Μια αντικειμενική προσέγγιση του ισοζυγίου της συμφωνίας
Γράφει ο Μαγια
Και κλάααμα η πέμπτη φάλαγγα. Στο χθεσινό κρίσιμο Eurogroup άρχισε να καταρρέει ο μύθος της «αριστερής παρένθεσης».
Ούτε Grexit, ούτε άδεια ΑΤΜ, ούτε ελλείψεις σε …χαρτί υγείας. Αλλά συμφωνία-γέφυρα με δύσκολους όρους, αλλά χωρίς νέα μέτρα και με χαλάρωση της «θηλιάς» της λιτότητας.
Η νέα Ελληνική διακυβέρνηση, σπάζοντας την Μνημονιακή παράδοση της δουλοπρέπειας και υποτέλειας, αμφισβήτησε την λανθασμένη προσέγγιση και αφήγηση στην Ευρωζώνη. Έβγαλε …γλώσσα στις ιταμές αξιώσεις, την κακεντρέχεια και μοχθηρία του Βερολίνου. Κέρδισε τον απαραίτητο χρόνο, ώστε να ξεκινήσει η διαπραγμάτευση για την οριστική μετάβαση από την πολιτική της ύφεσης, της ανεργίας και της κοινωνικής ανασφάλειας στην πολιτική της ανάπτυξης, της απασχόλησης και της κοινωνικής δικαιοσύνης.
Προς το παρόν, το ποτήρι εμφανίζεται μισοάδειο ή μισογεμάτο ανάλογα με τις συγκρίσεις που επιλέγει ο καθένας. Οι πιο σκληροί επικριτές της κυβέρνησης συγκρίνουν τον βαθμό υποχωρήσεων σε σχέση με το προεκλογικό πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης και τις πολιτικές διακηρύξεις του ΣΥΡΙΖΑ, περί «τέλους των μνημονίων». Οι πιο «ήπιοι» συγκρίνουν με τους … καρπούς των προηγούμενων κυβερνήσεων, που απέδιδαν διαρκώς νέα σκληρά μέτρα.
Μια αντικειμενική προσέγγιση του ισοζυγίου της συμφωνίας, στο περιβάλλον (λάκκος των λεόντων) που επιτεύχθηκε, συνιστούν οι αντιδράσεις των Σαμαροβενιζέλων της Ισπανίας και της Πορτογαλίας. Οι δύο αντιπροσωπείες ήγειραν ισχυρές ενστάσεις, προσπαθώντας να διακόψουν τις εργασίες της συνόδου του Eurogroup. Δόλια η πρόθεσή τους να αποτραπεί η επίτευξη συμφωνίας της Ελληνικής κυβέρνησης, επειδή θα αποκάλυπτε τη δουλικότητά τους στο Βερολίνο, αποτελώντας «βούτυρο» στο αντιπολιτευτικό «ψωμί» των Podemos (Ισπανία) και Juntos Podemos (Πορτογαλία).