Τρελές μπίζνες οι κ. εφοπλιστές! Μέγα σκάνδαλο στη Βραζιλία με εμπλοκή του Έλληνα Πρόξενου!

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

wpid 20150213051755

Του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΤΣΑΓΓΑΡΗ
Το όνομα του Γενικού Πρόξενου της Ελλάδας στην Βραζιλία, κατήγγειλε ο CEO της κρατικής πετρελαϊκής εταιρείας Petrobras, η οποία βρέθηκε στο μάτι του κυκλώνα μετά την αποκάλυψη για δίκτυο διαφθοράς που αγγίζει το αστρονομικό ποσό των 22 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Καθημερινά πλέον, ξετυλίγονται και νέες διαδρομές χρήματος, μετά την απόφαση του πρώην Εκτελεστικού Διευθυντή της Εταιρείας, Paulo Roberto Costa, να συνεργαστεί με τις Αστυνομικές Αρχές της Βραζιλίας.
Η τελευταία αποκάλυψη του Paulo Roberto Costa, ο οποίος έχει συλληφθεί, αφορούσε τον Γενικό Πρόξενο της Ελλάδας στην Βραζιλία, τον οποίο και κατονόμασε (Κωνσταντίνο Κοτρωνάκη).
Σύμφωνα με τα όσα είπε ο πρώην ισχυρός άντρας της Petrobras, ο Κοτρωνάκης, φέρεται να χρημάτιζε στελέχη της Εταιρείας με αντάλλαγμα «ευαίσθητες πληροφορίες» ως προς τα μελλοντικά σχέδια του πετρελαικού κολοσσού.
Ο Paulo Costa ισχυρίστηκε μάλιστα ότι μόνο για τα έτη 2010 και 2011 ο Κωνσταντίνος Κοτρωνάκης χρημάτισε αξιωματούχους της Εταιρείας με ποσά πέραν του μισού εκατομμυρίου δολαρίων.
Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα στην Βραζιλία, εικάζεται ότι οι πληροφορίες που αποσπούσε ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας, αφορούσαν συμβόλαια και προϋποθέσεις προσφορών, τα οποία και μεταβίβαζε σε Έλληνες Πλοιοκτήτες, με στόχο την προσαρμογή των προσφορών τους σε Συμβόλαια ύψους πολλών εκατομμυρίων δολαρίων.
Το σκάνδαλο
Η υπόθεση ξεκίνησε το Μάρτιο του 2014, όταν η ομοσπονδιακή αστυνομία συνέλαβε τον Paulo Roberto Κόστα, επικεφαλής της Διεύθυνσης Διυλιστηρίων της Petrobras κατά τα έτη 2004-2012, για διαφθορά και ξέπλυμα χρήματος. Ο Costa, προσπαθώντας όμως να μετριάσει τη δική του θέση, ομολόγησε πολύ περισσότερα από τις αρχικές καταγγελίες.
Μεταξύ άλλων, απεκάλυψε ότι Κατασκευαστικές Εταιρείες οι οποίες κέρδισαν προσφορές στη δική του Διεύθυνση, κατένειμαν το 3% του συνολικού ποσού των Συμβολαίων σε «μαύρα ταμεία» για τα πολιτικά κόμματα. Αποτέλεσμα, ήταν η Αστυνομία να εντοπίσει και άλλες συναλλαγές για ύποπτες πληρωμές ύψους 3,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Τον Νοέμβριο 2014, η αστυνομία συνέλαβε πέραν των 20 προσώπων, όλα στελέχη των έξι μεγαλύτερων κατασκευαστικών εταιρειών της Βραζιλίας καθώς και άλλα ανώτατα στελέχη της Petrobras. Σε αρκετά πρόσωπα απαγγέλθηκαν κατηγορίες, για δωροδοκία, ενώ αρκετά πρόσωπα από αυτά ανήκουν στο Εργατικό Κόμμα, το κόμμα της Προέδρου της Βραζιλίας, καθώς και σε πρόσωπα που ανήκουν σε κόμματα της συμμαχίας που την στηρίζει.
Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ένδειξη ότι η Πρόεδρος γνώριζε για το τι συνέβαινε, αλλά είναι γεγονός, πως αρκετά από τα αδικήματα που διερευνώνται, διαπράχθηκαν κατά την περίοδο όπου η ίδια ως Υπουργός Ενέργειας τότε, συμμετείχε και στο Δ.Σ. της Petrobras.
Οι εξελίξεις από το σκάνδαλο πάντως βρίσκονται καθημερινά στα Πρωτοσέλιδα της Βραζιλίας, αφού ο Costa, κατονόμασε πέραν των 28 πολιτικών προσώπων, βουλευτών, οι οποίοι όμως μέχρι στιγμής βρίσκονται πίσω από την Βουλευτική / Πολιτική τους Ασυλία, και το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας θα αποφασίσει κατά πόσο αυτή θα αρθεί ή όχι.
Η αξία των μετοχών της εταιρείας έχει πέσει πέραν του 50% από τον περασμένο Σεπτέμβριο (εν μέρει και λόγω της μείωσης της τιμής του πετρελαίου, αλλά κυρίως λόγω του Σκανδάλου διαφθοράς).
Οι ιδιώτες μέτοχοι και επενδυτές της εταιρείας είναι έξω φρενών. Χαρακτηριστικό είναι πως στις 24 Δεκεμβρίου 2014, επενδυτής καταχώρησε μήνυση στην Νέα Υόρκη κατά της Εταιρείας, υπόθεση στην οποία ενδεχομένως να κληθεί για μαρτυρία και η Πρόεδρος της Βραζιλίας Dilma Vana Rousseff.
Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς διερευνά κατά πόσον η Petrobras παρέβηκε τους νόμους κατά της διαφθοράς.
Πηγή: onlycy.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ