Αποκλειστική ανταπόκριση από τα Σκόπια: Η «βόμβα» του Ζόραν Ζάεφ και η δηθεν Ελληνική εμπλοκή.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

wpid 20150207101025

Μετά την παταγώδη και ταχεία σύλληψη του πρώην επικεφαλής της Διεύθυνσης Ασφάλειας και Αντικατασκοπίας των Σκοπίων (DBK) Zoran Veruševski και το κατηγορητήριο εναντίον του ηγέτη της αντιπολίτευσης και προέδρου του κόμματος Σοσιαλδημοκρατική Ένωση (SDSM) Ζόραν Ζάεφ, η πολιτική αποσταθεροποίηση της χώρας επιδεινώθηκε ραγδαία.
Σύμφωνα με τις καταγγελίες που αποτέλεσαν αφορμή για την αστυνομική επιχείρηση με την κωδική ονομασία «Πραξικόπημα», υπήρξε σχέδιο ανατροπής της κυβέρνησης του Νίκολα Γκρουέφκι.
O Ζάεφ κατηγορήθηκε για «προδοσία, κατασκοπεία υπέρ (αρχικά απροσδιόριστης ) ξένης χώρας» και «απόπειρα εκτέλεσης πραξικοπήματος».
Η πολιτική αυτή κρίση προκάλεσε μεγάλη ανησυχία σε διάφορους διεθνείς παράγοντες, όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση, οι ΗΠΑ και η Ρωσία, οι οποίες εξέφρασαν τον προβληματισμό τους για την μεγάλη πολιτική αποσταθεροποίηση, καθώς και για το ότι η κυβερνητική προσέγγιση αυτών των σοβαρών κατηγοριών μπορεί να δημιουργήσει περαιτέρω αμφιβολίες ως προς την αμεροληψία του δικαστικού σώματος .
Μετά την επιχείρηση της αστυνομίας ακολούθησε η αναβολή της δημοσίευσης της «βόμβας του Ζάεφ»- ένας όρος που χρησιμοποιείται για το φερόμενο αποδεικτικό υλικό που ενοχοποιεί κατάφωρα τη διακυβέρνηση του VMRO-DPMNE του Νίκολα Γκρουέφσκι για ένα ευρύ φάσμα εγκλημάτων.
Τα γεγονότα αυτά έλαβαν χώρα εν μέσω αφενός της σοβαρής κλιμάκωσης της οικονομικής κατάστασης στη φτωχότερη χώρα της Ευρώπης και αφετέρου των μαζικών διαδηλώσεων των φοιτητών που αντιτίθενται στην προτεινόμενη κυβερνητική παρέμβαση όσον αφορά στην αυτονομία των πανεπιστημίων.
Δεδομένου ότι υπάρχει ενδεχόμενο να συλληφθεί ο Ζόραν Ζάεφ, το SDSM, σε έκτακτη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή το βράδυ εξουσιοδότησε ομόφωνα τον Ζάεφ να αρχίσει να δημοσιεύει τα στοιχεία που έχει, ξεκινώντας από την ερχόμενη Δευτέρα και παράλληλα να θεσπίσει μια διαδικασία για τη δημοσίευσή τους, σε περίπτωση που εκείνος δεν θα είναι σε θέση να το κάνει προσωπικά (αν δηλαδή συλληφθεί).
Στα συμβατικά ΜΜΕ των Σκοπίων, κυρίως τους τηλεοπτικούς σταθμούς και τον Τύπο, στα οποία η κυβέρνηση λόγω οικονομικών επιχορηγήσεων διατηρεί το απόλυτο μονοπώλιο, το «τεκμήριο της αθωότητας» δεν τηρήθηκε.
Επίσης, «ειδικοί σε θέματα ασφάλειας» (μερικοί από τους οποίους δεν είχαν εμφανιστεί ποτέ άλλοτε στα μέσα μαζικής ενημέρωσης), προερχόμενοι από κύκλους κοντά στον Νίκολα Γκρουέφσκι, ισχυρίζονται τις τελευταίες ημέρες ότι «οι ελληνικές μυστικές υπηρεσίες επιχείρησαν να ενορχηστρώσουν τη βίαιη αλλαγή της κυβέρνησης, προκειμένου να φέρουν στην εξουσία ένα “κατάλληλο άτομο” (υπαινιγμός για τον Ζάεφ) για να συμμετάσχει στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων».
Το βάρος της αντίστασης στην αδιαφιλονίκητη και σχεδόν πλήρη απολυταρχία του Γκρουέφσκι, του αρχιτέκτονα της εθνικιστικής ιδεολογίας, πέφτει πλέον στον Ζόραν Ζάεφ και το SDSM και απομένει να δούμε τη δυναμική των γεγονότων που θα προκαλέσει η δημοσίευση της «βόμβας».

Vladislav Perunović – correspondent from Skopje, FYROM
Hellasforce.com

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ