Ο άνθρωπος που έκανε τουριστικό προορισμό το Βραχάτι Κορινθίας

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Γιώργος Πολίτης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Alkyon Resort Hotel & SPA

 

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟ TIMETV

Μπορεί ένα πρόσωπο να αλλάξει μια περιοχή ή τουλάχιστον να συμβάλει καθοριστικά στην αναμόρφωσή της; Ο καλεσμένος του timetv δίνει μια θετική απάντηση στο παραπάνω ερώτημα, αφού επί 20 χρόνια υλοποιεί ένα επιχειρηματικό σχέδιο συμβάλλοντας στην αναμόρφωση της περιοχής του. Ο κ. Γιώργος Πολίτης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Alkyon Resort Hotel & SPA, γυναικολόγος το επάγγελμα και μάλιστα ιδιαίτερα πετυχημένος, επέλεξε να εμπλουτίσει τη δραστηριότητά του με την εμπλοκή του στα τουριστικά δρώμενα. Έτσι δημιούργησε το Alkyon Resort Hotel & SPA ένα πραγματικό διαμάντι το οποίο βρίσκεται στο Βραχάτι Κορινθίας, σε απόσταση αναπνοής από την Αθήνα. Αυτό το επιχειρηματικό σχέδιο αλλά και τα ευρύτερα σχέδια που υλοποιούνται στην περιοχή της Πελοποννήσου βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνομιλίας μας με τον κ. Πολίτη. Ας την παρακολουθήσουμε:
 
Κύριε Πολίτη, σας ευχαριστούμε θερμά που μας κάνετε την τιμή να ξεδιπλώσετε μαζί μας αυτή σας την επιχειρηματική προσπάθεια.
Και εγώ σας ευχαριστώ για τα πολύ καλά σας λόγια στην εισαγωγή. Νομίζω όμως ότι δεν τα αξίζω. Απλώς κάνουμε μια προσπάθεια να φτιάξουμε κάτι στον τόπο μας. Εκεί, στο Βραχάτι, ήταν η προίκα της μάνας μου, την οποία βεβαίως τριπλασιάσαμε από τότε. Μαζί με τον αδελφό μου ξεκινήσαμε στην αρχή με 27 διαμερίσματα. Τώρα έχουμε 135 δωμάτια με συνεδριακούς χώρους, με 3-4 πισίνες, 26 σουίτες, με ευπρόσωπο εστιατόριο, με ένα πολύ ωραίο λόμπι. Όλα αυτά ήλθαν με τον καιρό. Δεν υπήρχε στο μυαλό μας η τελική μορφή που έχει το σήμερα το συγκρότημα. Αυτό προέκυψε σιγά σιγά και προσαρμόστηκε και στις ανάγκες της αγοράς. Για παράδειγμα, εκσυγχρονίζοντάς το, ανακαλύψαμε τον θρησκευτικό τουρισμό. Ξέρετε, οι καθολικοί ακολουθούν τα βήματα του Αποστόλου Παύλου. Αξίζει να θυμηθούμε ότι ο Απόστολος Παύλος είχε στείλει δύο επιστολές προς Κορινθίους. Έτσι όλοι οι καθολικοί της γης – συμπεριλαμβανομένων και των Κορεατών – έρχονται για να κάνουν προσκύνημα στην αρχαία Κόρινθο. Έτσι πολλοί από αυτούς μένουν στο ξενοδοχείο μας.
 
Αλήθεια, κύριε Πολίτη, σε αυτή την εικοσάχρονη προσπάθεια πόσα κεφάλαια έχετε επενδύσει στο Alkyon Resort Hotel & SPA;
Δεν μπορώ να σας απαντήσω σε αυτή την ερώτηση. Εκείνο που μπορώ να πω είναι ότι η τελευταία επένδυση, η οποία ξεκίνησε εδώ και πέντε χρόνια και τελείωσε πριν από ένα χρόνο, απορρόφησε κεφάλαια ύψους 12,5 εκατ. ευρώ.
 
Δηλαδή στη διάρκεια της κρίσης εσείς επενδύατε;
Ακριβώς. Είχαμε ξεκινήσει με την αρχή της κρίσης, το 2008, και ολοκληρώσαμε το 2013. Βέβαια καθυστερήσαμε λίγο λόγω της ύφεσης αλλά, δόξα τω Θεώ, τελειώσαμε.
 
 Αλήθεια, πώς κύλησε το 2014; Ήταν μια καλή χρονιά;
Η χρονιά κύλησε πάρα πολύ καλά. Δεν ξέρω, ίσως επειδή ήταν και η πρώτη χρονιά που το ξενοδοχείο ήταν ολοκληρωμένο. Ίσως επειδή και γενικότερα είχαμε αύξηση του τουρισμού. Πάντως είχαμε μια αύξηση προσελεύσεως πάνω από 20%. Το πολύ ευχάριστο είναι ότι βλέπουμε – από τις προκρατήσεις των ξένων – πως αυτό θα συνεχιστεί και το 2015. Βέβαια έχουμε κάποιους ενδοιασμούς για το αν τελικώς όλα αυτά μπορέσουμε να τα υλοποιήσουμε, λόγω της πολιτικής καταστάσεως αλλά και άλλων παραγόντων.
 
Αναφερθήκατε προηγουμένως στο θρησκευτικό τουρισμό. Δώστε μας μια εικόνα. Από πού ξεκινά αυτός ο κύκλος και πώς φθάνει ως εσάς;
Κοιτάξτε, οι Γερμανοί καθολικοί ή οι προτεστάντες κατεβαίνουν στη Θεσσαλονίκη με αεροπλάνο. Από εκεί παραλαμβάνονται από τα διάφορα συνεργαζόμενα πρακτορεία και πηγαίνουν οδικώς στους Φιλίππους στην Καβάλα, στη Βέροια, στη Νάουσα. Στη συνέχεια κατεβαίνουν στα Μετέωρα, για να καταλήξουν σε εμάς. Στην αρχή έρχονταν για μία διανυκτέρευση, τώρα έχουμε φθάσει τις 3-4 διανυκτερεύσεις. Αυτό συνέβη διότι πηγαίνουν στην Αρχαία Κόρινθο, στην Αθήνα ενώ έχουν και μία μέρα ρεπό. Στη συνέχεια φεύγουν από εμάς για το «Ελευθέριος Βενιζέλος» με στόχο την επιστροφή τους στη Γερμανία.
 
Το ρεύμα του θρησκευτικού τουρισμού ποια χρονική περίοδο καλύπτει στη ζωή του συγκροτήματός σας;
Είναι ιδιαίτερα θετικό ότι καλύπτει μια «νεκρή» για τους Έλληνες περίοδο: αυτή είναι από αρχές Μαρτίου ως 15 Ιουνίου. Είναι εκπληκτικό, 15 Ιουνίου ακριβώς σταματούν αυτά τα group για να αρχίσουν ξανά από αρχές Σεπτεμβρίου ως μέσα Νοεμβρίου.
 
Κύριε Πολίτη, σας ευνοούν οι εξελίξεις που καταγράφονται στην Πελοπόννησο; Μιλώ για τις αερομεταφορές αλλά και τις σημαντικές επενδύσεις που έχουν γίνει ή που προγραμματίζονται στην περιοχή.
Ναι, έχω την εντύπωση ότι η Πελοπόννησος ανεβαίνει τουριστικά, τουλάχιστον εδώ και 2-3 χρόνια. Το τουριστικό ρεύμα προς την περιοχή ανεβαίνει πάρα πολύ. Το νιώθουμε και εμείς. Αυτό έχει να κάνει και με τους νέους αυτοκινητόδρομους που έχουν μικρύνει πάρα πολύ τις αποστάσεις, επίσης με τη λειτουργία του Costa Navarino, που είναι ένας πόλος έλξης και διαφήμισης για όλη την Πελοπόννησο. Μεγάλες επενδύσεις γίνονται επίσης στην Αργολίδα, όπου δημιουργούνται εξαιρετικά ξενοδοχεία. Μιλάω για το Πόρτο Χέλι Κρανιδίου.
 
Στην περιοχή αυτή δημιουργούνται πολυτελή ξενοδοχεία, που, όπως είναι φυσικό, απευθύνονται σε ένα διαφορετικό κοινό. Σίγουρα όμως και αυτά στρέφουν τους προβολείς της διεθνούς κοινότητας στην Πελοπόννησο.
Ακριβώς, και στην Ελλάδα γενικότερα θα έλεγα. Διότι έχουμε ανάγκη από πολυτελή διαμονή. Γιατί το σύστημα «όσο φθηνότερα τόσο καλύτερα» νομίζω ότι δεν μας οδηγεί πάντα στον καλύτερο δρόμο. Χρειάζονται βεβαίως και αυτά, χρειάζονται όμως και τα πολύ καλά συγκροτήματα.
 
Οι αερομεταφορές πώς συμβάλλουν στην τόνωση της περιοχής; Αν δεν κάνω λάθος το αεροδρόμιο της Καλαμάτας παίζει καθοριστικό ρόλο.
Πράγματι, η Καλαμάτα μάς έχει βοηθήσει πάρα πολύ. Κατεβαίνουν πάρα πολλές εταιρείες charter. Ο δρόμος Κορίνθου – Καλαμάτας που έχει τελειώσει μας ωφελεί πάρα πολύ. Έτσι πολλοί επισκέπτες μας – κυρίως από Ρωσία – έρχονται και φεύγουν από Καλαμάτα. Επίσης είναι το αεροδρόμιο του Αράξου και της Τριπόλεως αν το βάλουν σε κίνηση. Πρακτικά λοιπόν τρία περιφερειακά αεροδρόμια μπορούν να συμβάλουν στην ανάπτυξη της Πελοποννήσου και ιδιαίτερα της Κορινθίας.
 
Κύριε Πολίτη, το Βραχάτι είναι πολύ κοντά στην Αθήνα, μια «δεξαμενή», δηλαδή μερικών εκατομμυρίων ανθρώπων. Πώς εκμεταλλεύεστε αυτή τη δεξαμενή;
Κοιτάξτε, μια ξενοδοχειακή μονάδα δεν μπορεί να ζήσει ούτε μόνο από τους Έλληνες ούτε μόνο από τους ξένους. Πρέπει να έχει πολλές πηγές και να δουλεύει κυρίως όλον το χρόνο. Τουλάχιστον εμείς αυτό το διαπστώσαμε πολύ νωρίς. Έτσι, τα τελευταία 18 χρόνια κατορθώσαμε να έχουμε λειτουργία όλον το χρόνο. Ο θρησκευτικός τουρισμός μάς καλύπτει κάποιους μήνες της άνοιξης, οι Έλληνες μας καλύπτουν το καλοκαίρι, ο θρησκευτικός τουρισμός μάς καλύπτει πάλι έναν δύο μήνες το φθινόπωρο και τώρα προσπαθούμε να γεμίσουμε και τους χειμερινούς μήνες με χειμερινή διαμονή ξένων. Μην ξεχνάτε ότι έχουμε μια διαφορά θερμοκρασίας με τη Σκανδιναβία γύρω στους 35 βαθμούς. Εκεί έχουν -25 και εδώ έχουμε μέση θερμοκρασία 15 βαθμούς Κελσίου.
 
Ποια κανάλια αξιοποιείτε για το άνοιγμα των σκανδιναβικών αγορών;
Προσπαθούμε να τα ανοίξουμε τόσο μέσω των πρακτορείων όσο και μέσω των tour operators. Κυρίως όμως απευθυνόμαστε στους μεμονωμένους ταξιδιωτικούς πράκτορες. Το Internet μάς βοηθάει πάρα πολύ με τα μικρά πρακτορεία της Σκανδιναβίας. Επίσης οι εταιρείες ευκαιρίας, όπως η Easy Jet και η Ryan Air, θεωρώ ότι θα μας βοηθήσουν πάρα πολύ στους μεμονωμένους τουρίστες ή στους ανθρώπους που θέλουν να κάνουν ένα πρόγραμμα δικό τους και να το υλοποιήσουν. Σε αυτούς προσβλέπουμε για να κλείσουμε και τους χειμερινούς μας μήνες.
 
Ποιες άλλες αλλαγές καταγράφονται επίσης στην περιοχή σας;
Κοιτάξτε, πριν από 20 χρόνια που ξεκινήσαμε, το θεωρούσαμε παραθεριστικό κέντρο. Έτσι, του είχαμε δώσει την εικόνα εξοχικού ξενοδοχείου, με στόχο να δουλεύει μόνο τα καλοκαίρια. Στην πορεία όμως, διαπιστώσαμε ότι ήταν ανάγκη να λειτουργήσει ως ξενοδοχείο πόλεως, διότι στην περιοχή μας άρχιζαν να χτίζονται πολλές εξοχικές κατοικίες. Από τότε άλλαξαν πολλά. Έτσι αυτή τη στιγμή υπάρχει μεγάλο οικονομικό ενδιαφέρον για την περιοχή. Για παράδειγμα, χτίζεται ένα τεράστιο mall από την εταιρεία Βιοχάλκο. Επίσης φτιάχνεται μια μαρίνα στο Βραχάτι, η οποία θα φιλοξενήσει πολλά σκάφη, διότι ο Κορινθιακός είναι ιδανική θάλασσα για ιστιοπλοΐα. Η περιοχή έχει αέρα – αυτό είναι και το πρόβλημά μας γιατί με τον αέρα έχουμε συνεχώς κύμα στη θάλασσα –, αλλά αυτό είναι πάρα πολύ καλό για την ιστιοπλοΐα. Είναι κλειστός κόλπος, οπότε ο αρχάριος – ξένος ή Έλληνας – είτε βγει προς την Πελοπόννησο είτε βγει προς τη Στερεά Ελλάδα μπορεί να κάνει άνετα ιστιοπλοΐα.
 
Λέτε λοιπόν ότι επενδύονται κεφάλαια στην περιοχή;
Έτσι ακριβώς. Και ο προαστιακός μάς έχει ανοίξει πάρα πολύ τους δρόμους μας. Η πιο κοντινή στάση είναι τρία χιλιόμετρα από το ξενοδοχείο, στο Ζευγολατειό. Υπάρχει στάση που είναι ανάμεσα στην Κόρινθο και στο Κιάτο. Εκεί μπορούν και οι μεμονωμένοι τουρίστες και οι Αθηναίοι να κατεβαίνουν πάρα πολλοί και με ένα ταξί να έρχονται στο ξενοδοχείο.
 
Μια εταιρεία θα μπορούσε να αξιοποιήσει το Alkyon Resort;
Έχουμε και συνεδριακό τουρισμό. Πολλές εταιρείες έρχονται και κάνουν τα συνέδριά τους εκεί. Έχουμε μια αίθουσα 800 ατόμων και μία 350 ατόμων, η οποία γίνεται 220 και 150. Έχουμε άλλες δύο μικρές αίθουσες. Έτσι, καλύπτουμε μεγάλη γκάμα συνεδρίων. Βεβαίως δεν μπορούμε να καλύψουμε ένα παγκόσμιο συνέδριο, αλλά τα ελληνικά συνέδρια μπορούμε να τα καλύψουμε. Έχουμε και τα spa μας, που είναι για απασχόληση των συνοδών μελών. Συνολικά λοιπόν θα έλεγα ότι ως ξενοδοχείο έχουμε ολοκληρωθεί, γεγονός που μας επιτρέπει να εξυπηρετήσουμε οποιαδήποτε δραστηριότητα.
 
Ζείτε ωστόσο και δραστηριοποιείστε σε μια γεωγραφική περιοχή με σπουδαία αγροτικά προϊόντα – κρασιά, τυριά κτλ. Πώς αυτά εντάσσονται στην καθημερινότητα της μονάδας σας;
Είμαστε κοντά στη Νεμέα η οποία παράγει εξαιρετικό κρασί. Πάρα πολλοί Γάλλοι μας λένε ότι το χύμα κρασί που δίνουμε, που είναι μέσα στην τιμή, είναι καλύτερο από τα αντίστοιχα γαλλικά κρασιά. Βέβαια όταν τους βγάζουμε τα εμφιαλωμένα της περιοχής μας, τα οποία είναι εξαιρετικά, εκεί ξετρελαίνονται. Κάνουμε παρουσιάσεις οινογνωσίας σχεδόν κάθε εβδομάδα στους ξένους μας, έχουμε βάλει ελληνικά προϊόντα στο πρωινό μας, στο μεσημεριανό και στο δείπνο μας.
 
Ποια είναι αυτά τα προϊόντα;
Θα σας πω, βάλαμε στο πρωινό του ξενοδοχείου γλυκό τραχανά – τον τρώγαμε όταν ήμασταν μικροί –, για να δω με έκπληξη μια μέρα πενήντα Κορεάτες να τρώνε 43 πιάτα γλυκό τραχανά.
 
Κύριε Πολίτη, σας ευχαριστώ θερμά.
Και εγώ σας ευχαριστώ πολύ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ