Βερολίνο και ΕΕ προετοιμάζονται για διαγραφή μέρους του ελληνικού χρέους!
του Μιχάλη Ψύλου
Την… ορμή του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να ζήλεψαν οι Ισπανοί Σοσιαλιστές και τρέχουν πανικόβλητοι να καρπωθούν κάτι από την αύρα της ελληνικής αριστεράς.Ειδική εκδήλωση για το θέμα του ελληνικού χρέους πραγματοποίησε πριν λίγες ημέρες στη Μαδρίτη, το Ισπανικό …Σοσιαλιστικό κόμμα. Ο γενικός γραμματέας του κόμματος ,Πέδρο Σάντσεθ παρουσίασε μάλιστα ενα σχέδιο 10 σημείων για τη διευκόλυνση της πληρωμής του ελληνικού δημόσιου χρέους ,καλώντας ταυτόχρονα το Βερολίνο να σταματήσει τις παρεμβάσεις στα ελληνικά πολιτικά πράγματα. Σύμφωνα με την εφημερίδα El Pais, το σχέδιο Σάντσεθ προβλέπει την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους,μείωση των επιτοκίων και την υιοθέτηση του ευρωομόλογου από την Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα. Ο ισπανός σοσιαλιστής ηγέτης δήλωσε μάλιστα ότι συζήτησε ήδη το σχέδιό του για την Ελλάδα με τους σοσιαλιστές ομολόγους στη Γαλλίας και την Πορτογαλίας,αλλά και με τους ηγέτες του Βρετανικού Εργατικού κόμματος. Αυτή την εβδομάδα επρόκειτο επίσης να μεταβεί στις Ηνωμένες Πολιτείες για να συζητήσει το σχέδιό του για το ελληνικό χρέος με την αμερικανική ηγεσία.
«Ο Σάντσεθ φιλοδοξεί να αποκαταστήσει σχέσεις με τον ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα, παρά το γεγονός ότι το κόμμα της ελληνικής αριστεράς είναι πιο κοντά στο Podemos» γράφει η El Pais. Είναι σαφές ότι οι Ισπανοί σοσιαλιστές έχουν πανικοβληθεί από τις δημοσκοπήσεις που δείχνουν ότι το κόμμα Podemos ,διευρύνει συνεχώς το προβάδισμά τουενόψει των εκλογών του προσεχούς Νοεμβρίου . Δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε την περασμένη Κυριακή στην εφημερίδα El Pais δείχνει ότι το Podemos προηγείται στην πρόθεση ψήφου με ποσοστό 28,2%, έναντι 23,5% των Σοσιαλιστών ενώ πολύ πιο πίσω βρίσκεται το κυβερνών Λαϊκό Κόμμα του πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι με μόλις 19,2%. Την ίδια ώρα δύο εν δυνάμει σύμμαχοι του Podemos , το κεντροαριστερό καταλανικό «Κόμμα των Πολιτών” και ηΕνωμένη Αριστερά που εξασφαλίζουν ποσοστά 8,1% και 5,3%,αντίστοιχα. Με απλά λόγια τα τρία αυτά κόμματα μπορούν συνεργαζόμενα να εξασφαλίσουν μια ισχυρή κοινοβουλευτική αυτοδυναμία στην επόμενη ισπανική βουλή! Και να βάλουν θέμα διαγραφής μέρους και του ισπανικού δημόσιου χρέους που ξεπερνά το ένα τρισεκατομμύριο ευρώ, ανοίγοντας έτσι τον ασκό του Αιόλου σε όλη την Ευρώπη
Το μεγαλύτερο μέρος του χρέους μπορεί να διαγραφεί
Το σημαντικό είναι ότι οι περισσότεροι αναλυτές στην Ευρώπη συγκλίνουν στην άποψη πλέον ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο. Και το σημαντικότερο: Αυτό που ζητείται δεν είναι η ολική διαγραφή του χρέους, αλλά η δραστική μείωσή του ώστε να καταστεί βιώσιμο. Μπορεί να διαγραφεί ένα πολύ μεγάλο μέρος του χρέους χωρίς ουσιαστικά να ανοίξει …μύτη. Γιατί σήμερα η Ελλάδα δεν χρωστάει σε ιδιωτικές τράπεζες, αλλά σε κράτη της Ευρωζώνης, ευρωπαϊκούς θεσμούς και στο ΔΝΤ. Αν, λοιπόν, μια ελληνική κυβέρνηση ζητήσει επίμονα να κουρευτεί το χρέος τα πάντα συναρτώνται με την πολιτική βούληση των ηγετών. Η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt αναφέρει ότι από τα 320 δις.ευρώ του ελληνικού χρέους, «τα 260 δισεκατομμύρια, ή το 80% είναι στα χέρια δημόσιων πιστωτών» .Η Figaro ανεβάζει το ποσοστό αυτό στο 85%. Γράφει χαρακτηριστικά:
«Στο παρελθόν το ελληνικό χρέος μπορεί να βρισκόταν στα χέρια του ιδιωτικού τομέα, αλλά σήμερα το 85% του χρέους αυτού είναι κράτη μέλη της ευρωζώνης μέσω του Ευρωπαικού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας(141,8 δισεκατομμύρια ευρώ), των διμερών κρατικών δανείων (52,9 δισεκατομμύρια),του ΔΝΤ (31,8 δις), της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (25 δις) και των εθνικών κεντρικών τραπεζών που κατέχουν το 8% του ελληνικού χρέους» σημειώνει η γαλλική εφημερίδα
Αυτό που προκύπτει όμως από την ανάλυση της Figaro είναι ευρύτερο και δίνει τη διέξοδο για το ελληνικό χρέος: Η Ελλάδα μέσω των Μνημονίων έχει δεθεί μεν χειροπόδαρα από τους ξένους δανειστές, αλλά όταν το 80-85% του χρέους της έχει «ευρω-κρατικοποιηθεί» σημαίνει ότι η επίλυση του προβλήματος μπορεί να γίνει αντικείμενο διαπραγμάτευσης σε πολιτικό επίπεδο, καθώς δεν υπάρχει πλέον κίνδυνος για το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα. Τα ποσά που αναλογούν σε κάθε χώρα της Ευρωζώνης, ακόμη και αν υποθέταμε ότι διαγράφεται όλο το ελληνικό δημόσιο χρέος, είναι απολύτως χειρίσιμα από οικονομική σκοπιά.Με απλά λόγια ,οι αλλαγές στη δομή του ελληνικού δημόσιου χρέους που έχουν συντελεστεί ,έχουν ανατρέψει τα πάντα εκ βάθρων και το θέμα μπορεί να λυθεί με πολιτικές αποφάσεις, αν δεν θέλει η Γερμανία να τιναχτεί στον αέρα η ευρωζώνη.
«Η Ελλάδα δεν θα πληρώσει, μόνο και μόνο επειδή δεν μπορεί. Η … θεραπεία λιτότητας που επιβλήθηκε στην Ελλάδα σε πείσμα της οικονομικής επιστήμης, είναι η αιτία» λέει ο διάσημος Γάλλος διευθυντής στρατηγικού σχεδιασμού της Renault και της Dassault,Μπερνάρ Σοκράν . «Σε τεχνικό επίπεδο θα μπορούσαν να βρεθούν καθαρά οικονομικές λύσεις ,αν η πολιτική διαχείρισης δεν είχε αποτύχει παταγωδώς. Ένα οικονομικό πρόβλημα μετατράπηκε πλέον σε πολιτικό» τονίζει ο Σοκράν.
Ο Ερίκ Ντορ, διευθυντής οικονομικών μελετών στη Σχολή Μάνατζμεντ IESEG, που εδρεύει στο Παρίσι ,είναι κατηγορηματικός:Δεν υπάρχει εναλλακτική λύση από το «κούρεμα» του χρέους, «όσο και αν η Γερμανία δεν θέλει να το αποδεχθεί… Το χρέος δεν μπορεί να αποπληρωθεί εκτός και αν η Ελλάδα αποκτήσει …κινεζικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Αλλά αυτό είναι σαφές πώς δεν μπορεί να συμβεί» Ο Γάλλος οικονομολόγος είναι σαφής: «Η γερμανική κυβέρνηση δεν έχει τα χέρια ελεύθερα στο θέμα του ελληνικού χρέους , όπως η ίδια διακηρύσσει. Σε περίπτωση εξόδου της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ, η υποτίμηση του νέου ελληνικού νομίσματος θα εμποδίσει την Αθήνα να αποπληρώσει το χρέος της προς τους Ευρωπαίους. Απλώς η κυβέρνηση Μέρκελ μπλοφάρει όπως στο πόκερ για να τρομάξει το ελληνικό εκλογικό σώμα προκειμένου να ψηφίσουν τον Σαμαρά στις εκλογές». Ο γάλλος οικονομολόγος παραδέχεται ότι αν δεν υπάρξει πολιτική απόφαση στην επίλυση του ελληνικού χρέους «ο κίνδυνος για να ανοίξει το κουτί της Πανδώρας θα καταστεί πολύ μεγάλος.Ουδείς γνωρίζει πώς θα αντιδράσουν οι αγορές.καθώς φοβούνται μετάδοση της κρίσης και στην Ιταλία» ..Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Γάλλος οικονομολόγος της τράπεζας,BNP Paribas, Τριμπό Μερσιέ λέει: “Η Μέρκελ ισχυρίζεται ότι δεν υπάρχει εναλλακτική λύση στην πολιτική δημοσιονομικής λιτότητας. Όταν όμως η προοπτική μιας ελληνικής εξόδου από το ευρώ γίνει ορατή, θα υπάρξει μια αναζήτηση για συμβιβασμό με οποιοδήποτε κόστος».
«Οι Βρυξέλλες συζητούν ήδη το κούρεμα»
Η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt αποκαλύπτει μάλιστα ότι «οι Βρυξέλλες συζητούν ήδη την αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας». Η επίσης Γερμανική Die Welt γράφει επικαλούμενη υψηλά ιστάμενους αξιωματούχους της ΕΕ που μετέχουν στις συζητήσεις με την Ελλάδα ότι “η αναδιάρθρωση του χρέους στην Ελλάδα είναι αναπόφευκτη, διότι η χώρα είναι αδύνατον να αντιμετωπίσει το βάρος του χρέους της».
Το εκπληκτικό είναι ότι ακόμη και οι Financial Times που μόνο για …αριστερισμό δεν μπορούν να κατηγορηθούν ,σε άρθρο του Βόλφγκανγκ Μινχάου και υπό τον τίτλο «Η ριζοσπαστική Αριστερά έχει δίκιο για το Ευρωπαικό χρέος»,σημειώνουν : «Ας υποθέσουμε ότι συμμερίζεστε την άποψη στην οποία συναινεί όλος ο κόσμος ότι η ευρωζώνη χρειάζεται περισσότερες δημόσιες επενδύσεις και αναδιάρθρωση του χρέους. Τώρα αναρωτηθείτε: Αν ήσασταν ένας πολίτης μιας χώρας της ευρωζώνης, ποιο πολιτικό κόμμα θα μπορούσε να επιτύχει αυτούς τους στόχους; Θα εκπλαγείτε βλέποντας πώς δεν υπάρχει μεγάλη επιλογή. Στη Γερμανία, το μόνο κόμμα έχει τέτοια ατζέντα είναι η Αριστερά (Die Linke), οι πρώην κομμουνιστές. Στην Ελλάδα ο ΣΥΡΙΖΑ και στην Ισπανία το Podemos, που ήρθε από το πουθενά και τώρα προhγείται στις δημοσκοπήσεις..Αντίθετα,τα κόμματα του κατεστημένου της κεντροαριστεράς και της κεντροδεξιάς έχουν μια αίσθηση …παραίτησης που αφήνει την Ευρώπη να βυθίζεται στο οικονομικό ισοδύναμο ενός πυρηνικού χειμώνα” γράφει ο Μινχάου και προσθέτει : «Είναι τραγωδία το γεγονός ότι κόμματα της σκληροπυρηνικής Αριστερά είναι τα μόνα που υποστηρίζουν λογικές πολιτικές, όπως η αναδιάρθρωση του χρέους. Αν τα συστημικά ,παραδοσιακά κόμματα δεν αλλάξουν τις θέσεις τους, θα αφήσουν ένα μεγάλο άνοιγμα σε δυνάμεις όπως το Podemos και ο ΣΥΡΙΖΑ»
Να γιατί «οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να αποδεχτούν ένα κούρεμα του ελληνικού χρέους» ο γράφει ο Μαρκ Βινιώ στο γαλλικό περιοδικό Le Point. «Μέσα ή έξω από το ευρώ η Ελλάδα,το ελληνικό χρέος πρέπει να κουρευτεί για να γίνει βιώσιμο. Δεν υπάρχει άλλη επιλογή»
Σφοδρές θα είναι και οι αντιδράσεις
Μπορεί το Βερολίνο και οι Βρυξέλλες να προετοιμάζονται πλέον για την ριζική αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, αυτό δεν θα επιτευχθεί ομως χωρίς σκληρή πολιτική σύγκρουση. Ισχυρά μέσα ενημέρωσης που απηχούν τις απόψεις του ευρωπαικού οικονομικού και πολιτικού κατεστημένου ,προσπαθούν να σπείρουν τον φόβο στους υπόλοιπους Ευρωπαίους πολίτες ότι δήθεν θα κληθούν να βάλουν το χέρι στην τσέπη τους, αν είναι να διαγραφεί ένα μεγάλο τμήμα του ελληνικού δημόσιου χρέους.«Τι θα κόστιζε στη Γαλλία και τη Γερμανία η διαγραφή του ελληνικού δημόσιου χρέους;»διερωτάται η γαλλική εφημερίδα Le Figaro . «Το ερώτημα τίθεται πλέον επί τάπητος καθώς ο ηγέτης του ακρο-αριστερού κόμματος ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας,που προηγείται στις δημοσκοπήσεις ενόψει των εκλογών στην Ελλάδα,υποστηρίζει τη μονομερή αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να οδηγήσει στην μη επιστροφή –στο ‘’κούρεμα’’ του συνόλου ή μέρους του χρέους,που ανέρχεται σήμερα σε περισσότερα από 320 δισεκατομμύρια ευρώ ή στο 177% του ΑΕΠ» γράφει η δεξιά γαλλική εφημερίδα.
Η Figaro που διατηρεί ισχυρούς δεσμούς με τον γαλλικό κολοσσό Dassault pροσπαθεί μάλιστα να «ξεσηκώσει» τους Ευρωπαίους φορολογούμενους κάνοντας και έναν υπολογισμό: Αν η Ελλάδα παραιτηθεί μονομερώς από την αποπληρωμή του χρέους της η Γαλλία θα χάσει 47,8 δισεκατομμύρια και η Γερμανία 63,6 δισεκατομμύρια ευρώ. Σε απλά μαθηματικά ,γράφει η Figaro κάθε Γάλλος θα πρέπει να πληρώσει 735 ευρώ και κάθε Γερμανός 822 ευρώ!
Η γαλλική οικονομική εφημερίδα Les Echos δεν διστάζει μάλιστα να προειδοποιήσει ότι “αν ο Αλέξης Τσίπρας επιμείνει στη ‘’σημαντική διαγραφή” του χρέους οι υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης υπόσχονται μια μακρά και σκληρή πολιτική μάχη» .
Θα μπορούσαμε να θυμήσουμε βέβαια ότι το όφελος για τη γερμανική κυβέρνηση για παράδειγμα , μόνο από τη μείωση του κόστους δανεισμού της Γερμανίας τα τελευταία 5 χρόνια ,υπολογίζεται στα 80 δισ.ευρώ. Αρα το Βερολίνο έχει κερδίσει ήδη πολύ περισσότερα ,έχοντας προκαλέσει ταυτόχρονα μια πρωτοφανή για καιρό ειρήνης ανθρωπιστική κρίση στην Ελλάδα. Μια κρίση για την οποία πρέπει επίσης να πληρώσει…
(περιοδικό ΕΠΙΚΑΙΡΑ)