ΓΙΑΤΙ Ο ΟΛΛΑΝΤ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕ ΕΣΠΕΥΣΜΕΝΑ ΤΟΝ ΠΟΥΤΙΝ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΟΥ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟΥ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

1073771

Δ Πορφύρης/Π Σταφυλά

Το Reuters είχε δημοσιεύσει στις 07/12/14 ότι από τις 5/12 τα μεσάνυχτα, κρατείται στη Νιγηρία  ρώσικο  αεροσκάφος cargo το οποίο μετέφερε  στρατιωτικό εξοπλισμό για το γειτονικό Τσάντ. Το πλήρωμα ήταν γαλλόφωνο και προσγειώθηκε για λόγους έκτακτης ανάγκης  στην πόλη Kano, στα βόρεια της Νιγηρίας.

Άλλα μέσα έκαναν λόγο για την κράτηση και των περίπου 20 Ρώσων που επέβαιναν.Ένας εκπρόσωπος τύπου της εναέριας κυκλοφορίας είχε επιβεβαιώσει τότε την είδηση χωρίς να επεκταθεί σε άλλες λεπτομέριες.

Το αεροπλάνο που είχε απογειωθεί από την πρωτεύουσα της Δημοκρατίας της Κεντρικής Αφρικής με προορισμό την πρωτεύουσα του Τσαντ, Djamena  υποχρεώθηκε να προσγειωθεί στη Νιγηρία καθώς το αεροδρόμιο της  Djamena είχε  κλείσει για λόγους ασφαλείας. Όταν οι Νιγηριανές αρχές ερεύνησαν το φορτίο του εικονικά »ρώσικου αεροσκάφους» ανακάλυψαν μεγάλες ποσότητες πολεμοφοδίων και όπλων που δεν συνοδεύονταν από κάποιο έγγραφο.

Τις ημέρες εκείνες υπήρχε πλήθος άρθρων για τους  20 Ρώσους που κρατούνταν επειδή  μετέφεραν όπλα κτλ…και μετά δεν δόθηκε συνέχεια στην »ενημέρωση». Τώρα αποκαλύπτεται από πολλές πηγές ότι το αεροσκάφος ήταν στην πραγματικότητα γαλλικό και ότι οι επιβαίνοντας ήταν Γάλλοι στρατιωτικοί που λάμβαναν μέρος στην επιχείρηση Barkhane με γενικό στρατηγείο την πρωτεύουσα του Τσαντ.

 Η Ρώσικη Πρεσβεία στη Νιγηρία, αμέσως κατήγγειλε ότι το αεροσκάφος δεν είναι ρώσικο, ότι έφερε πλαστά διακριτικά και ότι δεν αφορούσε τη Ρωσία το στρατιωτικό αυτό φορτίο.

Είναι γνωστό ότι οι Νιγηριανές αρχές κατηγορούν εδώ και εβδομάδες το Τσαντ ότι αποτελεί  βάση για τους τρομοκράτες της Boko-Haram που δολοφονούν και εγκληματούν εις βάρος των Νιγηριανών στα βορειοανατολικά της χώρας.

Στο μεταξύ εντείνονται από τον Νιγηριανό και Καμερουνέζικο Τύπο οι πολιτικές αναλύσεις σχετικά με την  Μπόκο Χαράμ , ότι στην ουσία κατευθύνεται από τη Γαλλία -και τις ΗΠΑ- με σκοπό τη διχοτόμηση  της Νιγηρίας και του Καμερούν.

Συγκλίνουν δε οι απόψεις ότι η στάση- αστραπή του Γάλλου Προέδρου  στις 06/12 στη Μόσχα ενώ επέστρεφε από το προγραμματισμένο του ταξίδι στο Καζακστάν, αφορούσε την συγκάλυψη αυτού του περιστατικού με τη συναίνεση της Ρωσίας. Ο Φρανσουά Ολλάντ που συναντήθηκε με τον Βλαντιμίρ Πούτιν στο κυβερνητικό αεροδρόμιο Noukovo II είχε δηλώσει

»Την ώρα που πετούσα πάνω από τη Μόσχα, θέλησα να σταματήσω για λίγο και να μιλήσω μαζί σας για την ουκρανική κρίση…».

Η επίσκεψη έκπληξη στον Πρόεδρο Πούτιν και η συνομιλία τους εντός του χώρου του αεροδρομίου υποδεικνύει μια έκτακτη ανάγκη και όχι βέβαια τις ανθρωπιστικές ανησυχίες του Γάλλου Προέδρου για τις οποίες δεν φημίζεται άλλωστε.

πηγές Palestine-solidarité, rfi, ria novosti, reseau international.net

dimpenews

ΔΗΜΟΦΙΛΗ