ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΚΛΕΙΣΟΥΝ ΟΙ ΑΥΤΟΝΟΜΕΣ ΒΙΟΛΟΓΙΚ ΕΣ ΑΓΟΡΕΣ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Είμαστε 170 βιοκαλλιεργητές που παράγουμε και διαθέτουμε τα προϊόντα μας στις υπαίθριες αγορές βιοκαλλιεργητών Αθήνας, που γίνονται καθημερινά σε αρκετά σημεία της πρωτεύουσας και εξυπηρετούν περί τις 40.000 καταναλωτές.
Οι αγορές βιοκαλλιεργητων είναι αυτοδιαχειριζόμενες και λειτουργούν εδώ και 20 χρόνια, χωρίς να επιβαρύνουν το κράτος, προσφέροντας ποιότητα απ’ ευθείας από το χωράφι στον καταναλωτή. Ένας υγιής θεσμός, που η τοπική αυτοδιοίκηση προσφέρει στους δημότες της, κάνοντας πράξη τον βασικό κανόνα της αειφορίας «Άμεση πρόσβαση σε υψηλής ποιότητας τροφής που παράγεται τοπικά»
· Οι αγορές βιοκαλλιεργητών είναι υγιής κοινωνικός θεσμός που πρέπει να προστατευτεί και να νομοθετηθεί ιδιαίτερα.
· Οι υπαίθριες αγορές αυτές έχουν ανάγκη από ξεχωριστή νομοθέτηση του αυτόνομου χαρακτήρα των αγορών βιοπαραγωγών, κάτι που ακόμα δεν έχει κατορθωθεί.
· Η αυτόνομη λειτουργία τους διεξάγεται σύμφωνα με το πρότυπο ΕΛΟΤ -μοναδικό εργαλείο σε ολόκληρη την Ευρώπη – που έγινε με κοινή προσπάθεια βιοπαραγωγών –καταναλωτών.
· Το «λόμπι» των τροφίμων κατά καιρούς πιέζει για την απορρόφηση και την εντάξει τους στο ενιαίο κύκλωμα των συμβατικών (Οργανισμού Λαϊκων Αγορών).
· Η κρατική μηχανή, παραβλέπει τα διαφορετικά χαρακτηρίστηκα των βιοαγορών και τις εξομοιώνει με τις συμβατικές «Λαϊκές Αγορές», όπου η βασική έννοια «παραγωγός» δεν διακρίνεται εκεί από αυτήν του «έμπορος».
· Η ειδοποιός αυτή διαφορά θέτει το Υπουργείο Ανάπτυξης (Υπ.Αν), να νομοθετεί για τις υπαίθριες αυτές αγορές, παραβλέποντας το παραγωγικό αντικείμενο (και μαζί το Υπ. Γεωργικής Ανάπτυξης) επικεντρώνοντας στο εμπορικό μέρος.
· Το ΥΠΑΝ ήταν ιδιαίτερα αυστηρό στην επιβολή του ΦΠΑ, από τις εν λόγω συναλλαγές αγνοώντας ότι στην περίπτωση των βιολογικών αγορών, δεν δημιουργείτε Προστιθέμενη Αξία, καθώς το προϊόν που φέρνει από το χωράφι του ο ίδιος ο παραγωγός το πουλά απευθείας στον πελάτη στα πλαίσια της υπαίθριας βιολ. αγοράς.
· Επέβαλε αρκετά χρηματικά πρόστιμα σε βιοπαραγωγούς υπαίθριων αγορών, που δεν συμμορφώθηκαν άμεσα με την τοποθέτηση φορολογικού μηχανισμού (ταμειακές μηχανές) στις υπαίθριες αγορές.
· Το ΥΠΑΝ πρόσφατα νομοθέτησε επειγόντως τις υπαίθριες αγορές για να προλάβει το κίνημα αυτοδιάθεσης προϊόντων παραγωγών στις πόλεις (κίνημα της πατάτας), επηρεαζόμενο και από ιδιώτες επενδυτές, που πίεζαν για «ιδιωτικές λαϊκές αγορές παραγωγών».
· Ο νέος νόμος αναφέρεται σε «Farmers Market» και με την έκδοση του ξεκινά άμεσα η λειτουργία της πρώτης αδειοδοτημένης ιδιωτικής αγοράς.
· Παραβλέπονται οι υφιστάμενες βιολογικές αγορές, τις οποίες εντάσσει στη δομή των συμβατικών των λαϊκών αγορών. Αναθέτει την λειτουργία των στην Περιφέρεια, η οποία είναι υπεύθυνη για την αδειοδότηση κάθε παραγωγού, μέσα από πολύπλοκο σύστημα, καταργώντας κάθε έννοια της υφιστάμενης αυτονομίας των αγορών βιοκαλλιεργητών.
· Η μέχρι τώρα εμπειρία των παραγωγών βιολ. αγορών και η ανάγκη διάλογου στην εφαρμογής των άρθρων του νέου νόμου δεν εισακούονται.
· Κατά την διάρκεια τακτικής υπαίθριας βιολ. αγορά δήμου της Αθήνας, το κλιμάκιο ελέγχου του ΥΠΑΝ, επιβάλει σε 18 (3+15) βιοπαραγωγούς πρόστιμο (5.000 € έκαστο) για έλλειψης της «νέας» αδείας.
· Ο αρμόδιος φορέας (Περιφέρεια Αθήνας) γνωρίζει ότι οι νέες άδειες πρακτικά δεν μπορούν να εκδοθούν, αφού οι υποδομές της, η οργάνωση για αδειοδότηση και οι τοπικές επιτροπές που προβλέπει ο νέος νόμος, δεν έχουν ακόμα συσταθεί / λειτουργήσει.
· Το άδικο της επιβολής προστίμου αναγνωρίζετε από τον αρμόδιο φορέα (Περιφέρεια Αθήνας) κατά την συζήτηση της προσφυγής. Παρόλα αυτά ή νομική απόφαση της (Περιφέρεια Αθήνας) συμφωνεί με την επιβολή των προστίμων, παραπέμποντας μας στην δικαιοσύνη.
· Με την απόφαση αυτή επιβαρύνονται υπέρμετρα οι παραγωγοί και η λειτουργία των αγορών βιοκαλλιεργητών και οδηγούνται σε έναν μακροχρόνιο δικαστικό αγώνα για το αυτονόητο. Η λειτουργία των αγορών βιοκαλλιεργητών κλονίζεται.

ΑΝΤΙΣΤΑΣΟΥ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΑΓΟΡΩΝ ΒΙΟΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΩΝ

Δήλωσε την συμπαράστασή σου και διεκδίκησε από την Περιφέρεια Αττικής
· να υποστηρίξει τις 27 αυτόνομες αγορές βιοκαλλιεργητών που λειτουργούν 20 χρόνια και εξυπηρετούν χιλιάδες ανθρώπους της πρωτεύουσας
· να αναλάβει τις ευθύνες της και να αποφανθεί ειλικρινά για πρόστιμα στους βιοκαλλιεργητές
Δυνάμωσε την φωνή μας προς την Περιφέρεια Αττικής και ψήφισε στοavaaz.org (δες παρακάτω)
ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΤΕ ΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ ΒΙΟΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΩΝ
Ενδυνάμωσε την φωνή βιοκαλλιεργητών. Δήλωσε την συμπαράστασή σου και διεκδίκησε από την Περιφέρεια Αττικής
· να υποστηρίξει τις αυτόνομες αγορές βιοκαλλιεργητών
· να αποφανθεί ειλικρινά για πρόστιμα αυτά
Δυνάμωσε την φωνή μας και στήριξε μας διαδικτυακά στο ψήφισμα που γίνεται προς την Περιφέρεια Αττικής στο avaaz.org
Ψήφισε εδώ:
http://www.avaaz.org/el/petition/Perifereiarhi_Attikis_Rena_Doyroy_Ypostirixte_tis_Agores_Viokalliergiton_Akyroste_ta_prostima_85000_eyro/?nuLFOib
Σε ποιόν απευθύνεται;
Περιφερειάρχη Αττικής, Ρένα Δούρου
Τι τους ζητάς να κάνουν;
Υποστήριξη των Αγορών Βιοκαλλιεργητών – Ακύρωση προστίμων 85.000 ευρώ
Γιατί είναι σημαντικό;
Τα άδικα πρόστιμα επιβλήθηκαν λόγο έλλειψης της «νέας» αδείας, την στιγμή που πρακτικά δεν είναι δυνατή η έκδοση/κατοχή της νέας αυτής άδειας, αφού οι τοπικές επιτροπές που προβλέπει ο νέος νόμος, δεν έχουν καν ακόμα συσταθεί.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ