Η κρίση του ελληνικού χρέους: Ποιος έχει τα περισσότερα να χάσει ;

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

χρεοσΟι αναλυτές λένε ότι κάποιο είδος αναδιάρθρωσης μπορεί να είναι απαραίτητο. Το ελληνικό δημόσιο χρέος ανέρχεται στα € 323 δισεκατομμύρια (366 εκατομμύρια δολάρια) , πάνω από 175 % του ΑΕΠ της χώρας.

Περίπου € 246 δισεκατομμύρια είχε δανείσει με άλλες χώρες της ζώνης του ευρώ , η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο – αλλιώς γνωστή ως η Τρόικα -για να εμποδίζει την Ελλάδα να καταρρεύσει και συντριφτεί έξω από το ευρώ .

Ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε τις εκλογές αφού απεικονίζει την τρόικα ως εχθρό εξαιτίας του σκληρού προγράμματος λιτότητας που επιβλήθηκαν στην Ελλάδα σε αντάλλαγμα για τα χρήματά της.

Ποίος θα χάσει τα περισσότερα ;

Ευρωζώνη

Το περισσότερο του ελληνικού χρέους κατέχεται από άλλες χώρες της ευρωζώνης. Περίπου € 53 δισεκατομμύρια δόθηκαν δανεικά μέσω διμερών συμφωνιών, σύμφωνα με τους ερευνητές στο Open Europe . Η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να επαναδιαπραγματευθεί αυτά με κάθε χώρα ξεχωριστά . Μερικοί , όπως η Γαλλία θα μπορούσαν να είναι περισσότερο πρόθυμοι να μιλήσουν, άλλοι, όπως η Φινλανδία έχουν ήδη πει όχι.

Ένα πολύ μεγαλύτερο κομμάτι , € 142 δισεκατομμύρια , ήρθε από το ταμείο διάσωσης της ευρωζώνης . Κάθε ανακούφιση των δανείων αυτών θα πρέπει να συμφωνηθούν από όλα τα μέλη.

ΕΚΤ

Η Ελλάδα οφείλει στον ΕΚΤ περίπου 27 δις ευρώ. Η τράπεζα έχει ήδη δηλώσει ότι δεν μπορεί να προσφέρει καμία ανακούφιση – απλά και μόνο επειδή θα ήταν παράνομο . Το ρολόι χτυπάει για το χρέος της ΕΚΤ, με € 6.7 δισεκατομμύρια που οφείλονται από τον Αύγουστο.

ΔΝΤ

Το ΔΝΤ κατέχει € 28 δισεκατομμύρια του ελληνικού χρέους . Είναι πολύ απίθανο ότι θα συμφωνήσει με οποιοδήποτε είδος ελάφρυνσης του προγράμματος . Το ΔΝΤ δεν παίζει έτσι το παιχνίδι του. Ακόμη και χώρες που αθέτησαν την υποχρέωσή τους στο χρέος τους ΔΝΤ και στο παρελθόν, όπως η Αργεντινή , κατέληξαν να πληρώνουν το ΔΝΤ στο ακέραιο.

Η Ελλάδα πρέπει να εξοφλήσει μέρος του δανείου του ΔΝΤ τον Μάρτιο. Μια ανατροπή μπορεί να είναι δυνατή , αλλά η επικεφαλής του ΔΝΤ Christine Lagarde δήλωσε ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να περιμένει καμία ειδική μεταχείριση .

Απόδοση: Λούρου Σταυρούλα

gorganews

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ