, στην πανελλήνια πρώτη προβολή του στην Πανεπιστημιούπολη Κρήτης στου «Γάλλου» στο Ρέθυμνο, το ντοκιμαντέρ έχει προβληθεί σε δεκάδες χωριά του νησιού, σε σχολεία, σε πολιτιστικούς συλλόγους και άλλους φορείς, ενώ σωματεία αποδήμων Κρητών έχουν εκφράσει την επιθυμία τους να προβληθεί και στις χώρες που ζουν(ΗΠΑ, Καναδά, Αυστραλία, Γερμανία, Γαλλία, κ.α)…
Στο μεταξύ, το θέμα των γερμανικών αγριοτήτων στην Κρήτη, έστω και μετά από εφτά και πλέον δεκαετίες, άρχισε να «ζεσταίνεται» και πάλι και το ιστορικό ντοκουμέντο έρχεται ξανά στην επικαιρότητα τον τελευταίο καιρό, με αφορμή την «εν κρυπτώ» αναγόρευση του Γερμανού ακαδημαϊκού και ιστορικού Χάινς Ρίχτερ σε επίτιμο διδάκτορα του τμήματος Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κρήτης.
Ο Γιάννης Πετράκης στο μνημείο της Καλής Συκιάς μιλάει σε δυο δημοσιογράφους από τη Βαυαρία
Η αναγόρευσή του ματαιώθηκε αρχικά μετά την «θύελλα» των αντιδράσεων της κοινωνίας του Ρεθύμνου, που με την δυναμική εμφάνισή της στην αίθουσα του Ωδείου της πόλης, υποχρέωσε τους διοργανωτές να ματαιώσουν την εκδήλωση και να την επαναλάβουν την επομένη στο τμήμα Πολιτικών Επιστημών του «υπό κατάληψη Πανεπιστημίου». Ωστόσο, οι αντιδράσεις σε όλη την Κρήτη συνεχίζονται με κυρίαρχο αίτημα να ανακληθεί η απόφαση…
Χαρακτηριστική του κλίματος που επικρατεί, είναι η κριτική που άσκησε και ανάρτησε η αρχιτέκτονας του Ρεθύμνου κυρία Ρένα Μαγιάφα, μετά την προβολή του ντοκιμαντέρ που παρακολούθησε. Γράφει η κυρία Μαγιάφα: «Εξαιρετικό ντοκουμέντο, ένα από τα αμέτρητα και πολλά από τη Νεότερη Ιστορία της Κρήτης, που θα πρέπει να διδάσκεται στα σχολεία της, όλα τα σχολεία από τα νήπια ως το Πανεπιστήμιο, για να μην υπάρχουν δικαιολογίες για κανέναν ανιστόρητο σαν κι αυτούς που τόλμησαν να βραβεύσουν τον ναζιστή Ρίχτερ που ίσως και να ήταν στους αλεξιπτωτιστές που επέπεσαν τότε(συνομήλικός τους πάντως ήταν)στα εδάφη της Κρήτης σαν κατακτητές…
»Προσβλητικός ο λόγος του για τον αγώνα των Κρητικών στην επέλαση των Γερμανών κατακτητών που έκαψαν, λεηλάτησαν και σκότωσαν αθώα γυναικόπαιδα-και όχι μόνον- αυτοί και οι ντόπιοι συνεργάτες τους, παραβιάζοντας την Συνθήκη της Χάγης με τα εγκλήματά τους…
»Βάναυσες και βάρβαρες πρακτικές σε βάρος των Γερμανών τραυματιών και αιχμαλώτων», λέει ο ναζιστής, που οι ορδές των ναζιστών αιματοκύλησαν όλη την Ευρώπη, έχτισαν τα στρατόπεδα συγκέντρωσης που εξαέρωναν το ανθρώπινο γένος, που πέταγαν εν ψυχρώ στη φωτιά γυναίκες και παιδιά γιατί υπερασπίζονταν την πατρίδα τους…
Εικόνα από τον εορτασμό της επετείου τον περασμένο Οκτώβριο στην Καλή Συκιά
«ΝΑ ΖΗΤΗΣΕΤΕ ΣΥΓΓΝΩΜΗ…»
»Υπερασπίζεται ο κ. Στεργίου έναν άνθρωπο που στηλιτεύει ένα λαό που αγωνίζεται για την ελευθερία του και εντελώς ανόητα απαντά στον στρατηγό Παραγιουδάκη και σε αυτούς τους συγγενείς των ανθρώπων που υπήρξαν θύματα των Γερμανών και σε αυτούς που προέρχονται από τα πάμπολλα καμένα χωριά! Υπερασπίζεται τον ναζιστή και απαντά στον στρατηγό πως «η στρατιωτική επιτροπεία των Πανεπιστημίων έχει παρέλθει εδώ και 40 χρόνια». Και ποια επιτροπεία τους δίνει το δικαίωμα να πραγματοποιήσουν την τελετή βράβευσης στη διάρκεια κατάληψης του Πανεπιστημίου;
»Προφανώς ο κ. Στεργίου αναφερόμενος στα 40 χρόνια επιτροπείας στην απάντησή του στον στρατηγό, εννοεί τα χρόνια της χούντας. Δεν ξέρω την ηλικία του αλλά από ότι φαίνεται, την εποχή της χούντας θα την θυμάται μέσα από τις σελίδες της ιστορίας που διδάχτηκε από τα σχολεία που φοίτησε και γι αυτό την ταυτίζει μόνο με την στρατιωτική επιτροπεία. Διαφορετικά θα ήξερε από αγώνες και θα εκτιμούσε και τους αγώνες των Κρητικών για την Ελευθερία και το Δίκαιο…
»Την εποχή 1941-1947,που στην Ελλάδα «διέπρεψαν» οι συνομήλικοι του Ρίχτερ Γερμανοί χιτλερικοί ναζιστές και οι ντόπιοι συνεργάτες τους που έκαψαν, ατίμασαν, εξευτέλισαν και δολοφόνησαν ολόκληρους λαούς, εσύ κ. Στεργίου, ο Πρύτανης και όλοι εσείς του Πανεπιστημίου που αποδεχτήκατε, δεν διαμαρτυρηθήκατε για το γεγονός και κάποιοι από εσάς αποκαλέσατε αυτούς που διαμαρτυρήθηκαν ως ακροδεξιά στοιχεία που πάνε να χαλάσουν την σούπα της γιορτής, θα πρέπει να ζητήσετε μια συγγνώμη από τους Κρήτες και να φροντίσετε να αποσυρθεί η βράβευση του τιμητή των ναζιστών…»