"Σ' αυτά τα απάτητα βουνά, κρατήθηκε η λευτεριά".

wpid 20150222060211

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας Κώστας Ήσυχος, σήμερα Κυριακή 22 Φεβρουαρίου 2015, εκπροσώπησε την κυβέρνηση στην τελετή μνήμης για τους 212 Έλληνες που εκτελέστηκαν από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής στη θέση Βίγλες Μαλλωτά Μεγαλόπολης στις 24.2.1944.
Ο ΑΝΥΕΘΑ στο χαιρετισμό που απηύθυνε τόνισε:
«Εκπροσωπώντας την ελληνική κυβέρνηση είμαστε εδώ για να τιμήσουμε 212 παλικάρια, άμαχοι, που εκτελέστηκαν και δολοφονήθηκαν, παραβιάζοντας κάθε έννοια ανθρωπίνου δικαιώματος σε περίοδο πολέμου. Η κλωστή της ιστορίας και η ιστορική μνήμη δεν κόπηκε ποτέ από αυτό το λαό και είμαστε εμείς εδώ σήμερα, δεσμευμένοι απέναντι στους συγγενείς των θυμάτων, σ’ εκείνους που έχουν ακόμα μνήμες ως αετόπουλα, εδώ σε αυτή τη μικρή σύναξη, θυμίζοντας μας ότι η ιστορική μνήμη είναι χρέος για τους λαούς που θέλουν να συνεχίσουν να παλεύουν για τα πανανθρώπινα ιδανικά.
Έχει ιδιαίτερη σημασία να τονίσουμε ότι στις προτεραιότητες αυτής της κυβέρνησης εθνικής και κοινωνικής σωτηρίας, αποτελεί πρώτιστο καθήκον, η αποζημίωση των θυμάτων, η διεκδίκηση του κατοχικού δανείου, όπως επίσης η αποκατάσταση και επιστροφή πάνω από 10 χιλιάδων κλεμμένων αρχαιολογικών θησαυρών. Αυτό δεν αποτελεί απλά μια ρητορική δέσμευση, αποτελεί μια προγραμματική ηθική και πολιτική υποχρέωση απέναντι στην ιστορία του λαού μας.
Σε τούτα εδώ τ’ απάτητα βουνά της πατρίδας μας, όπως και σε άλλα, οι συνειδήσεις κρατήθηκαν ψηλά. Η λευτεριά κρατήθηκε δυνατά στις ψυχές των ανθρώπων στις πιο μαύρες και δύσκολες μέρες που πέρασε ο λαός μας. Γι’ αυτό το λόγο, εμείς, εδώ, λέμε απλά, θα σας θυμόμαστε. Θα θυμόμαστε τις θυσίες σας και ελπίζουμε σύντομα να αποκαταστήσουμε και την εκπαιδευτική κοινότητα σε ό,τι αφορά το περιεχόμενό της, ώστε στα σχολειά της πατρίδας μας αυτά τα ονοματεπώνυμα να έχουν περιεχόμενο θυσίας και ουσίας για τις επόμενες γενιές».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ